FM: cīņā ar ēnu ekonomiku represijas neder • IR.lv

FM: cīņā ar ēnu ekonomiku represijas neder

10
Andrius Ufartas, F64

Viena no idejām – iespēja deklarēt nelegālos līdzekļus, samaksājot nodokli

Finanšu ministrija cīņā ar ēnu ekonomiku paredz sākumdeklarēšanu, iespēju deklarēt nelegālos līdzekļus, samaksājot nodokli un soda naudas, kā arī nokavējuma naudas dzēšanu, ja tiek samaksāts pamatparāds, ar šādiem priekšlikumiem ceturtdien nāca klajā ministrijas izveidotā darba grupa.

"Princips, ko mēs piedāvājam – legālo ekonomiku no valsts puses pozitīvi atbalstām un veicinām," ceturtdien žurnālistiem Finanšu ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska teikto citē BNS. Tiem uzņēmējiem, kas darbosies legāli, tikšot nodrošināta vienkāršāka pieeja valsts pakalpojumiem, piemēram, muitas sektorā, atvieglota pieeja valsts resursiem iepirkumos un Eiropas Savienības struktūrfondu projektu pieteikumu iesniegšanā. Šie uzņēmēji arī tiks mazāk kontrolēti.

Bičevskis atzina, ka ēnu ekonomiku nevarēs būtiski samazināt ar daudziem represīviem pasākumiem. Drīzāk valstij uzņēmējiem jāspēj piedāvāt viņiem saprotamus, skaidri definētus labumus.

Ar visu ēnu ekonomikas samazināšanas plānu var iepazīties Finanšu ministrijas mājas lapā .

Komentāri (10)

a_oleinika 11.06.2010. 11.55

Man gan nav skaidrs, kā identificēs tos, kas nemaksā. Kaut kādu daļu jau maksā arī tie, kas atlikušo slēpj. Kamēr nav pieķerts, tikmēr visi nodokļu maksātāji ir godīgi nodokļu maksātāji. Attiecīgi visiem viņiem pienākas godīgo nodokļu maksātāju bonusi.
Vai arī tā doma ir tāda, ka pieķertie nonāk zemākā kategorijā, kurai ir apgrūtināta valsts pakalpojumu un pasūtījumu saņemšana? Un ar šo mehānismu tiek kaut kādā mērā tiek aizvietots sodu mehānisms.

+1
0
Atbildēt

0

Arija Saleda 10.06.2010. 17.48

Piekrītu, ja nebūs represīvu draudu, tad kāda jēga legalizēties. Kaut gan dzird runājam, ka sakarā ar VID darbībām stipri pieaudzis atmazgātāju % par darījumiem. Tas jau ar ir solis legalizēšanās virzienā: dārgs pakalpojums un viegli iekrist.

+2
-1
Atbildēt

0

mary75 10.06.2010. 17.34

Principā jau viss tas ir atbalstāms, bet, jākombinē atbalsts ar represijām.
Vajadzētu pieņemt legālo prezumpciju, lai tiem, kam uzrodas pēkšņas bagātības, būtu pašiem jāpierāda to izcelsmes legalitāte.
Patreiz policijai ir grūti pierādīt nelikumīgu līdzekļu ieguvi, un tas veicina ēnu ekonomiku.
Mums jau te bija tādi, kas miļjonus nopelnīja audzējot puķes.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu