Alojas novada iedzīvotāji ir par Staiceles atdalīšanos • IR.lv

Alojas novada iedzīvotāji ir par Staiceles atdalīšanos

26
Raitis Plauks, F64

Ministre Staķe atdalīšanos uzskata par deputātu strīda, ne objektīvu apstākļu rosinātu

Absolūts vairākums Alojas novada iedzīvotāju sabiedriskajā aptaujā atzinuši, ka vēlas Staiceles atdalīšanos no novada, vēstī aģentūra BNS. Pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS) gan pēc viesošanās Alojā paudusi viedokli, ka novadā strīdus radījušas pašvaldības deputātu savstarpējās nesaskaņas un tās vēl iespējams atrisināt bez novada šķelšanas.

Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne (TP) BNS pavēstīja, ka aptaujā par novada sadalīšanu kopumā saņemtas 949 anketas. Tas gan nav pietiekams skaits, lai atzītu sabiedrisko apspriešanu par notikušu, jo tam vajadzēja aptuveni 1400 novadnieku viedokli.

Par Staiceles atdalīšanos ir 854 iedzīvotāji, no tiem vairākums ir staicelieši, savukārt pret novada administratīvās teritorijas grozīšanu ir 45 iedzīvotāji, bet 50 nav viedokļa šajā jautājumā.

Vilne neesot priecīga par situāciju, jo "mediju uzmanība ir pārāk liela, un situācija ir pārāk sarežģīta". Tagad pašvaldība skaidros juridisko procedūru un par aptaujas rezultātiem lems 16.jūnijā.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Alojas novadā noslēdzās iedzīvotāju aptauja par Staiceles iespējamo atdalīšanos. Iedzīvotāji tika aicināti ne vien izteikt viedokli par to, vai būtu jāgroza Alojas novada administratīvā teritorija, atdalot no tās Staiceli, bet arī par pašvaldības sniegto pakalpojumu pieejamību un kvalitāti.

Domei būs jālemj ne tikai par pašvaldības administratīvās teritorijas robežām, bet arī turpmāko novada funkcionēšanu. Ja tiks pieņemts lēmums par novada robežu grozīšanu, pašvaldībai būs jāpierāda potenciāli sadalīto teritoriju turpmākās darbības kārtība, kas skars pašvaldības budžeta sadali, sociālo pakalpojumu nodrošināšanu un citus būtiskus pašvaldības darbības jautājumus.

Alojas novads tika izveidots 2009.gada 21.jūlijā, tajā apvienojās Alojas novads, Alojas pilsēta, Braslavas pagasts, Brīvzemnieku pagasts, Staiceles pagasts un Staiceles pilsēta.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu