SVF: Kreditēšanas bums veicinājis nabadzību • IR.lv

SVF: Kreditēšanas bums veicinājis nabadzību

22
Ieva Čīka, LETA

No tā bija atkarīga Austrumeiropas valstu atšķirīgā ekonomikas izaugsme un nabadzības pieaugums

Jaunajās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs laika periodā no 2003. līdz 2006.gadam izvērstais kreditēšanas bums veicinājis nabadzību, uzskata Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) eksperti. Viņi secina, ka bez tā nabadzība Baltijas un Balkānu valstīs būtu izplatījusies mazākā mērā, vēstī aģentūras LETA—Reuters.

Fonda darba dokumentā norādīts, ka ārvalstu banku aktīvās darbības izvēršana pārpludināja Austrumeiropas valstis ar pieejamu finansējumu, radot nelīdzsvarotību, kura bija krietni lielāka par to, kas bija vērojama pirms Āzijas finanšu krīzes pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

SVF eksperti norāda, ka valstīs, kurās tika reģistrēta straujākā kreditēšanas apjoma izaugsme, tika arī fiksēta mazākā vidējā ekonomikas izaugsme.

Lai arī kreditēšanas bums veicināja strauju ekonomikas izaugsmi, tam sekojošais kritums bija tik liels, ka vidējā ekonomikas izaugsme laikposmā no 2003. līdz 2010.gadam kreditēšanas uzplaukumu piedzīvojušajās valstīs bija mazāka nekā valstīs, kuras tādu nepiedzīvoja. Tādēļ Baltijas ekonomikas piedzīvoja lielāku samazinājumu nekā, piemēram, Čehija vai Slovākija, secina SVF.

Komentāri (22)

a_oleinika 03.06.2010. 01.16

Šo būtu labi iegrūst degunā Kalvītim vai Slakterim nākamreiz, kad šie muti pavērs par labā kārtībā atstāto valsti.

Bet nepavērs jau – vēlēšanu aģitācijas periodā šos publiskai telpai tuvumā nelaidīs. Reku, attiecībā uz Slakteri jau laicīgi attapās! :D

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu