Reģistrētais bezdarbs samazinājies līdz 15,8% • IR.lv

Reģistrētais bezdarbs samazinājies līdz 15,8%

20
Reinis Hofmanis, F64

Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju pērn bijis trešais mazākais Eiropas Savienībā

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā šā gada jūnija vidū, salīdzinot ar maija beigām, samazinājies par 0,4% un bija 15,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati 21.jūnija rītā, vēstī biznesa portāls Nozare.lv.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja "Eurostat" apkopotie dati rāda, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju, rēķinot pēc pirktspējas paritātes, pērn atbilda 49% no ES vidējā līmeņa jeb trešais mazākais rādītājs starp visām dalībvalstīm, ziņo aģentūra LETA. Mazāks IKP uz vienu iedzīvotāju pērn reģistrēts vienīgi Bulgārijā un Rumānijā – attiecīgi 41% un 45% no ES vidējā līmeņa. Savukārt lielākais IKP uz vienu iedzīvotāju pērn fiksēts Luksemburgā – 268% no ES vidējā līmeņa.

Kā ziņots, reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā 2010.gada maija beigās bija 16,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. NVA direktore Baiba Paševica Nozare.lv stāstīja, ka pirmdienas rītā reģistrēto bezdarbnieku skaits bija 178 885 un kopš maija beigām samazinājies par 4591 cilvēku. Zemākais bezdarba līmenis ir Rīgā un Ventspilī – 11,8%, augstākais Latgales reģionā – 22,5%. Kopš maija beigām visvairāk – par 0,6 procentpunktiem – bezdarba līmenis samazinājies Zemgales reģionā – no 17,8% līdz 17,2%.

Latvijas komercbanku asociācijas (LKA) šī gada pirmajā makroekonomikas apskatā ievertā analīze rāda, ka dziļākais kritums valsts ekonomikā ir pārvarēts un arvien pārliecinošāk iezīmējas pozitīvās tendences, kas ļauj cerēt uz straujāku ekonomikas atlabšanu nekā gaidīts.

LKA Makroekonomikas apskatā kā galvenie ekonomikas atkopšanās faktori minēti pozitīvie rūpniecības un eksporta dati, kā arī ievērojamais Latvijas tēla uzlabojums, ko veicina valsts pildītās saistības pret aizdevējiem. LKA vadītājs Teodors Tverijons uzsver, ka turpmākai attīstībai valdībai jāturpina strukturālās reformas un jāvirzās uz eiro ieviešanu.

.

Komentāri (20)

karlis_pots 21.06.2010. 15.01

daudz lietderīgāk būtu vai nu izmantot Eurostat statistkiku, vai arī salīdzināt darbavietu skaitu. loģiski, ka reģistrētais bezdarbs sarūk, jo pēc 9 mēnešiem jau vairs nav motivācijas reģistrēties.

+4
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 21.06.2010. 15.43

Mani tomēr drusku smieklus izraisa cilvēku vēlme ieraudzīt visu melnā. Laikam tā ir latvieša būtība.

Jā, protams ir iespējams ka:
1) Neiet pārreģistrēties
2) Aizbrauc uz ārzemēm (bet taču tad darbu atrod, vai tad tas ir slikti? Vismaz cilvēks nostājies uz kājām)

Taču neviens nepadomā, ka:
1) 1/3 bezdarbnieku nav bezdarbnieki “per se” (lasi – kāsēji, kas strādā nelegāli un saņem pabalstu);
2) Domāju ka tādi vēl ir nedaudz vairāk, jo ja tu saņem minimālo algu uz ķepas, pabalsts noder;
4) Ir daudzas indikācijas, ka tas diezgan labi saskan ar darba vietu skaitu pieaugumu;

Protams, visu var krāsot vienkrāsaini, bet kā vienmēr ar dzīvi, tas nav tik vienkārši :)

+4
-1
Atbildēt

3

    Juris Millers > andrisskrastins 21.06.2010. 19.53

    Zini, kad lauku rajonā pašvaldība piedāvā zemi, kur bezdarbnieki varētu paši audzēt sev pārtiku un pašvaldība pat apstrādātu to zemi ar traktoru, un piesakās no 70+ bezdarbniekiem tikai VIENS! Un šopavasar, kad viņi mēģināja to programmu palaist atkal, tad nepieteicās vispār NEVIENS! Cilvekiem piedāvā pastrādāt mazliet, lai dabūtu sev labaku bezmaksas pārtiku un visi atsakās.

    Zini, pēc tā man radās spēcīga pārliecība, ka lielākā daļa Latvijas bezdarbnieku vienkārši negrib strādāt. Grib nākt uz darbu offisā, neko nedarīt un saņemt 400+Ls uz rokas. To grib, bet strādāt negrib itin nemaz.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    sandakivleniece > andrisskrastins 21.06.2010. 23.38

    Piemirsi tikai piebilst, ka šī pati pašvaldība pēcāk paprasa naudu par zemes apstrādāšanu, tā ka diez kāda haļava jau tā nav viss.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Katrine_Plavina > andrisskrastins 21.06.2010. 17.09

    Smieklus izraisa arī vēlme pirms vēlēšanām uzkrītoši masveidīgi stāstīt par bezdarba samazināšanos un bezdarbnieku nevēlēšanos strādāt. Bezdarba % mazināšanās netieši norāda uz darba vietu rašanos un ekonomikas uzlabošanos. Tieši tas arī ir jāpierāda pie varas esošajiem, lai imitētu savu nenovērtējamo darbošanos.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Reinis Lapa 21.06.2010. 15.01

Ir tā, ka daži vispār neiet reģistrēties. Tā vielgāk.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu