G8 sola palīdzēt nabadzīgajām valstīm • IR.lv

G8 sola palīdzēt nabadzīgajām valstīm

19
AFP/LETA

Atbalsta organizācijas kritizē pasaules lielvalstis par iepriekšējo solījumu nepildīšanu

Industriāli attīstīto valstu un Krievijas (G8) līderi piektdien samitā Kanādā apsolīja piecus miljardus dolāru (2,83 miljardus latu) bērnu un māšu veselības aprūpei, vēstī aģentūras LETA-AFP. Taču uzreiz tika saņemta palīdzības organizāciju kritiku, ka G8 līderi mēģina slēpt iepriekšējos neizpildītos solījumus cīņai ar nabadzību pasaulē.

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers paziņoja, ka visas G8 valstis piedalās piecus miljardus dolāru vērtajā plānā. "Mēs esam apņēmušies virzīt pasauli uz to dienu, kad sievietes jaunattīstības valstīs nemirs vai necietīs no grūtniecības vai bērna dzimšanas," paziņoja Hārpers.

"G8 klusām cenšas atteikties no sava solījuma šogad palīdzībai piešķirt papildus 50 miljardus dolāru," sacīja starptautiskās labdarības organizācijas "Oxfam" pārstāvis Marks Frīds. "Nedrīkst ļaut līderiem izvairīties no atbildības pret pasaules nabagajiem."

G8 sanāksmē Skotijā 2005.gadā līderi solīja līdz 2010.gadam palīdzību attīstībai palielināt līdz 50 miljardiem dolāru, taču reāli tai piešķirti par 20 miljardiem mazāk, norāda "Oxfam". Hārpers atzina, ka līdzekļi atvēlēti skopāk, jo daudzas samitā pārstāvētās valstis joprojām nav atlabušās no finanšu krīzes.

G8 samitā līdz ar Krieviju piedalījās Amerikas Savienotās valstis (ASV), Kanāda, Vācija, Lielbritānija, Francija, Itālija un Japāna. Šī tikšanās nedēļas nogalē Kanādā turpinās ar G20 apspriedi, kurā minētajām lielvalstīm pievienojās Ķīna un citas uzplakstošās ekonomikas valstis, ziņo BBC. Galvenie temati abās apspriedēs globālās ekonomikas situācija un banku reforma. Eiropas Savienība rosinās, lai īpašs banku nodoklis, rezervējot līdzekļus nākotnes krīzes situācijām, tiktu ieviests globālā mērogā.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama G8 sanāksmē paudis bažas, ka nopietnā budžeta apcirpšana Eiropas valstīs kavēs pasaules ekonomikas atveseļošanos. Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka Eiropas valstu vadītāju un Obamas diskusijās panākta sapratne par budžeta deficīta samazināšanu un ekonomikas atlabšanas veicināšanu.

.

Komentāri (19)

P_Dancis 26.06.2010. 14.58

G8 sola palīdzēt jau kuro gadu, bet situācija 3. pasaules valstīs neizrāda nekādu augšupeju. Iespējams tāpēc, ka nauda un humanitārā palīdzība pirmām kārtām plūst vietējo diktatoru nepiepildāmajās kabatās. Iespējams tāpēc, ka netiek investēts izglītībā, bet tās neesamības izraisītu seku novēršanā.

Rietumvalstis ir atbildīgas par savas koloniālās pagātnes sekām un tām ir jādara daudz vairāk, lai palīdzētu attīstīt sabiedrības, kas ir cietušas dēļ to kādreizējās politikas. Diemžēl realitātē virsroku ņem cinisms un rūpēšanās tikai par savām, ne cilvēces interesēm.

+2
-1
Atbildēt

0

mary75 26.06.2010. 16.44

Ko tās kādam var palīdzēt, ja pašām diez cik labi neiet, milzīgi budžeta deficīti un parādi.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu