Kabula paziņo, ka respektē ASV komandiera nomaiņu • IR.lv

Kabula paziņo, ka respektē ASV komandiera nomaiņu

39
EPA/LETA

Skandāls izvērtās pēc Makristela komentāriem medijos, kas bija vērsti arī pret Obamu

ASV spēku komandiera ģenerāļa Stenlija Makristela atstādināšana no amata izraisījusi apmulsumu Kabulā, kur afgāņu amatpersonas un ārvalstu diplomāti atzinīgi vērtējuši viņa centienus mainīt kara gaitu, ziņo LETA-AFP. Makristela atstādināšana izraisīja arī dažādu reakciju diplomātu aprindās.

Afganistānas prezidenta Hamida Karzai valdība publiski mudināja Balto namu neatstādināt Makristelu par kritiskajiem izteikumiem intervijā žurnālam "Rolling Stone" par ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas amatpersonām.

Afganistānas valdība vēlāk paziņoja, ka tā respektē Obamas lēmumu un atzinīgi vērtē lēmumu par Makristela pēcteci iecelt ģenerāli Deividu Petreusu. "Ģenerālis Deivids Petreuss ļoti labi pazīst Afganistānu un šo reģionu un ir pieredzējis ģenerālis," teica Karzai pārstāvis Vahīds Omars. "Mēs ceram sadarboties ar viņu."

Skandāls izcēlās pēc tam, kad presē parādījās Makristela skarbie komentāri, kas vērsti pret augstākajām ASV amatpersonām, tostarp valsts prezidentu Baraku Obamu. Dažas stundas pēc neglaimojošā raksta parādīšanās žurnālā "Rolling Stone" Makristals atvainojās par publicētajiem izteikumiem, atzīstot savus komentārus par kļūdu.

.

Komentāri (39)

vilmar1964 24.06.2010. 20.48

Tā jau ir. Jāiet viņam tagad politikā. Īstenībā tāds varbūt jau sākotnēji bija izrunāšanās mērķis.

+1
0
Atbildēt

0

vilmar1964 24.06.2010. 19.41

Te nu bija vārda un viedokļa brīvība :)
Nosauc sesku par sesku un dabū bietē.

0
-2
Atbildēt

1

    tetrapack > vilmar1964 24.06.2010. 20.09

    Ģenerālis nav civiliedzīvotājs, kurš var teikt visu, kas ienāk prātā, un kam ir “viedokļa brīvība”. Ja ģenerālis *publiski* apšauba sava virspavēlnieka lēmumus, tas ir ļoti nopietni. ASV noteikšana pār bruņotajiem spēkiem ir tautai, kuru pārstāv tās prezidents — ja armija sāk apšaubīt prezidenta autoritāti, tas draud ar militārās diktatūras izveidošanos. Tā kā sesku par sesku var saukt žurnālisti un citi civilie, bet bruņotajos spēkos pastāv mazliet citāda kārtība, un ne bez iemesla.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu