No Afganistānas izvesti 4 miljardi dolāru • IR.lv

No Afganistānas izvesti 4 miljardi dolāru

34
Raitis Plauks, F64

Iespējamo palīdzības finansējuma noplūdi lēš lielākā apmērā nekā iepriekš

Pēdējos trīsarpus gados caur Kabulas lidostu no Afganistānas skaidrā naudā izvesti vismaz 4,2 miljardi dolāru (2,35 miljardi latu), otrdien vēsta Lielbritānijas laikraksts "The Times", raisot jaunas bažas par korupciju kara plosītajā valstī.

ASV kongresmene Nita Lovija pagājušajā nedēļā bloķēja miljardiem dolāru vērtu palīdzību Afganistānai pēc izdevuma "The Wall Street Journal" publikācijas, ka pēdējo gadu laikā no Kabulas starptautiskās lidostas aizvesti trīs miljardi dolāru, ziņo aģentūras LETA-AFP. Taču "The Times" min ievērojami lielāku summu, atsaucoties uz Afganistānas finanšu ministra Omara Zahilvala vēstuli Lovijai.

"Mūsu dati liecina, ka pēdējos trīsarpus gados caur Kabulas starptautisko lidostu vien skaidrā naudā izvesti 4,2 miljardi dolāru," raksta Zahilvals. "Summa pat varētu būt lielāka." 30.jūnija vēstulē viņš lūdz amerikāņu palīdzību, lai noskaidrotu naudas izcelsmi.

Tikmēr CNN ziņu dienests vēsta, ka Afganistānas pretnarkotiku policijas un starptautisko drošības spēku trīs dienu operācijā Helmandas provincē arestēti 10 un gājuši bojā 64 cilvēki. Kā ziņo valsts Iekšlietu ministrija, operācijas laikā atklāti un iznīcināti 16 641 kilogrami narkotiku un atbrīvoti 14 nemiernieku gūstekņi.

Saskaņā ar ANO Narkotiku un noziedzības biroja (UNODC) datiem Afganistāna ir pasaules lielākā opija, hašiša un heroīna ražotāja. Afganistānas narkotiku industrija ienes līdz trim miljardiem dolāru gadā, to kontrolē kaujinieki un bandas, kuras narkotikas kontrabandas ceļā izved uz Pakistānu un Irānu un atpakaļ ved ieročus. UNODC dati liecina, ka narkotikas lielākoties tiek iegūtas nestabilajos valsts dienvidos un ir finansējuma avots nemierniekiem, kas cīnās pret Afganistānas valdību un ārvalstu spēkiem.

.

Komentāri (34)

nikolajs0305 07.07.2010. 08.38

bet cik miljoni no dažādām “atbalsta programmu naudām” ir izvesti no Latvijas?

0
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 06.07.2010. 12.50

Kur bardaks, tur veikliem cilvēkiem viss notiek. Apbrīnojama ir tikai tā alkatība – vai tad nav jau piebarojušies? Laiks tā kā būtu beidzot valsti pacelt tomēr augstāk par to sū… bedri, kas tā šobrīd ir.

Bet korupcija un cilvēka šaurpierība/egocentrisms ir vienāds visās pasaules malās. Survival instinct will kill us in the end. heh.

0
0
Atbildēt

1

snjuu 06.07.2010. 12.00

No vienas puses “šausmas un briesmas” no otras puses neviens par protestantu nepiedzimst, alias Buda (kāds no šiem): “izmaiņām ir jārodas iekšienē”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu