Zatlers kritizē plānus gāzt Kamparu • IR.lv

Zatlers kritizē plānus gāzt Kamparu

17
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Sociālie partneri:  ministru „krēslu šūpošana” neļauj ticēt tam, ka tuvākajos gados varam sagaidīt krīzes pārvarēšanu

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski žurnālistiem kritizēja opozīcijas plānus izteikt neuzticību ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL).

“Jāpiekrīt valdības sociālo partneru viedoklim, ka šobrīd bezargumentēti šūpot ekonomikas ministra krēslu nav tomēr valstiski atbildīga rīcība,” pauda Zatlers. Arī premjers atkārtoti kritizēja opozīcijas centienus, nodēvējot to par destruktīvu rīcību.

“Politisko partiju rīcība nerada pārliecību par to, ka līdz 10.Saeimas vēlēšanām valstī tiks nodrošināta politiskā un ekonomiskā stabilitāte, visi spēki tiks veltīti tautsaimniecības atveseļošanai un iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanai. Nepārtrauktā valdības stabilitātes apdraudēšana, atsevišķu ministru „krēslu šūpošana” diemžēl neļauj mums ticēt tam, ka tuvākajos gados varam sagaidīt krīzes pārvarēšanu,” atklātā vēstulē Saeimai norāda Darba devēju konfederācija, Brīvo arodbiedrību savienība, Pašvaldību savienība un Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Valdības sociālie partneri uzsver, ka pašreiz vitāli nepieciešama valdības stabilitāte, jo “no tās prognozējamas un kvalitatīvas darbības būs atkarīga ne tikai ekonomikas stabilizācija un izaugsmes perspektīva nākotnē, bet arī Latvijas reputācija starptautiskās sabiedrībā un finanšu institūcijās”.

Esam jau rakstījuši, ka arī šajā ceturtdienai Saeimai būs jābalso par opozīcijas rosināto neuzticības izteikšanu Kamparam. Pagājušajā ceturtdienā koalīcijas un opozīcijas balsis dalījās uz pusēm – 49:49, un deputāti par šo jautājumu balsoja kopumā septiņas reizes. Neuzticības izteikšanu Kamparam rosina TP, LPP/LC un SC, to pamatojot ne vien ar “”Parex” īpašuma izsaimniekošanu”, bet arī pārmetot lēno ekonomikas izaugsmi un lielo bezdarbu.

Komentāri (17)

Eliks 09.06.2010. 14.23

Tagad paskatīsimies, cik izmisuši un cik atkarīgi no saviem “maizes devējiem” ir Kampara demisijas pieprasītāji – TP, LPP/LC un SC. Šobrīd Kampara pusē ir atklāti nostājušies prezidents, LDDK, arodbiedrības, pašvaldības un Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Es teiktu – iespaidīgi. Šis atbalsts pierāda, ka ekonomikas stāvoklis uzlabojas, un ka Kampars to veicina. Šķiet, ka argumenti, kas attaisno demisijas pieprasīšanu, neiztur nekādu kritiku. Redzēsim, kāda diskusija izvērsīsies šodienas Dombura raidījumā. TV ekrāns ir viena laba lieta – daudz ko pat bez vārdiem izsaka arī seju tuvplāni. Īpaši, ja ir skatīts seriāls “Melu teorija”.:))

+22
0
Atbildēt

3

    andris > Eliks 09.06.2010. 14.28

    Atceros, ka vienā Dombura šovā TP pārstāvei uzdeva jautājumu (iespējams pirms divām nedēļām) un izvairīgi noliedzot pakasija sev pakusi :D
    Protams var jau niezēt :D

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Eliks 09.06.2010. 14.35

    Manuprāt situācija ir sanākusi ļoti interesanta vēl pat plašākā aspektā – uz teoriju, ka “ekonomikā nekas nenotiek” un ir “kļūst vēl sūdīgāk” balstās PLL ekonomiskā teorija (viņi gan noklusē, ka ar nenotiek viņi saprot – nu galīgi neizdodas savus īpašumus ar milzu parādiem notirgot) un reklāmas kampaņa. Šāds atbalsts Kamparam – var jau būt ka PLL potenciālie atbalstītāji neskatās TV un nelasa avīzes – bet nu diezvai paliks nemanīts. Tas liks jautāt – no kurienes Šķēles un Šlesera kungiem šāda teorija? Un ja tā ir nepareiza teorija, kāpēc cilvēkiem tiek stāstīti meli?

    Uz nekādu mega atklāsmi neceru, bet ceru ka liks aizdomāties.

    p.s. domāju ka Kamparu izglābs atkal Bišu balsojums, jo PCTVL var izdzīvot tikai tad, ja SC ilgstoši politiski neizdodas neko izbīdīt. SC politiskās neveiksmes jau nu ir pamatīgi ieilgušas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Eliks 09.06.2010. 16.14

    Priekš AŠ un SC Šlesera, Šķēles un Kargina ekonomiskas intereses ir galvenais un vienīgais kritērijs, pārējais viss ir sekundārs un mierīgi tiks upurēts, un tā viena balss, ja būs nepieciešams, tiks nopirkta, man nekādas ilūzijas nav.
    Kamēr SC, TP, LPP un ZZS sastāda vairākumu saeimā, šī valsts vienmēr būs apdraudēta.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Anita Brauna 09.06.2010. 16.44

Astotais mēģinājums
Rīt Saeimā atkal paredzēts balsojums par neuzticības izteikšanu ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL). Jāteic, ka pagājušās ceturtdienas balsojums par šo tematu ir pirmais gadījums Saeimas praksē, kad par priekšlikumu balso septiņas reizes.
Pirms nedēļas brīnumnūjiņas lomu nospēlēja deputāts Oskars Kastēns (LPP/LC), kas sēdes dienā uzturējās Tuvajos Austrumos. Šoreiz tādi pārsteigumi tā kā nebūtu gaidāmi, toties nākuši klāt jauni apstākļi, bez kuriem balsojuma iznākumu varētu prognozēt vienkārši – “kā sanāks”, un visticamāk šķistu, ka “Kampars lidos”.
Taču trešdiena nesa Valsts prezidenta Valda Zatlera negatīvu attieksmi pret Kampara gāšanu (“bezargumentēti šūpot kāda ministra krēslu nav valstiski atbildīga rīcība”). Savukārt premjers bildis, ka Saeimā “tiek strādāts”, lai ministrs varētu palikt amatā.
Mazliet negaidīts “rokas nost no Kampara!” nācis no cilvēkiem, kas ministra darītajam seko līdzi vērīgi un pat piekasīgi. Uzņēmēju un strādājošo organizāciju vadītāji nosūtījuši Saeimai un trim valsts augstākajām amatpersonām aicinājumu, kurā lūdz “nodrošināt valdības stabilitāti līdz 10.Saeimas vēlēšanām”. To parakstījuši arī daudzi uzņēmēji.
Ja solidarizējas darba devēji un arodbiedrības – tam nevajadzētu būt saucēja balsij tuksnesī. Turklāt dokumentā dots arī ministra darba izvērtējums, un tas ir kopumā pozitīvs – ministrs esot uz pareizā ceļa. Turpat detalizēta argumentācija, kāpēc izdarāms šāds secinājums.
Tas Kampara aizstāvjus atšķir no demisijas pieprasītājiem, kuriem – te jāpiekrīt Zatleram – ar pieprasījuma pamatošanu kā nu ir, tā ir. Priekšplānā izvilkta jau apzelētā “Parex” bankas īpašuma “izšeptēšana”, klāt piekabinot lēnu ekonomisko atkopšanos un augsto bezdarbu. Neskan nopietni, taču opozīcijai Saeimā ir skaitliskais varākums.
Ņemot vērā neordināro sabiedrisko rezonansi, visprātīgākais būtu atsaukt Kampara demisijas pieprasījumu. Taču, lai to izdarītu, vajadzīga politiska uzdrīkstēšanās.

+19
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 09.06.2010. 15.16

Briest tumši mākoņi ap PLL: izskatās, ka populisma deva ir pārāk niecīga uz destruktīvo aktivitāšu fona. Sabiedrības un organizāciju mobilizēšanās pret PLL ir labs signāls, ka tik klaja “valsts nozagšana” nav pieļaujama.

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu