Šķīvīti gaidot • IR.lv

Šķīvīti gaidot

50
Andrejs Terentjevs, F64
Laila Pakalniņa

LNT diskusija rada iespaidu, ka Tautas deklarācija jau uzrakstīta

Varbūt Latvijā ir redzēti sliktāki diskusiju raidījumi un pilnīgi noteikti ir redzēti labāki par LNT ”Tautas deklarācijas nedēļu”. Tāpēc analizēt tā kvalitāti nav jēgas – vēl jo vairāk tāpēc, ka runa ir par produktu, ko radījis komerckanāls, kurš tik tiešām var atļauties veidot tik dinamisku raidījumu, cik grib, raidījuma vadītāju izvēlēties, kādu vien vēlas utt. Un līdz kaut kāda tehniskā standarta robežai droši vien var arī pienācīgi neapskaņot studiju (mikrofonu trūkums un traucējošais fona troksnis varbūt liecina, ka šāda tipa raidījuma ideja pār LNT vadību nāca kā pārāk pēkšņa apskaidrība, uz ko studijas tehniskais nodrošinājums nebija spējīgs tik ātri reaģēt).

Vienīgais, par ko laikam drīkst atļauties brīnīties, ir iepriekš nepieredzētās raidījuma radītāju ambīcijas. Kā medijus informē LNT pašreklāmas daļa, diskusiju beigās tikšot noformulēti 10 pamatprincipi valsts pārvaldei, un šī deklarācija būšot pamats, uz kura politiķiem un ierēdņiem nāksies pieņemt lēmumus, izstrādāt likumus un vadīt Latviju. Īsāk un nekaunīgāk tas formulēts arī raidījuma ievadklipā: “Šī nedēļa atgriezīs valsti pareizā stāvoklī”.

Tādējādi mums sola (varbūt pat draud) radikāli mainīt Latviju un tātad principā katra mūsu dzīvi. Par to, kā to dara un kā to izdarīs, ģimenēs, kurās ir viens televizors, nav viegli pārliecināties, pat ja šis televizors raidītu tikai Latvijas televīziju kanālus. Piemēram, vakar man nācās aizstāvēt savas tiesības zināt, kas tagad notiks ar Latviju, pret citu mājinieku it kā tiesībām saprast ko vairāk par Otro pasaules karu (LTV1 rādīja interesantu dokumentālo filmu). Šodien Haraldam Burkovskim jākonkurē ar Jāni Domburu, jo diskusija “Kas notiek Latvijā?” būs tajā pašā laikā, kad Tautas deklarācijas rakstīšana.

Taču pēc tā, ko man jau izdevās noskatīties (gandrīz divus pilnus raidījumus) – esmu ar mieru sākt respektēt mājinieku vēlmes. Un, lai gan reizēm, piemēram, atsevišķos brīžos diskusijā par izglītību bija interesanti, pārliecinājos, ka ne no diskusijas dalībnieku, ne klusējošo klātesošo rindām un kur nu vēl skatītāju līdzdalības nekas nav atkarīgs. Tā Tautas deklarācija, kas šīs nedēļas beigās sagriezīs valsti, Tautas deklarācija, uz kuru balstoties turpmāk tiks izstrādāti likumi un vadīta Latvija, tautas vārdā jau ir uzrakstīta.

Par to, ka skatītāju un pat diskusijas dalībnieku līdzdalība šajā procesā vairs nav vajadzīga, protams, liecina pati raidījuma uzbūve. Nē, par raidījuma kvalitāti un no tās atkarīgo skatītāju intereses noturīgumu es tiešām neko neteikšu, taču Latvijai un tās pilsoņiem tik izšķirīgā procesa pārtraukšana ar ļoti garām reklāmas pauzēm (kurās kaut kur aiz biksīšu ieliktnīšu reklāmas vienmēr tiek iesprausta arī reklāma “Par Labu Latviju”, kas nodod asinis, sētniekam taciņu iztīra, ņem stopotājus, utt.), gan ir dīvaina.

Bet tas vēl tā. Galvenais tomēr ir jautājums, nē, drīzāk atbildes, kas tiek piedāvātas balsošanai. Vakar, piemēram, tauta varēja izšķirties par to, kas ir Latvijas nākotnes pamats – Latvijas pilsoņu skaits vai iebraucēji? Un deklarācijā tā arī tika ierakstīts kā nobalsots: “Latvijas pilsoņu skaits ir izšķirošs Latvijas nākotnei”. Pat klātesošā Jāņa Petera priekšlikums, kam piekrita arī citi uzaicinātie diskusijas dalībnieki, par to, ka vajadzētu ierakstīt, ka ne vien skaits, bet arī kvalitāte, netika ņemts vērā. Šodien (cik var spriest pēc portāla tvnet) varēs balsot par to, kādai jābūt nodarbinātības politikai Latvijā. Atbilžu varianti “valstij jānodrošina darba iespējas un jāmotivē darbam” vai “bezdarba problēmas risināšana ir katra paša atbildība”.

Vai ir jāmin, par ko nobalsos tie, kas balsošanā piedalīsies (uz liela ekrāna tiek rādīts, kādā ātrumā ik brīdi pieaug valsts parāds, bet nekur neparādās cilvēku skaits, kas aptaujā piedalās – tikai procentu attiecība starp atbilžu variantiem)? Tautas vietā uzrakstīto deklarāciju raidījumā droši varēja nolasīt kaut pirmdien – ar 99% pārstāvētai tautai par tās saturu, visticamāk, iebildumu nebūtu. Vienīgais, ko vēl var mēģināt minēt, ir tas, ar ko beigsies šī nedēļa, t.i., kā tieši notiks valsts atgriešana pareizā stāvoklī.

Stendzenieks to droši vien ir efektīgi izdomājis. Varbūt piemēram, studijas centrā iezīmētajā helikoptera nosēšanās laukumā (kas varētu būt gan “Par Labu Latviju”, gan ASV lēto preču lielveikala “Target” logo) nolaidīsies šķīvītis, no kura izkāps Latviju nekad iepriekš neredzējušie Ainārs Šlesers un Andris Šķēle. Tad Andrejs Ēķis pasniegs viņiem Tautas deklarācijas tekstu. Iestāsies gaidu pilna pauze, kamēr AŠ2 ātri iepazīsies ar to. Tad, skanot himniskai mūzikai, nupat atlidojušie kungi sacīs: “Mēs to izdarīsim! Tam tikai būs vajadzīgs labu cilvēku atbalsts – nobalsojiet par mums!”. Klātesošie smaidot (varbūt ar aizkustinājuma asarām acīs) mās ar galvām, un valsts pamazām, bet acīmredzami mainīs stāvokli.

Iespējams, ka tas izskatīsies citādāk, bet tas, ka pēc pēdējā “Tautas deklarācijas nedēļa” raidījuma iestāsies 5.jūnijs un līdz ar to arī oficiālais 10.Saeimas priekšvēlēšanu periods, kura laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs seko partiju aktivitātēm medijos, gan ir droši zināms.

Komentāri (50)

mary75 02.06.2010. 15.14

Es nezinu, cik ilgi cilvēki vēl uzrausies uz to “labestību”, “pozitīvismu”, “tautas deklarācijām”, utt., jābūt taču galīgi neadekvātiem, lai atkal ticētu tiem pašiem klauniem, tikai citā mērcē, lai ko viņi arī neteiktu, pie kam tās “diskusijas” ir vienkārši šaušalīgas pēc kvalitātres.
Bet, mūsu “sabiedriskajai” TV atrodas nauda jauniem seriāliem, bet, neatrodas nauda diskusijām starp partijām, nu īsts sabiedriskās TV paraugs, tur toč kādam saplīsis taimkods.

+31
-1
Atbildēt

0

Eliks 02.06.2010. 15.14

Apbrīnoju tos, kuri šo farsu spēj noskatīties visā pilnībā. Iestudējums sliktu lauku pašdarbnieku līmenī. Piedodiet, lauku kultūras darbinieki – jūs strādājat labāk, tāpēc neapvainojieties! Bet šeit ar nopietniem ģīmjiem un bez maz vai ar putām uz lūpām “veido” valsti. Pirmkārt, kurš viņus uz to pilnvarojis? Vismaz es tādus nepazīstu. Otrkārt, kāpēc kādam būtu jāizpilda viņu norādījumi? Absurda teātris lētticīgajiem! Nu, ja – balstiesības jau ir arī viņiem, tiem naivajiem…

+26
0
Atbildēt

4

    astra_ozo > Eliks 02.06.2010. 16.33

    Šīš vēlēšanu kampaņas laikā Stendzenieks ir saskatījis arī kaut ko sliktu. Laikam kļūst gudrāks un dzīvi izprotošāks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Eliks 02.06.2010. 16.36

    Nevar būt! Kas tad viņam notika? Tā kā naivais zīdaiņa vecums sen ir garām. Un pat ļoti infantīls cilvēks līdz viņa vecumam jau to pubertāti izslimo.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    janisbalins > Eliks 02.06.2010. 19.37

    Skumjākais jau ir tas, ka ir liela daļa ļaužu, kas savas dienas pavada, vērojot dažādus šovus, seriālus un tamlīdzīgo sviestu, ko producē vietējās TēVē, visdrīzāk jau viņi pavelkas no šo pasākumu satura, kā gan citādi būtu iespējams savākt tik daudz balsotāju šajos deju/dziesmu/teijātera priekšnesumos.
    Un šai auditorijai arī kārtējais “labestības” šovs ar pieaicinātiem pazīstamiem cilvēkiem, skaļām frāzēm un neiztrūkstošo balsošanu. Smieklīgi, ja nebūtu līdz mielēm skumji :(

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Eliks 02.06.2010. 15.25

    Redzēji, kā Stendzinieks ar sāpēs pārvērstu seju un siltu intonāciju atbildēja māmiņai, kas bija satraukta, ka viņas bērni vēl nav gatavi skolai? Kā viņam sāp tās nejēdzības, kurās jau cik gadus viņš mūs iegrūž, veiksmīgi aģitēdams balsot par lielākiem kretīniem.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

ir_lv 02.06.2010. 15.16

Vispār tas ir viens no skumjākajiem un šerminošākajiem pasākumiem, kas ir redzēts, kaut arī būtu ļoti interesanti uzzināt, cik liela ir bijusi šo raidījumu auditorija. Vai tā ļauj runāt tautas vārdā?

+22
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu