Petreuss: Afganistānas karā ir progress • IR.lv

Petreuss: Afganistānas karā ir progress

41
AFP/LETA

Jaunais starptautisko spēku komandieris tomēr vēl paredz sīvas cīņas

Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) komandieris Afganistānā Deivids Petreuss otrdien ASV Senāta sēdē atzinis, ka Afganistānas karā ir vērojamas progresa iezīmes, tomēr vēl gaidāmas sīvas cīņas ar talibu nemierniekiem, vēstī aģentūras LETA-AFP.

Šogad NATO vadītajiem spēkiem "ir izdevies sasniegt progresu vairākās vietās", arī Helmandas provincē valsts dienvidos, paudis ģenerālis, uzsverot nepieciešamību veicināt sadarbību starp militārajiem un civilajiem līderiem. Petreuss solījis labu sadarbību ar ASV vēstnieku Kabulā,  NATO un ANO sūtņiem, jo viņam šāda pieredze bijusi jau pagātnē.

Līdzšinējam ISAF komandierim Stenlijam Makristelam, ko Baltais nams pagājušajā nedēļā nolēma atcelt no amata, bija visai vēsas attiecības ar ASV vēstnieku Kabulā Karlu Eikenberiju. Abas amatpersonas bija pretējās domās par pērn prezidenta Baraka Obamas izteikto priekšlikumu palielināt starptautisko spēku klātbūtni Afganistānā. Par iemeslu Makristela atcelšanai bija viņa kritiskie izteikurmi par ASV administrācijas amatpersonām.

Vienlaikus Petreuss senatoriem norādījis, ka vardarbība Afganistānā var pieņemties spēkā, jo islāmistu nemiernieki vēlēsies pārbaudīt NATO gribasspēku un pretosies ASV vadītajai ofensīvai. "Mēs iznīcinām ienaidnieka patvērumu un ierobežojam tā rīcības brīvību, [tādēļ] nemiernieki cīnīsies," sacījis Petreuss.

Trešdien iepriekš neizziņotā vizītē Afganistānā ieradies ASV tieslietu ministrs Ēriks Holders. Viņam paredzētas tikšanās ar afgāņu un amerikāņu amatpersonām nolūkā stiprināt tiesībsargājošo iestāžu sadarbību. "Korupcijas apkarošana un atbalsts likuma varai Afganistānā ir šīs administrācijas svarīgākās prioritātes, un mēs turpināsim palīdzēt afgāņu valdībai efektīvas tieslietu sistēmas izveidē un uzturēšanā," paziņoja amatpersona.

Kā ziņots, arī Latvijas karavīri piedalās drošības atbalsta spēku darbībā Afganistānā.

.

Komentāri (41)

P_Dancis 30.06.2010. 20.19

ASV interesēs ir slēpt patieso situāciju – tāpat kā tas reiz bija Vjetnamas kara laikā.

Apgalvojums, ka Afganistānas karā ir progress ir pretrunā ar ziņām, ka atsevišķas alianses valstis pat ir vienojušās ar talibu komandieriem, lai neaiztiek viņu bāzes, Karzai tāpat runā par salabšanu ar talibiem, kamēr ASV pusē dienošie afgāņu karavīri pie pirmās izdevības laižās lapās vai vienkārši nedara neko, lai atvairītu ticības brāļu uzbrukumus.

Pagājušais mēnesis NATO spēkiem bija visasiņainākais visā okupācijas vēsturē. Un tikko notika uzbrukums vienai no lielākajām ASV karabāzēm valstī. Diezin vai to var saukt par progresu.

0
0
Atbildēt

0

itommy_ 30.06.2010. 09.59

Kāds gan var būt progress, ja nav pārliecības, ka Afganistāna vispār ir pārvaldāma, turklāt ASV akadēmiskie prāti secina, ka joprojām nav definēta afgāņu sabiedrības virzība – uz kuru pusi un kā. Progress ir vien tajā, ka atsevišķas Rietumu demkrātijas vienības uzpērk kaujiniekus, lai glābtu savu ādu. Darba vēl ļoti daudz, sasniegtā progresa – maz, maigi izsakoties.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu