Zatlers: jāpārstrādā visi trīs likumi • IR.lv

Zatlers: jāpārstrādā visi trīs likumi

65
Jānis Saliņš, F64

Atgriezīs Saeimā Maksātnespējas, Elektronisko mediju likumu, grozījumus par partiju vadītāju ienākumu deklarēšanu

Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis atgriezt Saeimā otrreizējai caurlūkošanai visus trīs normatīvos aktus, kas tika pieņemti pēdējā parlamenta pavasara sesijas sēdē un par kuriem iesniegti lūgumi tos pārvērtēt. To prezidents paziņoja otrdien rīta intervijā Latvijas Radio.

Saeimai būs vēlreiz jāizskata gan Maksātnespējas likums, gan Elektronisko mediju likums, gan grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas paredz partiju vadītājiem iesniegt ienākumu deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestā.

Kā uzsvēra Zatlers, visos šajos normatīvajos aktos ir neprecizitātes, ''lai cik vajadzīgi mums tie ir un gribas tos ātrāk pieņemt''. Steigā nav ievērotas visu iedzīvotāju intereses, nav izsvērts, vai likums kalpo Latvijas sabiedrībai, vienlīdzīgai konkurencei un attieksmei pret visiem. Valsts vadītājs šo likumu pieņemšanā deputātiem pārmeta pārmērīgu populismu un ''pirmsjāņu steigu'', pieļaujot neprecizitātes, kas ietekmē tautsaimniecību un iedzīvotājus.

Vērtējot Maksātnespējas likumu, prezidents norādīja, ka tajā "vienā maisā ir salikti gan lielie spekulanti, kuru parādi ir vairākos simtos tūkstošu un pat miljonos latu, kā arī tie, kuriem kredīts ir vienīgajam mājoklim". Turklāt esot jāvērtē, cik nodokļu maksātāju naudas būs vajadzīgs, lai segtu valsts banku grūtībās nonākušo kredītņēmēju saistības. Saskaņā ar Zatlera teikto, tie varētu būt 35-40 miljoni latu.

Jau ziņots, ka galvenos banku iebildumus izraisīja jaunā likuma norma, ka parādniekiem – fiziskām personām – būtu iespēja tikt vaļā no parādiem, ne ilgāk kā divus gadus maksājot trešdaļu no saviem ienākumiem.

Kā vēstī aģentūra BNS, motivācijas rakstā par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu Valsts prezidents norāda, ka atbalstīti vairāki atbildīgās Saeimas komisijas noraidīti priekšlikumi, radot likumā pretrunas. Viņš lūdz Saeimu caurlūkošanas procesā pievērsties valsts valodas pozīcijas nostiprinošajām likuma normām.

Grozījumos likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" neesot ņemts vērā, ka politisko partiju vadības statuss neatbilst valsts amatpersonas statusam un viņu darbības regulēšana ir ārpus šī likuma. Prezidents atbalsta šo prasību, jo tas "var kalpot par apliecinājumu, vai politisko partiju amatpersonas patiesi darbojas sabiedrības interesēs", taču iesaka šādu normu iestrādāt likumā par politiskajām partijām, paredzot arī to vadības atbildību par pārkāpumiem.

Taujāts par šī Saeimas sasaukuma iespējām pagūt labot norādītās kļūdas, Zatlers atbildēja, ka tas ir iespējams, jo jūlijā deputāti solījušies sanākt ārkārtas sēdēs.

.

Komentāri (65)

liene.dz 22.06.2010. 10.22

P.S. Runājot par dažiem aktīvistiem, kas šeit izmanto katru izdevību noķengāt i žurnālistus, i visus saprātīgi domājošos cilvēkus – nu ko jūs brīnaties. Visādi PR speciālistiņi mūsu valstī savairojušies, nu bet ar kaut ko reāli taču ir jānodarbojas – nu i TPJO viņiem ir devusi uzdevumu aizd**st komentārus visos medijos. Apollo komentāros viņus sen jau pazīst un izsmej. Saderam, ka šai vāvuļošanai visos portālos ir arī kāds skanīgs nosaukums, piemēram, “sabiedriskās domas spodrināšana”, “aktīva pilsoniskā viedokļa paušana sabiedrisko mediju telpā” vai kāds cits burvīgs sinonīms vārdam “debilizācija”.

+25
-1
Atbildēt

1

    lailabidzane > liene.dz 22.06.2010. 10.42

    .
    Mārtiņ!
    Ja pieņemam, ka Tu komentē atbilstoši savai izpratnei un pārliecībai, kāpēc prezumē, ka tie, kuri pauž atšķirīgu viedokli, IR nedomājoši un nesaprātīgi?
    Vai esam atgriezušies “pie viena pareizā viedokļa”?
    Tā vietā, lai samērotos viedokļiem, Tu runā par pretējo uzskatu paudējiem, ne pausto. Vai tas ir stilīgi, ko?

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

dro 22.06.2010. 09.16

Nu kā gan var prasīt labākajiem latviešiem likt aizpildīt deklarāciju? Lai aizpilda “šušera” – tie, kuri pilda labāko latviešu rīkojumus:)

+20
-2
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 22.06.2010. 09.09

Nu re,Valdis atbrīvojis politpapikus no deklarēšanās kreņķa.Zoodārza sveicieni saņemti.

+16
-2
Atbildēt

2

    eva_o > www.vecamate.lv 22.06.2010. 11.40

    Nav tik vienkārši – melns/balts, labs/ļauns u.tml.
    Valsts pārvaldē ieviest pret “tautas ienaidniekiem” šerpas ciršanas un āmursišanas stilu var, bet tad tā būs citāda valsts, autoritāra valsts, kurā viena sabiedrības daļa būs daudz pārāka par pārējiem un varēs neņemt vērā to, ka pārējiem kaut kas nepatīk. Nekur nav teikts, ka vienmēr izdosies būt starp veiksminiekiem. Kā saka, kas citiem bedri rok… Atcerēsimies Berijas, latviešu komunistu Krievijā un citu Staļina līdzgaitnieku likteņus…
    Jā, arī pašlaik “rīcības cilvēki” un dažādi pašpasludinātie “gudrākie un labākie” cilvēki lielu sabiedrības daļu cenšas nesadzirdēt un neievērot, bet pašlaik to grūti attaisnot – kaut cik ir morālas neērtības sajūta. Jūs piedāvājat atteikties no ierobežojumiem un ar vieglu sirdi “mochīt” jebkurus un jebkad, kad tas būs izdevīgi. Vai būs “Ok!”, ja pašam iznāks trāpīties pa sitienam? Ieviest šādu stilu būs viegli, bet izbeigt – grūti…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Guncītis > www.vecamate.lv 22.06.2010. 09.48

    Zoodārznieki vienu dienu pasēdēja, padomāja un atrada risinājumu kā nepildīt ienākumu deklarācijas.
    Pakalpiņi izdara visu kā nākas.
    Tuvāk vēlēšanām būs vēl interesantāk.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu