Minimālo darba algu nākamgad nemainīs • IR.lv

Minimālo darba algu nākamgad nemainīs

25
Aigars Jansons, F64

Līdz 1.decembrim jāsagatavo koncepcija minimālās algas noteikšanai turpmāk

Valdība otrdien vienojās, ka nākamgad minimālā darba alga valstī nemainīsies un saglabāsies 180 latu apmērā, no Ministru kabineta (MK) sēdes ziņo aģentūra BNS. Labklājības ministrijai (LM) kopā ar Ekonomikas ministriju un sociālajiem partneriem līdz šā gada 1.decembrim jāizstrādā koncepcija par minimālās darba algas noteikšanu valstī turpmākajos gados.

MK 2008.gadā akceptētie noteikumi paredz, ka valstī minimālā mēneša darba alga ir 180 latu un minimālā stundas tarifa likme – 1,083 lati.

Kā teikts LM valdībai iesniegtajā ziņojumā, 2003.gadā valdība akceptēja koncepciju par minimālo darba algu, kas paredz septiņu gadu (2004.-2010.) pārejas periodā minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu līdz 50% no strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu. Reāli ik gadu minimālās mēneša darba algas apmērs netika noteikts atbilstīgi koncepcijai, un šogad minimālā mēneša darba alga netika paaugstināta, jo ekonomiskās krīzes situācijā tas nav iespējams. Tāpēc koncepcijas turpmāka izmantošana nav racionāla un jāatzīst par spēku zaudējušu.

LM norāda, ka ekonomiskās krīzes situācijā, kad samazinās strādājošo skaits un algas, darba tirgū darbaspēks tiek algots par minimālo mēneša darba algu, pieaug ēnu ekonomika, kurā plaši izplatīta ir nereģistrētā nodarbinātība, nodokļu nemaksāšana, kā arī darba algu izmaksa aploksnēs, tāpēc var prognozēt, ka nodokļu ieņēmumi pārsvarā tiks iekasēti no minimālās algas.

Ņemot to vērā iepriekšminēto, LM piedāvāja nepaaugstināt minimālo mēneša darba algu 2011.gadā.

Komentāri (25)

silvija_vitina 08.06.2010. 15.29

Tas ir forši, vēl vajadzētu panākt, lai neapliekamais minimums būtu 0 latu, proti, nodokļus iekasēt no pirmā nopelnītā lata.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu