Lūdz pārbaudīt KNAB darbību ''Latvenergo'' amatpersonu lietā • IR.lv

Lūdz pārbaudīt KNAB darbību ''Latvenergo'' amatpersonu lietā

25
Jānis Saliņš, F64

Ir.lv publicē enerģētikas nozares pārstāvju vēstuli Valsts prezidentam

Augsti godātais Valsts prezidenta kungs!
Pēdējo dienu notikumi ''Latvenergo'' ir izraisījuši milzīgu ažiotāžu ne tikai ''Latvenergo'' un Latvijas sabiedrībā, bet daudz plašākā mērogā. Nepelnīti izraisītā skandāla ēna klāj gan ''Latvenergo'', gan tā sadarbības partnerus.

''Latvenergo'' vienmēr ir bijis uzticams sadarbības partneris gan finanšu institūcijām, gan saviem piegādātājiem, gan klientiem. Uzņēmums augstā vērtē ir turējis savu reputāciju.

Agrāko konservatīvu darba metožu vietā ieviests daudz progresīvu jauninājumu, bez kuriem uzņēmums nespētu darboties brīvajā elektroenerģijas tirgū un sasniegt tik labus finanšu rādītājus. Pēdējo desmit gadu laikā uzņēmuma pamatlīdzekļu vērtība pieaugusi desmit reizes, palielinot ražošanas objektu uzstādītās jaudas un modernizējot iekārtas! Elektroenerģijas izstrādes apjoms šī gada piecos mēnešos vien ir lielāks nekā visa 2000.gada laikā. Un tas ir panākts, saglabājot vienu no zemākajiem elektroenerģijas tarifiem Eiropā. Šogad valsts budžetā ieskaitīta uzņēmuma peļņa 20 miljonu latu apmērā. Uzticību mūsu uzņēmumam un tā darbības stilam izrādījuši arī kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas elektroenerģijas klienti, uzņēmums veiksmīgi darbojas Skandināvijas elektroenerģijas biržā. Ir veikti vērienīgi rekonstrukcijas projekti, lai varētu garantēt drošu, iespējami efektīvu Latvijas valsts energoapgādi un energoneatkarību, tiek ieguldītas lielas investīcijas esošās infrastruktūras sakārtošanā un modernizēšanā.

''Latvenergo'' kolektīvu veido sava uzņēmuma patrioti, kuri kopīgi strādā, lai sasniegtu uzņēmuma mērķus būt par labāko ne tikai Latvijas, bet Baltijas mērogā. ''Latvenergo'' sevi parāda ar saviem darbiem, ne tukšu runāšanu. Tādēļ uzskatām, ka šobrīd nav iespējams klusēt – medijos izskan tik daudz uzņēmumu nomelnojošas informācijas, kura faktiski pārvelk treknu, melnu svītru nozares kopējiem pūliņiem izveidot modernu, pelnošu un uzticamu kompāniju, kuras vārds būtu simbols labai sadarbībai.

Mums, kā industrijas pārstāvjiem un tautsaimniecības speciālistiem, ir liela neizpratne par ieganstu un metodēm, kādā notika ''Latvenergo'' vadības aizturēšana un tai sekojošo, masu mēdijos izplatīto informāciju, kura bez pamata nomelno ne tikai ''Latvenergo'' vārdu, bet arī tās sadarbības partnerus. Valsts tiesībsargājošo institūciju rīcība, nepaziņojot konkrētus vadības aizturēšanas iemeslus, tikai dodot mājienus par it kā esošām nelikumībām t.sk. Rīgas TEC-2 2.energobloka rekonstrukcijas sakarā nostāda neapskaužamā situācijā ''Latvenergo'', Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banku un Turcijas kompāniju ''GAMA''. Tiek apšaubīta ne tikai atsevišķu darbinieku, bet gan visa uzņēmuma godprātība, metot šaubu ēnu arī uz šo projektu finansējošām institūcijām un šī projekta realizētājiem. Presē tiek piesaukti arī citi ''Latvenergo'' realizētie projekti un sadarbības kompānijas, tā vēl vairāk nomelnojot ''Latvenergo'' un arī šo kompāniju vārdu un dodot iespēju jebkuram pseido ekspertam izteikties par vienu vai otru ''Latvenergo'' realizēto vai iesākto aktivitāti. Tik daudz dažādu interešu grupējumu pārstāvošu personu izteikumus sen nav nācies lasīt vai dzirdēt. Pilnīgai uzņēmuma nomelnošanai no pažobelēm nekautrīgi tiek vilkts ārā viss iespējamais arsenāls, pat atklāti meli.

Šī visa ''procesa'' rezultātā, mēs – nozares uzņēmumu, asociāciju, arī arodbiedrību pārstāvji un ''Latvenergo'' darbinieki, tiekam aplieti ar pamatīgu samazgu un darvas šalti, kuras atlieku notīrīšana prasīs ilgu, pacietīgu darbu, pūļu un līdzekļu, nerunājot par to, ka šobrīd pamatīgi cieš ne tikai ''Latvenergo'', bet arī valsts prestižs.

Mēs esam pret demokrātiskai valstij neatbilstošu represīvu un cilvēka cieņu pazemojošu metožu pielietošanu.

Mēs esam par tiesisku, demokrātisku valsti un šādai valstij atbilstošām arī tiesībsargājošo iestāžu darbības metodēm, par korektu ''Latvenergo'' amatpersonu virzienā izteikto aizdomu izvērtēšanu.

Mēs lūdzam Jūs:
pieprasīt informāciju Ģenerālprokuratūrai par to,
– cik pamatotas un likumīgas ir KNAB darbības (pēc medijos pieejamās informācijas), bez tiesas sankcijas veicot kratīšanu ''Latvenergo'' amatpersonu dzīvokļos, automašīnās, birojos,
– cik atbilstošs likumdošanas prasībām ir lēmums par ''Latvenergo'' vadītāju atzīšanu par aizdomās turamajiem (kā lasāms medijos),
– cik adekvāts un atbilstošs starptautiski pieņemamām normām ir ''Latvenergo'' amatpersonām izraudzītais drošības līdzeklis,
– izvērtēt, vai cits drošības līdzeklis nav varējis nodrošināt kriminālprocesa veiksmīgu norisi,
– pārbaudīt, vai KNAB aktivitātes nav saistītas ar paša biroja tēla spodrināšanu (tā neviļus nākas domāt, aplūkojot publikācijas presē), kas tiek darīts uz citu cilvēku nelaimes un kompānijas reputācijas rēķina producējot "skaļas" un "skandalozas" lietas,
– pārbaudīt, vai nav pārkāpts operatīvās darbības likums, KNAB darbiniekiem veicot darbības pret ''Latvenergo'' koncerna amatpersonām.

Lūdzam Jūs šo jautājumu risināšanā iesaistīt Latvijas Republikas Saeimu, izveidojot izmeklēšanas komisiju, kuras uzdevums būtu izvērtēt šādu KNAB izmeklēšanas metožu pamatotību.

Ņemot vērā, ka aprakstītais jautājums ir valstiski svarīgs un jau skaļi izskanējis ārpus Latvijas robežām, lūdzam ar šo lietu izskatīt arī Nacionālās drošības komisijā.

Apliecinot cieņu, vēstuli parakstījuši 350 Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas, Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas, Latvijas Zinātņu akadēmijas pārstāvju un ''Latvenergo'' darbinieku.

.

Komentāri (25)

lailabidzane 22.06.2010. 14.18

.
Ja paskatās uz vēstuli bez revolucionārās sirdsapziņas aizmiglotām acīm, tad interesanti fakti tur ir atrodami gan.

Piemēram.

“Pēdējo desmit gadu laikā uzņēmuma pamatlīdzekļu vērtība pieaugusi desmit reizes”.
“Elektroenerģijas izstrādes apjoms šī gada piecos mēnešos vien ir lielāks nekā visa 2000.gada laikā”.
“Šogad valsts budžetā ieskaitīta uzņēmuma peļņa 20 miljonu apmērā”.

Šie apgalvojumi IR vairāk kā duāli jebšu divdomīgi.
Ja runa būtu par privātu uzņēmumu, kurš savu produktu pārdod patiesi brīvā tirgū, atliktu vien noņemt cepuri un aplaudēt.

BET
Uzņēmums NAV privāts un tirgus tiek REGULĒTS.
Pirmie divi citētie apgalvojumi ļauj secināt, ka ieguldījumi ražošanā ir bijuši ČETRAS reizes straujāki, kā ražošanas pieaugums. Papildus tam ir bijis krietni jāmaksā arī par izmantotajām finansēm. Pie visa augstākminētā uzņēmumam ir bijusi vērā ņemama peļņa. No patērētāja un, nosacīti, īpašnieka viedokļa, elektroenerğijas tarifi ir uzskatāmi par nepamatoti paaugstinātiem.
Tā, apmēram…

+10
-1
Atbildēt

1

    Janka, Janic > lailabidzane 22.06.2010. 21.06

    taisniiba , tas tomeer ir valsts uzņeemums , es jau sen deklareeju , ka valsts uzņeemumi muusu situaacijaa labveeliigi valsts nozadzeejiem , jo, var oficiaali pumpeet miljonus uzņeemuma attiistiibaa nepaartraukti un netrauceeti paarskaitiit likumiigos 10 % attieciigajos kontos , vai tie buutu tepat vai aarzoonaas ,faktiski arii neviens vells tam arii nevares izsekot , jo izsheemots liidz beidzamajam un likumiigi… kurpretii valsts cieš milzu zaudeejumus … vienkaarša lieta , tikai nesaprotami kaa peekšņi izgaismojaas , vai pie vainas Platacis???? … peekšņi pazudis , arii advokaata secinaajums itkaa viena cilveeka teiktais ierosinaajis šo sleepto zagļu arestu rada aizdomas

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 22.06.2010. 11.58

Lūdzu pārbaudīt policijas darbību sašņorējot manu kolēģi Koļu, ka viņš mēģināja dzērumu izdzert stacijā. Tas noteikti tika veikts, lai uzlabotu policijas kvartāla ciparus iereibušo personu sašņorēšanas gadījumu skaita ziņā, un lai glābtu reputāciju.

Nu kaut kā tā…

+8
-1
Atbildēt

1

    lailabidzane > andrisskrastins 22.06.2010. 14.27

    .
    Tad jau tavam draugam Koļam tāpat kā Kairišam gadījās…
    Vai atceries kā par cienījamā mākslinieka nedienām IR kreatīvie darbinieki zūdījās?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

ekmanis 22.06.2010. 14.18

Lasu 2. rindkopu un domāju, kur palika tie 90-to gadu 3 milj., kad Latvenergo “uzticami” sadarbojās ar Baltijas banku un kas vēl šodien nav atrasti. Varbūt tie, kas parakstīja vēstuli, varētu kaut ko bilst šajā lietā?

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu