Latvijas augstskolas cietušas visvairāk • IR.lv

Latvijas augstskolas cietušas visvairāk

22
Rūta Kalmuka, F64

Pētījums: augstskolas Latvijā piedzīvojušas vislielāko finansējuma samazinājumu Eiropā

Latvijas universitātes ekonomiskās krīzes iespaidā piedzīvojušas lielāko finansējuma samazinājumu Eiropā, atsaucoties uz Eiropas Universitāšu asociācijas veikto pētījumu, ziņo LETA. Pērn Latvijas augstskolas piedzīvoja finansējuma samazinājumu par 48%, kam 2010.gada sākumā sekoja finansējuma samazinājums par vēl 18%.

"Šis finansējuma samazinājums izraisījis nopietnu spiedienu uz Latvijas augstākās izglītības sistēmu, liekot veikt būtiskas izmaiņas un strukturālas reformas, kas tiks realizētas tuvākajos gados," savā ziņojumā norāda Eiropas Universitāšu asociācija.

Otru lielāko universitāšu finansējuma samazinājumu piedzīvojušas Igaunijas augstskolas, kurām 2009.gadā finansējums samazinās par 7%, bet šogad par vēl 10%. Tālāk seko Īrija ar finansējuma samazinājumu 5,4% apmērā pērn un 9,4% apmērā šogad.

Pētījumā arī analizēts, kā universitātes pārkārtojušas savas finanses samazinātā budžeta dēļ. Latvijā budžeta samazinājums visvairāk ietekmējis augstskolu darbinieku algas, citās valstīs savukārt samazināts studiju programmu skaits, samazināts darbinieku skaits vai finansējums pētniecībai.

Komentāri (22)

Arija Saleda 04.06.2010. 21.09

Latvijas absurds – gribam radīt uz inovācijām un modernām tehnoloģijām balstītu ekonomiku un griežam nost ajuno zinātnieku kalvi.
Vai tas pats Kampars vai Repše var paskaidrot, kur radīsies tie gaišie prāti?

+6
-1
Atbildēt

2

    aivarstraidass > Arija Saleda 05.06.2010. 11.24

    Allerdings! Piekrītu Dolāram, ka tā arī jādara. Turklāt daļa augstskolu resursu jānovirza normālai arodizglītībai. Lai cilvēkam ir izvēle – strādāt skolā par psihologu, vai tomēr par automehāniķi. Lai izvēlas, kur labāk maksā.

    Diemžēl, jāapzinās, ka skolām ir šķība ekonomiskā motivācija – viņām ir izdevīgi paturēt studentus-nespējniekus, jo no tā atkarīgs valsts finansējums, viņām ir izdevīgi mācīt pļāpu profesijas, kur izņemot galdus, krēslus un bibliotēku nevajag nekādu aprīkojumu. Un visbeidzot – viņām ir izdevīgi pārdot jebkuru draņķi, ja pēc tā ir studētgribētāju pieprasījums.

    Jo kredītus atmaksās studenti; un ierindas patērētājs – kā mēs nupat redzējām – pie visām nelaimēm vainos bankas, “neoliberāļus” un finanšu kapitālistus. Vienīgi skola būs balta un pūkaina – un turpinās ražot savu draņķi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Arija Saleda 05.06.2010. 10.38

    Paskaties, ko mūsu augstskolas pēdējos 10 gados ir ražojušas un uzdod šo jautajumu sev vēlreiz. Ja mēs gribam radīt uz inovācijām un modernām tehnoloģijām balstītu ekonomiku, tad pirmām kārtam jābeidz ražot filozofus, juristus, žurnālistus un uzņēmējdarbības speciālistus, bet jāpievēršas eksaktajām zinātnēm. Nevar radīt nekādas modernās tehnoloģijas, ja inženierzinātnes studē 3- 5 reizes mazāk studentu kā to, kas viņus gribētu vadīt, mārketēt, intervēt, aizstāvēt tiesā un par viņiem gudri spriest.

    Pat tehniskās arodskolas ir palikušas reizes 10 mazāk kā 90-ajos. Finansējums ir jāgriež, bet ar domu, ka daļa nogrieztā ir jāpavērš citā gultnē.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Arija Saleda 05.06.2010. 12.12

Finansējums tika noņemts visiem, nešķirojot. Es vispār esmu par modeli, ka ir valsts pasūtījums, ar konkrētiem nosācījumie, kas ir bez maksas, pārējie maksā. Tad arī parādās loģika, ka ja vajag biologus, ķīmiķus, fiziķus valsts apmaksā šādas studijas.

+3
0
Atbildēt

1

    andris > Arija Saleda 05.06.2010. 12.48

    Tas augstskolu daudzums Latvijā ir šokējošs! Ir nepieciešams samazināt augstskolu skaitu līdz kādām 5. Turklāt visus humanitāros vajag griezt līdz grīdai. Bet viss nav tik slikti :) ja gribās kļūt par fiziķi tad ir jāpacenšās, kas savā mērā nozīmē kvalitāti…`

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Driimeris 04.06.2010. 20.17

Interesanti, mūsu partiju funkcionāri satversmi ir lasījuši?
112. Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Pamatizglītība ir obligāta.
Kā tur būs ar mūsu vidusskolnieku tiesībām?
Un kā tur būs ar ES deklarēto mūžizglītību?

+3
-2
Atbildēt

3

    Driimeris > Driimeris 05.06.2010. 18.03

    bāc! es vienkārši ieliku satversmes panta pilnu tekstu. Galvenais ir tas, ka katram LV iedzīvotājam ir TIESĪBAS uz izglītību, kuras tiks pārkāptas neļaujot talantīgiem studentiem saņemt stipendijas, studēt par naudu gribošajiem normālus studiju kredītus. Kā arī vidusskolniekiem nav vairs nekādas skaidrības par studēšanas noteikumiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > Driimeris 04.06.2010. 22.50

    Kāds sakars pamatizglītībai un vidējai izglītībai ar šī raksta tēmu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bluklene > Driimeris 04.06.2010. 21.11

    Ja ne pašu rakstu, tad vismaz virsrakstu jau varēji izlasīt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu