Patēriņa cenas maijā samazinās par 0,1% • IR.lv

Patēriņa cenas maijā samazinās par 0,1%

34
Andrejs Strokins, F64

Gada deflācija sarūk līdz 2,3%; gada vidējā deflācija maijā bijusi 1%

Latvijā šā gada maijā patēriņa cenas samazinājušās par 0,1%, salīdzinot ar aprīli, bet gada deflācija, proti, šā gada maija cenu līmenis salīdzinājumā ar 2009.gada maiju, sarukusi līdz 2,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Gada vidējā deflācija jeb 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā bija 1%. Jau vēstīts, ka aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,9%, bet gada deflācija bija 2,7%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām maijā salīdzinājumā ar aprīli bija cenu kritumam pārtikai, mājokļa iekārtām, mājturības piederumiem un uzkopšanas līdzekļiem, kā arī cenu kāpumam ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem. Cenas palielinājās tabakas izstrādājumiem, alum, finanšu pakalpojumiem, privāttransportam, aviobiļetēm, sauszemes transporta, tūrisma un viesnīcu pakalpojumiem.

Šogad maijā, salīdzinot ar aprīli, gan precēm, gan pakalpojumiem cenas kritās par 0,1%. Salīdzinājumā ar 2009.gada maiju, precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem – par 5,6%. Pārtikas cenas kritās vidēji par 0,2%, mājokļa iekārtām, mājturības piederumiem un uzkopšanas līdzekļiem – par 1,2%. Ar mājokļa ekspluatāciju saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās vidēji par 0,7%, ko ietekmēja siltumenerģijas tarifu kāpums par 3,2%.

''DnB Nord'' bankas eksperts Pēteris Strautiņš secina, ka pēc administratīvi regulējamo cenu kāpuma izraisīta inflācijas lēciena aprīlī cenu frontē maijā ir valdījis dziļš miers. Vērtējums par cenu vispārējo virzību paliekot līdzšinējais — tuvāko pāris gadu laikā Latvijā ir gaidāmas tikai ļoti mērenas cenu izmaiņas gan uz vienu, gan otru pusi. ''Cenu dinamika nav faktors, kas noteiks Latvijas ekonomikas likteni, un tas šobrīd nav pelnījis īpašu vērību,'' uzsver lietpratējs, ''ekonomikas nākotni noteiks eksporta sektora un jo īpaši rūpniecības attīstība.'' Cenu jomā būšot stabilitāte, ja vien pasaule nepiedzīvos skarbus ģeopolitiskus satricinājumus un krasi nepieaugs naftas cena.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu