Gailis: Repše slēpa ''Bankas Baltija'' grūtības • IR.lv

Gailis: Repše slēpa ''Bankas Baltija'' grūtības

106
Jānis Saliņš, F64

Bijušais LB vadītājs skaidro, ka BB glābta pārliecībā par vadības godprātību un lielo ietekmi tautsaimniecībā

Latvijas Bankas (LB) toreizējais vadītājs Einars Repše 1995.gadā valdību informēja, ka "Bankā Baltija" (BB) konstatēts 25 miljonu latu iztrūkums, taču vēlāk izrādījās, ka faktiskais iztrūkums bija 200 miljoni latu, par ko valdība nebija informēta. To otrdien tiesas sēdē, kurā izskata BB likvidatora un valsts strīdu par 238 miljonu latu piedziņu, teica ekspremjers Māris Gailis, vēstī aģentūra LETA.

Viņš paziņoja, ka valdība uzņēmusies garantēt noguldījumu saglabāšanu BB un bankas likviditāti, taču Repše, pārkāpjot iepriekšējās norunas, apturējis BB darbu.

Repše liecības tiesā otrdien sniedza vairākas stundas daudzu mediju pārstāvju un BB noguldītāju klātbūtnē. Viņš skaidroja, ka visas LB darbības, arī BB pamatkapitāla palielināšanas atļaujas izsniegšana, darījumi ar "Finhold" un "Ceska bank" akcijām, tolaik bijušas vērstas BB glābšanai, tāpēc ne viņam, ne BB neko pārmest nevarot.

Repše nevarēja atbildēt, vai kompensācijām BB noguldītājiem tērēta nodokļu maksātāju nauda, par to jāvaicā FM, lai arī atzina, ka pašu izmaksu likumība ir diskutējama. Viņš uzsvēra, ka atbalsta laikā vēl nav bijusi pārliecība par BB vadības noziedzīgām darbībām. BB nostādīta izvēles priekšā – vai nu tā pati atzīst bankrotu, vai arī BB tiek ielaista LB. Izrādījies, ka BB ir pilnībā izlaupīta un tās pārstrukturizēšana nav iespējama.

BB mēģināts glābt tāpēc, ka nevienas citas bankas bankrots neradītu tik nopietnas sekas tautsaimniecībai un iedzīvotājiem, apgalvoja bijušais LB vadītājs. Viņš atzina, ka bankas vadība slēpusi patieso situāciju gan no LB, gan starptautiskajiem auditoriem.

Savukārt eksprezidents Guntis Ulmanis pirmdien tiesā paziņoja, ka bankas katastrofa nākusi kā zibens spēriens no skaidrām debesīm. Tolaik daudzas amatpersonas nav zinājušas kā rīkoties, apjukuši bija cilvēki LB, Finanšu ministrijā (FM), jo viņiem trūcis profesionalitātes. Arī premjeram tolaik neesot bijis droša skaidrojuma par notikumiem, un neviens nav varēji šādus notikumus prognozēt. "Mēs bijām apjukuši, mums bija atņemta nauda," situāciju 1995.gadā atminējās Ulmanis.

Bijušais prezidents uz Rīgas apgabaltiesu tika aicināts, lai sniegtu savu skaidrojumu par valdības, LB un BB 1995.gada 23.maija memoranda noslēgšanu par noguldījumu garantēšanu. Tomēr no komentāriem par memorandu viņš atteicās, aizbildinoties, ka kopš tā laika ir pagājis ilgs laiks. No tā laika dokumentiem izriet, ka arī Ulmanis piedalījies Ministru kabineta sēdē, kad par memorandu diskutēts, tomēr viņš vien aicināja vērtēt pašus dokumentus un to saturu.

Savukārt kādreizējais valsts kontrolieris Raitis Černajs tiesā sacīja, ka valdība garantētā noguldījumu daļa neesot bijusi liela – ap miljonu latu, kas turklāt nebija naudas ieguldījums. Runa tolaik bijusi par īslaicīgu palīdzību BB, lai "sakārtotu bilances rādītājus" un neciestu noguldītāji, taču tā nav bijusi pietiekama. Bijušais valsts kontrolieris pauda viedokli, ka valdībai šādās lietās nebūtu jāiejaucas.

Rīgas apgabaltiesa vērienīgo 2005.gadā ierosināto BB likvidatoru AS "BDO" prasību pret valsti LB un FM personā sāka izskatīt pirms Jāņiem. Jau vēstīts, ka spriedums BB krimināllietā, ar kuru bankas vadītāji Aleksandrs Lavents un Tālis Freimanis tika atzīti par vainīgiem daļā viņiem inkriminēto noziegumu, stājās spēkā 2009.gada 30.aprīlī. Abiem tika piespriesti reāli cietumsodi, taču netika piemērota prokurora prasītā mantas konfiskācija. Bijušais SIA "Birojs L&A" direktors Alvis Līdums, kurš bija apsūdzēts par naudas piesavināšanos grupā ar Laventu, tika pilnībā attaisnots.

.

Komentāri (106)

garausiitis 06.07.2010. 13.55

Uh kā melo…. Kas tad tusoja kopā ar Laventu ? Ka tik ne tas pats Ulmanis. Un kas tad piespieda aizdot LB Baltijai naudu – ka tik ne Gailis. Tā forši tagad tēlot pilnīgos muļķīšus un naivuļus. Gan jau jābūt dokumentiem , kur fiksēti visi šie stāsti par solijumiem un uzmetieniem.

+35
0
Atbildēt

0

deksniks 06.07.2010. 14.23

Diezgan pretīgi klausīties tādu demagoģiju. Repšem un LB nebija formāla pamata, lai vērstos pret BB, jo starptautiskas un pieredzējušas auditorfirmas “Coopers&Lybrand” audits nekādas problēmas nekonstatēja. Auditori vēlāk esot izteikušies, ka bijis politisks spiediens. Drīzāk gan paši šie tā laika ietekmīgākie politiķi nevis LB darbinieki varēja izdarīt kaut kādu spiedienu uz auditoriem, tā palīdzot slēpt šīs problēmas.

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/187093-bijusie-bankas-baltija-auditori-izjutusi-zinamu-spiedienu-auditejot-banku

+34
0
Atbildēt

13

    itommy_ > deksniks 06.07.2010. 14.28

    Ha ha ha, kad cilvēki rindās stāvēja, lai ieliktu naudu BB uz depozītu par milzīgu (80?) procentu gadā – tad vai tad LB un Repše neredzēja? Nu protams, ka redzēja! Bet stulbi, aprobežoti un muļķi bija, lai saskatītu krahu.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    itommy_ > deksniks 06.07.2010. 15.02

    Tieši tā. Saša uzsauca, un bāleliņš skrēja lakt. Visi tie gunčas, māri un einari. Sūdabrāļi vai stulbeņi, vienalga. Bet daudziem radīja milzu problēmas. Un tagad vēl sprēgā bez nožēlas, un atkal silē lien, nelieši.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    austrisv > deksniks 06.07.2010. 18.03

    Gluži manas domas, kuras jau uzrakstīju augstāk! Kur tad auditorfirmas atbildība, vai ne! Ja jau viss kārtībā, tad kādas tiesības bija Repšem iejaukties! Viņš jau nebija bankas priekšnieks, bet tikai pārraugs vai uzraugs nu gluži tāpat, kā tagad piekasās Dombrovskim, ka tam nav tiesības kaut ko darīt KNAB, jo viņš lūk ir tikai pārraugs! Ha, dažiem te dubulta morāle! Liekas Zviedra kungam!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > deksniks 06.07.2010. 15.38

    Citi personāži, klusais, bet motīvi tie paši vecie – piestūķēt savas kabatas uz tautas rēķina.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > deksniks 06.07.2010. 14.37

    Tur visi labi un gudri, jo “saprot”, ka valsti var glābt tikai devalvācija.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > deksniks 06.07.2010. 15.21

    Cita lieta Kokins, vai ne? Vadīja Parex, bet palika balts un tīrs!. To vajag mācēt:)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    deksniks > deksniks 06.07.2010. 15.24

    Jā, es jau neteicu, ka neredzēja. Es teicu, ka viņiem nebija “formāla” iemesla.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    _dace_ > deksniks 06.07.2010. 15.42

    Precīzas informācijas, protams, mums te nevienam nav, taču es nebrīnītos, ja patiess izrādītos šis komentārs pie tā paša NRA raksta: “LB nebija formāls pamats slēgt BB, ne arī iespēja likumiski iegūt informāciju, lai iniciētu šo procesu. Tādas tiesības valdības vīriem tika prasītas, taču atbilde bija: “stāvi pie ratiem un netraucē mums ar Laventu draudzēties”. Ne velti, kā salmiņš tika tika gaidīts audita rezultāts, lai BB varētu aiztaisīt ciet. To pat raksta autors nenoliedz. Interesanti, kas būtu noticis,ja LB būtu pakļāvusies valdības spiedienam lāpīt BB caurumus?”

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    _dace_ > deksniks 06.07.2010. 15.42

    Pat šajā Lemberga&NRA žurnālista pretrepšes rakstā: http://www.financenet.lv/nozares/157134-latvijas_banka_lidzvainiga_bankas_baltija_kraha , var izlasīt, ka: “Spriežot pēc Stokholmas tiesas materiāliem, ir uzkrītoši redzams, ka Repše vēlējies izspiest no auditoriem lēmumu, ka banka jāslēdz, lai gan labi zināja, ka Coopers & Lybrand nevarēja bez Bankas “Baltija” ziņas sūtīt kādus atzinumus par savu klientu. Banka “Baltija” bija pasūtītājs, bet Coopers & Lybrand — pakalpojuma sniedzējs. Ja Coopers & Lybrand kaut ko iesniegtu Latvijas Bankai un tā uz šā pamata banku slēgtu, tad visa atbildība gultos uz auditoru pleciem.”

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > deksniks 06.07.2010. 15.35

    Andrej – ja Bāleliņš Repše būtu tā skrējis lakt no Sašas, tad viņš būtu pakļāvies spiedienam devalvēt latu. Atceries tādus notikumus? Starp citu tagad jau ar par lata devalvāciju uh cik sparīgi sprieda, tiesa citu motīvu vadīti.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > deksniks 06.07.2010. 14.30

    Vai G. Kokins neredzēja, kas notiek Parex?:)

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > deksniks 06.07.2010. 14.33

    lno – G.Kokins neredzēja , jo viņš ir labais, viņš ir no SCP.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > deksniks 06.07.2010. 14.33

    Andrejs, tajā laikā apšaubīt BB nozīmēja apšaubīt pie varas esošo godaprātu un saprātīgumu. Turklāt pēc tā laika likumiem LB bija ļoti minimālas iespējas pārbaudīt bankās notiekošo. Visas stingrās prasības, FUKTUK, utt. – tās nāca tikai pēc tam.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

Tamāra Nolmane 06.07.2010. 13.52

Jā, bankas bankrots, kura sola simts % depozīta likmi gadā tik tiešām nāca kā zibens no skaidrām debesīm, tā taču bija normāla pasaules banku prakse 90ajos, solīt lielākus ieņēmumus no depozītiem, nekā banka var vispār nopelnīt. Kurš ir lielākais kretīns, a?

+22
-1
Atbildēt

7

    varbūt ka tā > Tamāra Nolmane 07.07.2010. 10.03

    pēc Bankas Baltija bankrota Repšem vispār jābūt ārā no valsts pārvaldes un politikas, mērglis tāds.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > Tamāra Nolmane 06.07.2010. 19.17

    Otrdiena, 6.jūlijs (2010), plkst.18:16 | Ziņu aģentūra LETA
    Gailis 1995.gada 23.maija memorandu nodēvēja par “politisku paziņojumu”

    Nu bet protams! Rudenī tak bija 6.Saeimas vēlēšanas!

    Nu kā var nesolīt?!:))))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > Tamāra Nolmane 06.07.2010. 14.11

    Ja banka tika pienācīgi uzraudzīta, tad kā šādi procenti varēja reāli būt?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Tamāra Nolmane 06.07.2010. 17.54

    Es tev pilnībā piekrītu, jo labumus no visas bankas Baltija afēras guva tieši Ulmanis un Gailis!’Ko gan Repše varēja darīt, ja Lavents iesniedza bankas baltija gada pārskatus, pie tam ar starptautiskas auditorfirmas Laibrants&kupers apstiprinājumu! Tad , ko gan Repše varēja darīt, ja jau auditorfirma bija apstiprinājusi, ka gada pārskats atbilst utt! bez tam ši auditorfirma noteikti uzrakstīja, ka banka var turpināt savu darbību tālāk!!!! Zinu, ka to raksta auditori!
    Tad, jautājums, vai Repše varēja apturēt banku, kura ir spējīga strādāt tālāk!
    Bet kur Gaiļa atbildība, kurš TV ekrāna vien grozījās un solīja, ka tauta neko nezaudēs, bet tauta zaudēja, atšķirībā no varas gaiteņu nomenklatūras: piemēram, Ulmaņa un Gaiļa!!!
    Par kādu naudu gan šis Gailis apceļoja pasauli ar savu Mildu!!!?????

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Tamāra Nolmane 06.07.2010. 13.59

    Tāda prakse bija postpadomju un postsociālisma valstīs. Saukt to par pasaules banku praksi ir stipri pārspīlēti.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Tamāra Nolmane 06.07.2010. 15.46

    Stieģeli nošāva, tas tiesa un runā ,ka tieši saistībā ar Jahtklubu. Nedrīkst aizmirst , ka Birkavs arī tur bij tuvu un domāju godam ierindojas līdzās Gailim un Krištopānam minētajā premjeru plejādes Topā.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > Tamāra Nolmane 06.07.2010. 15.10

    Dausdzi Latvijas iedzivotāji redzēja KĀ Gailis un Guntis Ulmansi Rundāles pilī pie kaviāra un konjaka čupojās ar Laventu. Repše tur tuvmā nebija. Viņam nebija nekādu tiesību iejaukties Ministru prezidenta un Valsts prezidenta darbībā. Tad atrasts simtiem večiņu, kuras brēktu – Repše neļauj mums nopelnīt procentus. Gailis ir vien no lielākajiem aferistiem valdības vadītāja postenī. Otrajā vietā aiz Krištopāna, kas saprata, ka vadzis var lūzt un lasijās lapās. Bet Gailis joprojam ir tas gudrais, bet mēs visi – cēpjamas aitas. Balasta dabja Jahtklubu pārdeva mafijai un kad bocmanis tam pretojās – viņu nonāvēja. Jahtkluba vadonis tad bija Gailis.

    +25
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu