''Par labu Latviju'' prezidenta amatam varētu ieteikt Piebalgu • IR.lv

''Par labu Latviju'' prezidenta amatam varētu ieteikt Piebalgu

22
Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Pats Piebalgs līdz 2014.gadam eirokomisāra amatu atstāt negrasās

Tautas partijas (TP), LPP/LC un uzņēmēju kopīgi veidotā vēlēšanu apvienība “Par labu Latviju” Valsts prezidenta amatam varētu ieteikt Eiropas Savienības (ES) attīstības komisāru Andri Piebalgu, liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija. Pats Piebalgs šo nolūku dēvē par ļoti glaimojošu, tomēr neplānojot tā dēļ pārtraukt darbu eirokomisāra amatā, kura termiņš vēl ilgs līdz 2014.gadam.

Oficiāli abu partiju politiķi noliedz, ka būtu notikušas sarunas par Valsts prezidenta amata kandidātiem, taču kāds partiju vadībai tuvu stāvošs cilvēks Ir.lv atzina, ka “Par labu Latvijai” varētu nosaukt savu kandidātu šim amatam, un šobrīd tiek pieļauts, ka tas varētu būt Piebalgs. Viņa kandidatūra apvienību veidojošajām organizācijām varētu būt pieņemama vairāku iemeslu pēc – gan tādēļ, ka viņš “ir labi atzīts, novērtēts Eiropā un cienīts Latvijā”, turklāt arī Lietuvā prezidenta amatā nonākusi bijusī Eiropas komisāre.

Par labu Piebalga kandidatūrai tiek minēts arī tas, ka viņš savulaik bijis “Latvijas ceļa” biedrs, līdz ar to zināma saistība ar jauno vēlēšanu apvienību viņam varētu būt. Pašreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram “nav nekādu izredžu tikt apstiprinātam uz otro pilnvaru termiņu”, sacīja Ir.lv avots.

Piebalgs Ir.lv sacīja, ka neviens viņam šādu priekšlikumu oficiāli neesot izteicis, patlaban notiekot vien “teorētiska runāšana par to”. Viņam bijusi grūta izšķiršanās pieņemt jauno amatu Eiropas Komisijā, taču lēmums ir pieņemts un tas netiks mainīts. “Ja kāds izvirza tevi par Valsts prezidentu, tas, protams, ir ļoti glaimojoši, bet mana atbilde ir īsa un skaidra: es palieku, tur, kur esmu,“ sacīja Piebalgs, norādot, ka komisāra pienākumus pildīs līdz termiņa beigām 2014.gadā un “šī ir ļoti skaidra pozīcija”.

Partijas “Jaunais laiks” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Ir.lv sacīja, ka viņu nepārsteigtu šāda “Par labu Latvijai” rīcība, jo TP pirms Valda Dombrovska (JL) valdības apstiprināšanas jau nākusi ar priekšlikumu atcelt no amata Zatleru, piedāvājot viņa vietā apstiprināt Piebalgu. “Nākamie premjeri un prezidenti ir jāaudzina partijām, politiķiem, nevis jāizrauj viņi no veiksmīgas karjeras,“ pauda Āboltiņa. Viņa pozitīvi vērtē Piebalga veikumu, tomēr atzīmēja, ka Piebalgs “kā diplomāts ir veiksmīgāks, nekā bija politiķis”, atgādinot, ka viņš ir bijis ministrs gan ''Bankas Baltija'' kraha laikā, gan ne īpaši veiksmīgi viņam darbs sekmējies Izglītības un zinātnes ministrijā. Zatlera izredzes palikt amatā viņa vērtēja kā “50 uz 50%”.

Āboltiņa atzina, ka “Vienotībā” pagaidām nav lemts par Valsts prezidenta kandidātu. Savukārt kāds cits ''Vienotības'' veidojošo partiju biedrs Ir.lv atzina, ka apvienībā šai sakarā ir izskanējis bijušās laikraksta “Diena” galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes vārds, tomēr kāds vadošs JL politiķis reiz esot teicis: “Ja Ēlerte būs šīs apvienības Valsts prezidenta kandidāte, tad apvienībā būs par vienu partiju mazāk.”

Saeimas apvienības “Saskaņas centrs” (SC) frakcijas vadītājs un premjera kandidāts Jānis Urbanovičs Ir.lv sacīja, ka šobrīd valstī ir svarīgākas aktualitātes par nākamā prezidenta meklēšanu. “Tā būs vēlētāju mānīšana [ja kāds sauks kandidātus],“ sacīja Urbanovičs. Vaicāts, kā vērtē Zatlera darbu, Urbanovičs atbildēja: “Man nav nekādu pretenziju.” Tomēr politiķis atzina, ka ir par atbildīgu politiku, tādēļ viņam personīgi Valsts prezidenta kandidāts joprojām ir Aivars Endziņš.

Savukārt kāds cits politiķis neoficiāli atzina, ka Zatlera izredzes palikt uz otru pilnvaru termiņu ir cieši saistītas ar nākamās Saeimas sastāvu. Jo sadrumstalotāks tas būs, jo grūtāka varētu būt vienošanās, un tādā gadījumā Zatlera izredzes palielinātos. “Labāk labi zināms ļaunums, nekā jauns,“ sacīja politiķis.

Zatlers amatā tika apstiprināts 2007.gada 8.jūlijā, viņa pilnvaras beidzas nākamā gada jūlijā.

Komentāri (22)

mary75 03.06.2010. 15.03

Kārtējā AŠ pīle, lai tikai pievērst sev uzmanību.
Nav svarīgi ko, galvenais – lai runātu.
Rītā viņi pateiks, ka Bills Geits iestājies kustībā par labu Latviju.

+18
-3
Atbildēt

0

ievuliitis 03.06.2010. 14.35

Jautājums: Kādas sviras ir “Par izgrābtu Latviju” apvienībai lai piespiestu Piebalgu piekrist piedāvājumam?

+14
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 03.06.2010. 14.54

Pats Piebalgs, visticamāk pat nenojauš, ka šitā labiešu šaraška viņu ” virza”.. :).. Vecajiem taukiem jau kā- galvenais samuļļāt apziņu, līdz -visi viņi vienādi,tātad balsot var par jebkuru..

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu