Mūžībā aizgājis Aļģirds Brazausks • IR.lv

Mūžībā aizgājis Aļģirds Brazausks

6
Agnese Gulbe, LETA

Pirmo tieši ievēlēto Lietuvas pēcpadomju prezidentu pieminēs par ieguldījumu neatkarības atjaunošanā

Viļņā 77 gadu vecumā pēc smagas slimības sestdien miris bijušais valsts vadītājs, pirmais tieši ievēlētais neatkarīgās Lietuvas prezidents Aļģirds Mikols Brazausks, kuru pieminēs par ieguldījumu valsts neatkarības atgūšanā, ziņo BBC.

Brazausks bija viens no galvenajiem Lietuvas neatkarības atjaunotājiem 1991.gadā. 1993.gadā viņš tika ievēlēts par pirmo atjaunotās neatkarības posma valsts prezidentu. Savu politisko karjeru Brazausks sāka komunistiskajā partijā, kad Lietuva vēl bija PSRS sastāvā, taču astoņdesmito gadu beigās sarāva saites ar Maskavu.

Būdams prezidents, Brazausks uzsāka Lietuvas pievienošanos NATO un Eiropas Savienībai, kas noslēdzās 2004.gadā. Brazausks bija Lietuvas prezidents līdz 1997.gadam, bet atteicās no kandidēšanas valsts vadītāja amatam atkārtoti un kādu laiku pameta politiku. Viņš atgriezās, lai vadītu sociāldemokrātus 2001.gadā un kļuva par premjerministru, kad valsts prezidents bija Valdas Adamkus. 2006.gadā Brazausks atkāpās no premjera amata.

Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite paudusi, ka piemiņa par Brauzausku – pirmo tieši ievēlēto Lietuvas prezidentu pēc valsts neatkarības atjaunošanas, spēcīgu un harizmātisku personību, mūžam paliks tautas sirdī par viņa ieguldījumu valsts neatkarības atjaunošanā. Adamkus sacījis, ka Brauzausks ''izšķīrās izlemt, kuru pusi izvēlēties kritiskā brīdī''.

Gribauskaite izteikusi līdzjūtību Brazauska tuviniekiem. Pirms pāris nedēļām Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs Brazauskam piešķīra Goda ordeni par starpvalstu sadarbības veicināšanu un labu kaimiņattiecību nostiprināšanu. Līdzjūtību bijušā Lietuvas prezidenta Brazauska tuviniekiem un Lietuvas tautai izteicis arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Lietuvas mediji ziņo, ka Brazausks mūžībā aizgājis pēc smagas cīņas ar limfomas un prostatas vēzi.

.

Komentāri (6)

ivetao2007 27.06.2010. 12.14

Antanas Snečkus bija Lietuvas kompartijas vadītājs no 1933. gada. Ar laiku viņš kļuva par vecāko kompartiju vadītaju visā komunistiskajā pasaulē un baudīja lielu autoritāti. Kā izteikts nacionalkomunists viņš nepīeļāva Lietvuas rusifikāciju. Nekad Lietuvā nebija valsts uzturētu skolu krievu valodā. Nekad nekur lietvedība nebija kriviski. Arī Brazausks bija viens no no Snečkus politikas un darba turpinātājiem. Lietuva lietuviešiem. Tas ir sarežģīts stāsts, kā es nokļuvu Snečkus tuvumā un uzzināju kā praktiski krievi tika izdzīvoti no Lietuvas. Un vēl Latvijai un Igaunijai bija SS Wafen daļas Vācu armijā un gvarde sarkanarmijā. Liatuviešiem nebija ne viena ne otra. Daži paplikuši policijas bataljoni un paplukusi divizija sarkanarmijā. Bet biaj bruņota pretstība līdz pat 1952. gadam.

+4
-1
Atbildēt

0

kaspars_kalnins 27.06.2010. 12.58

Visu cieņu Brazauska mūžam! Valstsvīrs, autoritāte, izcils cilvēks. Lai Dieva miers ar viņu un mūžīga piemiņa! Jūtu līdzi lietuviešiem.

+2
0
Atbildēt

0

mary75 27.06.2010. 09.30

Latviešim atmodas un turpmākā periodā politikā nav bijis neviens Brazauska līmeņa politiķis, valstsvīrs un cilvēks, visu cieņu.

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu