Francijas mediķi veikuši visas sejas transplantāciju • IR.lv

Francijas mediķi veikuši visas sejas transplantāciju

37
AFP/LETA

Sejas transplantēšana tiek uzskatīta par vienu no sarežģītākajām ķirurģiskajām operācijām

Francijas mediķi jūnija beigās kādam 35 gadus vecam vīrietim ar iedzimtiem sejas defektiem ir sekmīgi transplantējuši visu seju, atsaucoties uz laikrakstu "Le Parisien/Aujourd'hui" , vēsta LETA/AFP.

"Manam pacientam šobrīd klājas labi. Viņš staigā, ēd un runā. Uz viņa jaunās sejas ir atsākusi augt bārda," laikrakstam apliecināja ārsts Lorēns Lantjeri (attēlā).

Operācijas laikā no donora tika noņemta visa seja, arī mute un acu plakstiņi, kas tika transplantēti pacientam. Nervi un asinsvadi tika savienoti zem mikroskopa. "Mēs esam pirmie, kas veikuši visas sejas transplantāciju, ieskaitot acu plakstiņus un asaru kanālus. Es esmu lepns, ka tas noticis Francijā," sacīja Lantjeri.

Tiesa, jau iepriekš izskanējusi informācija par līdzīgu operāciju. 30.aprīlī kādam jaunam vīrietim tika transplantēta negadījumā traumētā seja universitātes klīnikā Barselonā.

Sejas transplantēšana tiek uzskatīta par vienu no sarežģītākajām ķirurģiskajām operācijām. Tajā mikroķirurģiski tiek savienoti nervi un asinsvadi un vienlaikus pastāv augsts risks, ka saņēmēja imūnā sistēma varētu atgrūst transplantātu.

.

Komentāri (37)

andrisskrastins 08.07.2010. 14.25

Šāda tehnoloģija varētu dot cerību daudziem smagi sakropļotiem cilvēkiem kādreiz spēt pasmaidīt ar savu seju.

+2
0
Atbildēt

3

Arija Saleda 09.07.2010. 08.36

es nenoliedzu, sejas operācija ir baigais čakaris plus vēl tas ka viss darbs redzams kā uz sejas

0
0
Atbildēt

0

Arija Saleda 08.07.2010. 16.47

daudzi gan nākotni saskata cilmes šūnās nevis transplantācijā. Tomam, zobu protezēšana ir prasta un sena padarīšana, ja salīdzina ar transplantāciju, izrāva zobu ieskrīvēja žoklī skrūvi un uzsrūvē virsū porcelāna klucīti pašā krutākajā izpildījumā,

0
0
Atbildēt

1

    andrisskrastins > Arija Saleda 08.07.2010. 18.42

    Nu bet šis gadījums jau to nenoliedz – cilmju šūnu radīšanā tāpat būs jāiemācās “piesiet” nervu tīklu jaunajām sejas šūnām.

    Katrā ziņā tā ir laba vēsts. Šāda līmeņa ķirurģija tiešām varētu dod daudziem cerību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu