LNT un TV3 sūdzas par latviešu valodas prasībām • IR.lv

LNT un TV3 sūdzas par latviešu valodas prasībām

46
Andrejs Strokins, F64

Ja valodas kvotas ievērošana izmaksās pārāk dārgi, LNT un TV3 draud aiziet no “Lattelecom” bezmaksas pakas

Komerctelevīzijas – LNT un TV3 – draud aiziet no “Lattelecom” virszemes televīzijas bezmaksas pakas, ja izmaksu sadārdzinājuma dēļ nespēs izpildīt valodas kvotas prasības, kas noteiktas jaunajā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, piektdien vēsta laikraksta “Diena”.

Raidorganizāciju asociācija, kas pārstāv LNT un TV3 intereses, ir nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram, aicinot likumu neizsludināt.

Likumā ierakstīts, ka 65% no visiem raidījumiem būs jābūt latviešu valodā, tāpat jānodrošina, lai vismaz 51% no visiem raidījumiem būtu Eiropas audiovizuālie darbi. Lai izpildītu šīs prasības, LNT un TV3 papildus nāktos tērēt no 20 līdz 50 tūkstošiem latu gadā.

“Valodas ierobežojumi Latvijas kanālos var novest pie tā, ka krievu skatītāji izvēlēsies tikai Krievijas kanālus,” laikrakstam uzsvērusi Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka, uzsverot, ka LNT un TV3 iebilst, ka valodas kvota neattiecas uz pārējiem Latvijā raidošajiem kanāliem.

Ja LNT un TV3 pametīs “Lattelecom” bezmakas paku, bez maksas vairs būs redzami tikai abas Latvijas Televīzijas programmas. “Lattelecom” gan skeptiski vērtē iespēju, ka LNT un TV3 varētu pamest bezmaksas apraidi. Līgumi ar abām kompānijām ir spēkā līdz 2013.gada 31.decembrim.

.

Komentāri (46)

daina_tabuna 18.06.2010. 10.02

Varbūt vienkārši beidziet rādīt tos idiotiskos krievu seriālus? Nebūs tos jāpērk un paliks nauda normālu programmu veidošanai tepat uz vietas.

Draudētāji atradušies. Paši kuļ kaut kādu sviestu un tad vēl draud citiem, ka nevarēs to redzēt. Скатертью дорожка!

+35
0
Atbildēt

3

    ievuliitis > daina_tabuna 18.06.2010. 17.43

    Būsim objektīvi – “maizi un koru karus!”

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > daina_tabuna 18.06.2010. 17.38

    Betij, ja tie seriāli nevienu neinteresētu, mums būtu pavisam cita Saeima. Tagad pieprasa:”Maizi un seriālus!”.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > daina_tabuna 18.06.2010. 13.05

    Tu nepieļauj, ka tie nemaz nav jāpērk? Tāpat vien kāds “sponsors” iedod, varbūt pat piemaksā? Bet fakts, ka tie seriāli nevienu neinteresē ir acīmredzams.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Sanita Jemberga 18.06.2010. 19.30

Tagad, kad tik daudziem cilvēkiem ausīs un dvēselē dun „Dzimtā valoda”, pastkastītē atrodu vēstuli no VIASAT, kur latviešu valodā tieku informēta, ka „mēs šobrīd aktīvi strādājam pie tā, lai paplašinātu kanālu klāstu krievu valodā”.
Savukārt Valsts prezidents šajās dienās ir saņēmis vēstuli (vismaz tā Valdim Zatleram ir nosūtīta), kurā raidorganizāciju asociācija, kas pārstāv LNT un TV3 intereses, aicina neizsludināt Elektronisko plašsaziņu likumu, jo tas noteic, ka 65% no visiem raidījumiem jābūt latviešu valodā un 51% – Eiropas audiovizuālajiem darbiem. Bet Krievijas seriāli nav Eiropas audiovizuālie darbi un to varoņi nesarunājas latviski. Un „Jaunais vilnis” arī nav latviešu valodā. Un tāpēc, ka LNT un TV3 tagad krievu valodas vietā nāktos lietot vairāk latviešu valodu, šīs komerctelevīzijas draud „pamest” „Lattelekom” bezmaksas paku jeb to kanālu klāstu, kas Latvijas iedzīvotājiem ir pieejams bez maksas.
Bet tādā gadījumā būtu jānotic, ka LNT un TV3 ir gatavas aizstāt reklāmas kā savu ienākumu avotu („aizejot no pakas” šie kanāli neatgriezeniski zaudētu lielu auditorijas daļu un tātad arī reklāmdevējus) ar abonentmaksām.
Un vēl būtu jānotic, ka, piemēram, Andrejs Ēķis, kurš vēl nesen izplatīja šādu informāciju„Es neesmu politiķis. Es esmu Latvijas patriots”, sevi ir ļoti pārvērtējis.
Bet, galvenais, būtu jānotic, ka abas komerctelevīzijas neapzinās, ka darbojas Latvijā, vienīgajā valstī pasaulē, kam jāuzņemas atbildību par latvieša tiesībām lietot un saglabāt savu dzimto valodu. Bet mūsu dzimtā valoda ir latviešu valoda. Elementāri, bet tāpēc jau tās vēstules šķiet tik jocīgas.

+33
-2
Atbildēt

2

    Arija Saleda > Sanita Jemberga 18.06.2010. 19.55

    Es jau vienreiz komentēju varu vēlreiz, latviešu valodas identitātes saglabāšanu lai veic sabiedriskā televīzija, mums valstī laikam ir pieprasījums pēc krievu kanāliem ( varbūt tā ir proletariāta vienīgā svešvaloda + 35 % pamatiedzīvotāju pamatvaloda, komerctelevīzijas apmierina pieprasījumu. Tam nav nekā kopēja ar valodas saglabāšanu vai nacionālo identitāti.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > Sanita Jemberga 19.06.2010. 11.05

    Pilnīgas muļķības. Kamēr neizgudroja pamperus vai “Tampaxus”, vai Kokakolu – pēc tām nebija pieprasījuma. Fordam bļāva pakaļ “Nopērc zirgu !”, kad viņš pirmoreiz brauca ar savu auto. Tieši piedāvājums arī veido pieprasījumu un tieši tas arī ir redzams mūsu TV-debilizācijā ar “mentu” seriāliem un visu pārējo krievvalodas izgāztuvi.
    Visi “brīvā tirgus” aizstāvji un “pieprasījuma apmierinātāji” aizmirst, ka padomju gados Latvija TIKA rusificēta – tas ir (tam laikam – dabisks) fakts, kas nav oficiāli atzīts. Rusifikācijas seku likvidēšanu necilāja sabiedrības “integrācijas” un “saskaņas” vārdā – palika gan krievu skolas, gan brīva propagandas izplatīšana. Tagad tas ir novedis nevis pie integrācijas, bet pie atklāta revanšisma. Tikmēr naudkārie bāleliņi korī ar Gabriloviču bļauj par bezdarbības gados uzpumpēto “pieprasījumu”.
    Kamēr netiks pieņemts likums par rusifikācijas seku likvidēšanu – nekas nemainīsies. Ne krievu skolas, ne krievu hitu radio NAV Latvijas dabiskā audio-vizuālā vide.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

AUTOEXEC.BAT 18.06.2010. 10.06

Nuja, protams – “krievu skatītāji” mums ir prioritāte Nr.1 !!! Ka tik nabadziņi neuzmet lūpu un neaiziet prom skatīties “tikai krievu kanālus”. Lai gan pa lielam nekas vienalga nemainīsies , tā bezzobainā valodas politika jau tāpat ir novedusi pie tā, ka liela daļa krievu informatīvi vienalga “dzīvo Krievijā”, kau fiziski atrodas Latvijā

+28
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu