Mūžībā aizgājis Jānis Grodums • IR.lv

Mūžībā aizgājis Jānis Grodums

17
Elmārs Rudzītis, F64
Anda Burve-Rozīte

Grodums bija „Līvu” dalībnieks kopš grupas pastāvēšanas pirmsākumiem – 1976.gada

52 gadu vecumā pēc ilgstošas slimošanas mūžībā aizgājis leģendārās rokgrupas „Līvi” mūziķis Jānis Grodums, Ir.lv uzzināja no mūziķa dzīvesbiedres mākslinieces Elitas Patmalnieces. Maija sākumā Grodums tika ievietots slimnīcā ar smagu hepatītu.

Vēl šonedēļ ceturtdien mūziķi bija plānojuši pulcēties Rīgā Vērmanes dārzā un Liepājā, lai atbalstītu Grodumu. Tagad tie būs viņa piemiņas koncerti. „Mēs kopā noteikti uzspēlēsim!’’ ceturtdien iznākošajā žurnāla Ir jaunākajā numurā saka Groduma sens draugs, „Līvu” mūziķis Ainars Virga.

Atvadīties no leģendārā “līva” varēs otrdien, 22.jūnijā, plkst.13.30 Rīgas krematorijas Lielajā zālē. Mākslinieku pēdējā gaitā izvadīs mācītājs Juris Rubenis. Groduma pelni, saskaņā ar viņa vēlēšanos, tiks nogādāti Liepājā un izkaisīti vai nu Rožu laukumā, vai jūrā.

Grodums bija leģendārās rokgrupas „Līvi” dalībnieks kopš grupas pastāvēšanas pirmsākumiem – 1976.gada. Ziedu laikus "Līvi" un arī Grodums piedzīvoja 1986.gadā, kad, sākoties Atmodai, iedziedāja dziesmu Dzimtā valoda, kas kļuva par hītu.

„Dzimtās valodas ģitāra kā adata dūra tieši sirdī, Groduma balss klusi šņukstēja un tad cēlās spārnos, raudama debesīs līdzi visu, kas uz zemes; Groģis skanēja kā ērģeles, ka ērģeļu orķestris,’’ grāmatā „Līvi” raksta mūzikas kritiķis Klāss Vāvere.

Grodums pats ir autors tādām populārām „Līvu” dziesmām kā Ziņģe par bailēm, ko izpildīja arī Credo, un Rožu laukums. Pēdējos gados Grodums uzstājies kopā ar Jāni Virgu, iedziedājis dziesmu Nāk nakts kopā ar jauno dziedātāju Jenny May.

 

.

Komentāri (17)

Dace Smildziņa 16.06.2010. 01.12

Pagājušajā piektdienā tikos ar Jāņa Groduma dzīvesbiedri mākslinieci Elitu Patmalnieci, lai uzklausītu viņu pirms gaidāmā koncerta Jāņa atbalstam, kas bija paredzēts 17.jūnijā – dienā, kad iznāk arī jaunais šīs nedēļas žurnāls ”Ir”. Tā bija viena no sirsnīgākajām intervijām, kādu man nācies piedzīvot desmit gadu laikā, strādājot žurnālistikā. Mēs visi turējām īkšķus par Jāni, un pēc sarunas ar Elitu man bija sajūta, ka brīnums vēl var notikt. Par spīti Elitas pašas ļoti racionālajam situācijas vērtējumam. Par spīti visam! Šovakar stāsts nokļuva tipogrāfijā. Dažas stundas pēcāk saņēmu ziņu, ka Jāņa Groduma vairs nav. Ir mainījies kas būtisks. Bet kaut kas vēl būtiskāks palicis nemainīgs – rakstā un arī dzīvē. Mīlestība. Par to ceturtdien žurnālā ”Ir” stāstā par Elitu un Jāni. Ar līdzjūtību Elitai Patmalniecei, kā arī visiem Jāņa Groduma tuvajiem cilvēkiem, Anda Burve-Rozīte un ”Ir” redakcija.

+14
0
Atbildēt

1

Kaspars 16.06.2010. 08.19

Kā Jānis teicis dziesmā: «Nekad neviens to nezinās, ko dievs ar velnu augšā sarunās”. …skumji, ka viņi tā sarunāja…
Lai vieglas smiltis. Līdzjūtība tuviniekiem.

+7
0
Atbildēt

0

austrisv 16.06.2010. 09.55

Es skumstu līdz visiem Latvijā, kuri ļoti cienīja un mīlēja J. Grodumu!
Žēl, ka tik vēlu sarosījās un lūdza ziedot J. Groduma veselībai! Kāpēc tik vēlu un ne caur masu saziņas līdzekļiem? Es gan noziedoju un tāpēc jūtos labi, jo mēģināju palīdzēt Jānim! Viņš paliks mūžīgi latviešu sirdīs un dvēselēs. Man birst asaras.
Lai Jāni, Tev vieglas smiltis! Tava “Dzimtā valoda” ir otra himna latviešu tautai!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu