Bičevskis: Iedzīvotāju ienākuma nodokli iekasē krietni mazāk • IR.lv

Bičevskis: Iedzīvotāju ienākuma nodokli iekasē krietni mazāk

21
Rūta Kalmuka, F64

Premjera rīcībā esošie dati liecinot par 95% iedzīvotāju ienākuma nodokļa izpildi

Pašlaik kopējie nodokļu ieņēmumi valsts budžetā atbilst plānotajam, taču iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) neizpilde ir apmēram 20%, savukārt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšana pārsniedz plānoto. Tā pirmdien intervijā Latvijas Radio teica Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien preses konferencē noliedza, ka IIN iekasēšana par piektdaļu atpaliktu no plānotā apjoma. Pēc Dombrovska rīcībā esošās informācijas, IIN plāns pildās par 95% vai 96%, īpaši iekasēšana uzlabojusies tieši pēdējo mēnešu laikā.

Gadā kopumā paredzēts iekasēt nodokļus plānotajā apmērā, taču neesot arī pamata cerēt, ka kopējie ieņēmumi būtiski pārsniegs FM prognozēto, uzsvēra Bičevskis. Viņš atzina – IIN neizpilde rada aizdomas, ka daudzi uzņēmēji daļēji vai pilnībā pārgājuši uz aplokšņu algām. Otrajā pusgadā būšot būtiski nodrošināt iedzīvotāju ienākumu un sociālās apdrošināšanas iemaksas vismaz esošajā līmenī.

Savukārt PVN ieņēmumi jūnijā būtiski pārsniedza pagājušā gada ieņēmumus, informē FM amatpersona.
Tikmēr laikraksts ''Dienas Bizness'' pirmdien publikācijā pauž bažas, ka no 1.jūlija uzņēmējiem gaidāmas problēmas ar pārmaksātā PVN atgūšanu. Iecerētā sistēmas reforma radīs papildu darbu nodokļu administrācijai, prognozē speciālisti.

"Lai arī normatīvos saglabājas laiks, par kuru var pieprasīt pārmaksāto PVN atmaksu (trīs gadi), tomēr ar katru mēnesi šis termiņš saīsinās, tāpēc var prognozēt, ka ap 1.jūliju – īsi pirms vai uzreiz pēc iecerētās reformas – VID varētu sagaidīt ļoti daudz pārmaksātā PVN atmaksas pieprasījumu par darījumiem līdz šā gada 30.jūnijam," DB secina Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes locekle, nodokļu jautājumu darba grupas vadītāja, SIA "Ernst&Young Baltic" nodokļu departamenta vecākā projektu vadītāja Kristīne Jarve. Viņa pieļauj, ka tieši tāpēc ļoti daudzie pārmaksātā PVN atmaksas pieprasījumi varētu paildzināt VID lēmumu pieņemšanu par nodokļu summas atgūšanu uzņēmējiem un atsevišķos gadījumos varētu pat draudēt ar tā neatgūšanu.

.

Komentāri (21)

::Vai cis :: 21.06.2010. 11.46

Vai sakarā ar prāva skaita PVN izkrāpšanas shēmu sagraušanu nav paredzama PVN atmaksājamās summas samazināšanās?

+2
-1
Atbildēt

8

    markonimarkoni > ::Vai cis :: 21.06.2010. 15.58

    par to “kocinieku PVN”:
    Bija paredzēts, ka no 2010.gada viņiem būs tāda pati aplikšanas kārtība kā visiem pārējiem. Bet “kocinieki” izdiņģēja no valsts (it kā, lai glābtu nozari) PVN piemērošanu saglabāt esošo.
    bet par tiem mazumtirgotājiem, kuri neuzrāda visus ieņēmumus un taisa papildus izdevumus, lai valstīj nebūtu jāmaksā PVN – manuprāt viņiem jau sen būtu bijis jānonāk VID interešu lokā, jo šads uzņēmums uz papīra vienkārši nav spējīgs sevi uzturēt, jo sanāk, ka izdevumi noēd ieņēmumus, kur vēl algu izmaksa. Šāds uzņēmums ir pirmais sarakstā, kurš izmaksā aplokšņu algas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ::Vai cis :: 21.06.2010. 15.32

    PVN mazumtirdzniecībā samaksā nevis uzņēmējs, bet pircējs par katru preci! Uzņēmējs samaksā valstij tikai starpību starp ieņēmumu PVN – izdevumu PVN!!!!
    Absurds ir arī mazumtirdzniecībā, ja veikals slēpj ieņēmumus, tad iznāk, ka izdevumu PVN(summa) ir lielāks nekā ieņēmumu PVN(summa)un tad valstij ši PVn starpība ir jāatmaksā uzņēmējam. Specifiski PVn ir izņēmums kociniekiem, kuru ieņēmumus darījumos ar kokmateriāliem ar PVN it kā apliek, bet nemaksā, toties izdevumi par saimnieciskiem darījumiem ir ar PVN apliekami darījumi(21%). tos tad arī PVN summā par izdevumiem uzņēmums prasa no valsts atmaksāt! Tā nekur ES valstīs nav!!!!! To sen jau vajadzētu sakārtot, jo šo atmaksājamo PVN no valsts budžeta pamatīgi izkrāpj! Zinu to no praktiskās pieredzes strādājot par bilancspējīgu grāmatvedi! esmu brīnījusies, kā valsts maks to var izturēt!!!! Un neizturēja jau ar!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > ::Vai cis :: 21.06.2010. 13.17

    Paldies, Abia. Man šie jautājumi ir stipri patumša bilde:(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > ::Vai cis :: 21.06.2010. 12.39

    >inese
    To iedzīvotāju samaksāto PVN, valstij samaksā preču pārdevējs. Tā kā preci pārdot ar uzcenojumu, tad principā par šo uzcenojumu sanāk valstij samaksāt PVN (pie nosacījuma, ka netaisa pārmērīgus (ar uzņēmumu nesaistītus) administratīvos izdevumus. Un tā kā katras uzņēmējdarbības mērķis ir strādāt ar peļņu, tad PVN varētu sanākt diezgan brangs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > ::Vai cis :: 21.06.2010. 12.23

    Ideja ir tāda, ka izkrāpšanas nemaz nav tik milzīgas summas uz kopējā fona, lai baigi kaut ko ietekmētu. Pašas rūdītākās shēmas ir zem miljona- tās nav tik uzkrītošas. Ir bijušas pāris skaļas kur ir padsmitos mērāmi cipari, bet tie ir reti gadījumi un vieglāk pamanāmi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > ::Vai cis :: 21.06.2010. 12.16

    Dolār, es īsti nesapratu Tavu domu: iedzīvotājiem tak PVN neviens neatmaksā, tātad tās summas paliek valsts kasē. Jeb vai Tu gribēji pateikt ko citu, vienkārši es īsti nespēju uztvert ideju?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ::Vai cis :: 21.06.2010. 12.11

    gan jau tāpēc arī iekasē vairāk PVN!Visvairāk PVN iztukšo kocinieki!!!
    Domāju, ka arī Latvenergo, jo ir samzinātā PVN likme, bet izdevumiem ir 21% likme! Domāju, kā grāmatvedis!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > ::Vai cis :: 21.06.2010. 11.58

    Uz kopējās PVN summas tās izkrāpšanas ir tikai tāds piliens. Ja katrs iedzīvotājs iepērkas tikai par 50 latiem un vienmēr ar PVN, tad tas vien jau ir padsmit miljoni. Bet iepērkas par lielākām summām un vēl jau ir uzņēmumu savstarpējie darījumi, kur ne vienmēr PVN “nonullējas”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 21.06.2010. 12.09

Nevienam nekādu PVN atmaksu nevajag piešķirt!!!!
Daudzi jau no tā PVn atmaksas vien dzīvo un veido fiktīvas firmas un fiktīvus darījumus. Vajadzētu paskatīties, ko dara Vācijas likumdošana sakarā ar PVN! Vai Vācijā vispār atmaksā kaut kādus PVN. Jāprāskata PVN atmaksa darījumos ar kokmateriāliem!!! Tagad mežus cērt kā traki un kurš tad tos PVN spēj viņiem samaksāt no budžeta un par kādiem nopelniem? Kāpēc Latvijas iedzīvotājam(pērkot pārtiku) būtu jāfinansē kocinieki????

+2
-1
Atbildēt

5

    lailabidzane > austrisv 21.06.2010. 16.22

    .
    IR patiešām liels prieks uzzināt, ka esi devusies pensijā! Ceru, ka arī Munameğis IR laimīgs.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Riekstlauzis > austrisv 21.06.2010. 13.04

    Ja pircējs kavē apmaksu, tas taču ir normāls biznesa risks, ko jāuzņemas pašam uzņēmējam..

    Savukārt, jaunkundze ar saulesbrillēm bārsta muļķības (piem. par PVN pārmaksas atcelšanu..) neizprotot PVN sistēmas būtību :).

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 21.06.2010. 15.35

    Atvaino, bet kāpēc tik absurds PVN ir pie mums Latvijā darījumos ar kokmateriāliem!!!!! Uzņēmējs PVN nemaksā par ieņēmumiem, bet saņem atpakaļ no valsts budžeta par saimnieciskiem darījumiem iekšzemē!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > austrisv 21.06.2010. 12.58

    Vācijas nodokļu likumdošana seko tām pašām ES direktīvām – ja viens uzņēmums pārdod preces/pakalpojumus otram, tad pirmais uzņēmums pierēķina PVN, kuru iekasē par labu valstij, bet pērkošais uzņēmums līdzvērtīgu summu saņem no valsts atpakaļ. No pērkošā uzņēmuma viedokļa to sauc par priekšnodokli (input VAT, Vorsteuer). Vienīgais, kurš visā šajā ķēdītē vairs neatgūst samaksāto PVN nodokli, ir gala patērētājs. T.i. pievienotā vērtība tiek aplikta ar nodokli tikai vienreiz, nevis ikreiz, kad notiek pirkšanas/pārdošanas darījums. Ja valsts neatmaksātu priekšnodokli, tad sanāktu nevis PVN, bet nodoklis no apgrozījuma (sales tax).

    Ir, protams, vairākas nebūšanas saistībā ar PVN – uzņēmumi ir spiesti kreditēt valsti, ja viņi ir izstādījuši pircējam rēķinu, bet šī rēķina apmaksa ir aizkavējusies. Ir arī jāuzskaita PVN par saņemto avansu/priekšapmaksu, utt. PVN ir sarežģīts nodoklis, bet nekas labāks nav izdomāts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 21.06.2010. 15.23

    Pirmkārt, esmu pensionāre un šis foto ir no pagājušā gada Munameģa! paldies, par komplimentu, bet es izprotu gan, kas ir PVN, jo esmu strādājusi ilgus gadus kā bilancspējīga grāmatvede( no 1993.gada)Tāpat esmu strādājusi arī VID TP daļā! Tā kā nevajag noniecināt pieredzējušu grāmatvedi, kura ir bijusi ilgus gadus saistībā ar nodokļiem! Kā veidojas PVN zinu daudz labāk par Tevi, jaunekli!!!!Ha, ha, ha!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

varrvara 22.06.2010. 11.10

,,…uzsvēra Bičevskis. Viņš atzina – IIN neizpilde rada aizdomas, ka daudzi uzņēmēji daļēji vai pilnībā pārgājuši uz aplokšņu algām.”
Ja šādus vārdus teiktu viena tante tirgū, tad tas būtu saprotams, bet ja tos saka valsts atbildīga persona, kuras rokās ir organizēt visu represīvo iekasēšanas kantori, tad rodas jautājums, priekš kam šādi ,,vadoņ” vajadzīgi. Te ir skaidri redzams, ka tiek piesegti AŠ kvadrātā uzņēmēji – ,,politiķi”, kuri nemaksā nodokļus. Visus nemaksātājus cietumā! Ja nezin kā to darīt, lai aizbrauc uz Ameriku un apskatās, kā tur dažāda ranga uzņēmēji sēž par nodokļu nemaksāšanu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu