Mazumtirdzniecības apjoms nedaudz sarūk • IR.lv

Mazumtirdzniecības apjoms nedaudz sarūk

31
Andrejs Strokins, F64

Eksperts paredz pozitīvu dinamiku tuvākajos pāris mēnešos

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, samazinājies par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tomēr "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš pozitīvu dinamiku mazumtirdzniecībā gada griezumā prognozē jau jūnijā vai jūlijā.

Kā norāda eksperts, šogad mazumtirdzniecības dinamika attīstās pēc scenārija – liels solis uz priekšu un mazs solītis atpakaļ. "Aprīlī bija kārta mazam solītim atpakaļ," saka Strautiņš. Pēc viņa teiktā, par mazumtirdzniecības apgrozījuma dinamiku aprīlī bija pretrunīgi signāli, jo patērētāju noskaņojuma indekss pēc vairāku mēnešu kāpuma bija nedaudz pazeminājies, taču pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi un tirgotāju noskaņojuma indekss turpināja augt.

Mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz samazinājās pret martu, jo par 1,6% saruka pārtikas apgrozījums. Kā norāda Strautiņš, arī gada griezumā pārtikas tirdzniecības kritums ir lielāks – mīnus 9,1%, pretstatā mīnus 6,8% nepārtikas preču segmentā. Ja nepārtikas preču pārdošanas apjoms kopš janvāra ir strauji audzis par 8,3%, tad pārtikas tirdzniecībā uzlabojums ir daudz mazāks – par 1,6%.

"Varbūt krīzes ietekmē ir mainījušies pārtikas patēriņa paradumi un tagad, bailēm no bezdarba mazinoties, cilvēki vairāk brīvos līdzekļus velta tieši ne pirmās nepieciešamības precēm. Tāpat šo situāciju var skaidrot ar sabiedrības noslāņošanos – tie, kuriem ir darbs, jūtas pārliecinātāki par iespējām to saglabāt un brīvāk tērē naudu, kamēr darbu zaudējušajiem resursi izsīkst un viņi spiesti taupīt uz visu," prāto analītiķis.

Kā ziņots, martā pret februāri mazumtirdzniecībā bija vērojams kāpums par 2,9%, taču aprīlī mēneša robežās atkal piedzīvots kritums.

Komentāri (31)

dro 28.05.2010. 19.57

Elementāri – bija ļoti vēss aprīlis.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu