"Vienotība'' nestartēs ar TB/LNNK un ''Visu Latvijai • IR.lv

"Vienotība'' nestartēs ar TB/LNNK un ''Visu Latvijai

95
Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Apvienība likvidēs arī pie partijām nepiederošiem cilvēkiem paredzēto kvotu

Apvienības “Vienotība” valde nolēmusi pārtraukt sarunas par sadarbību 10.Saeimas vēlēšanās ar apvienību “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un “Visu Latvijai!” (VL), kā arī likvidēt tā dēvēto D kvotu, kas iepriekš bija paredzēta Sarmītei Ēlertei un viņas domubiedru grupai, Ir.lv informēja partijas “Jaunais laiks” (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa atzina, ka JL “ļoti augstu vērtē TB/LNNK programmatiskās nostādnes”, un JL dome iepriekš bija pieņēmusi lēmumu, ka “Vienotībai” jāveido kopīgs saraksts uz vēlēšanām ar TB/LNNK, tomēr vienošanos par šo sadarbību nav izdevies panākt.

TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats aģentūrai LETA pauda nožēlu, ka vairākus mēnešus ilgušās sarunas par TB/LNNK startu nākamajās Saeimas vēlēšanās "Vienotības" sarakstā ir beigušās neveiksmīgi. Grīnblats uzskata, ka VL ir ideoloģiski vistuvākais "tēvzemiešu" sadarbības partneris, tāpēc abas partijas kopīgi startēšot vēlēšanās.

Savukārt VL līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA teicis, ka "Vienotības" paziņojums par nevēlēšanos veidot kopīgu deputātu kandidātu sarakstu ar TB/LNNK un VL viņam "nav pārsteigums". Tas "par 90% bija nojaušams no jautājumiem, kuri tika uzdoti sarunu gaitā, sevišķi no Štokenberga jautājumiem", piebilda Dzintars.

Āboltiņa Ir.lv informēja, ka “Vienotības” valde nolēmusi likvidēt ceturto kvotu, kas iepriekš bija paredzēta dažādiem pie apvienību veidojošajām partijām nepiederošiem cilvēkiem, tostarp no tā dēvētās “Ēlertes grupas”. Attiecībā uz Ēlerti tikšot saglabāts izņēmums – viņa varēšot, neiestājoties kādā no partijām, startēt “Vienotības” sarakstā. Savukārt par citiem šādiem izņēmumiem vienošanās, visticamāk, nebūs, sacīja JL vadītāja.

“Atgriezt ticību politiskajam procesam un partijām var tikai, tajās iestājoties,“ pauda politiķe, norādot, ka atsevišķi nevalstisko organizāciju pārstāvji jau pieņēmuši šādus lēmumus un vēlēšanās startēs kā konkrētu partiju biedri.

“Vienotība” turpina sarunas ar atsevišķām reģionālajām partijām par sadarbību vēlēšanās.

''Sabiedrības citai politikai'' (SCP) priekšsēdētājs Aigars Štokenbergs Ir.lv sacīja, ka SCP vienmēr ir uzsvērusi nepieciešamību pieturēties pie 24.augusta partiju parakstītās deklarācijas, tāpēc SCP ir vērtējusi potenciālo sadarbības partneru programmas, ja tādas ir, un to, vai šo politisko spēku cilvēki spēs tās īstenot.

“”Visu Latvijai!” nav programmas, viņiem ir jauki, enerģiski cilvēki, bet nav programmas, līdz ar to mums nav nekādu garantiju par to, ko šie cilvēki grasās darīt, ja tiks ievēlēti Saeimā,“ sacīja Štokenbergs.

Savukārt TB/LNNK programma daudzās lietās esot tuva apvienībai, taču “par atsevišķiem tās cilvēkiem ir šaubas, vai viņu darbība atbilst eiropeiskai, civilizētai politikai,” stāstīja Štokenbergs, norādot, ka SCP arī neesot pieņemami atsevišķi TB/LNNK ekstrēmie cilvēki, piemēram, Juris Dobelis.

Meierovica biedrība lēmumu par iespējamo startēšanu 10.Saeimas vēlēšanās pieņems svētdien, 30.maijā, informē biedrības dibinātāja Sarmīte Ēlerte. Pirmdien, 31.maijā, Meierovica biedrība lēmuma paziņošanai rīkos preses konferenci.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju, 10.Saeimas vēlēšanās Meierovica biedrība varētu virzīt desmit kandidātus, vēstī aģentūra LETA. Līdz ar Ēlerti vēlēšanu listē varētu būt bijusī "Delnas" vadītāja Lolita Čigāne, politoloģe Rasma Kārkliņa, Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā Kristīne Drēviņa, Izglītības un zinātnes ministrijas departamenta nodaļas vadītājs Andris Grafs, bijušais NBS pulkvedis Raimonds Rublovskis, Pasaules Dabas fonda Latvijā direktors Uģis Rotbergs, Dagdas novada deputāts Juris Viļums.

.

Komentāri (95)

buchamona 28.05.2010. 16.10

Cāļus skaita rudenī :) Tad jau redzēsim, vai šis bija pareizs lēmums. Var gadīties, ka Vienotībai nāksies vienoties ar vēl “nepareizākiem” nākošās koalīcijas partneriem, jeb aiziet opzīcijā, kā jau tas ir noticis RD. Nezinu vai tā ir spīdoša perspektīva.

+15
-1
Atbildēt

1

    Bebrs > buchamona 28.05.2010. 16.30

    Jā, bet par Dobeli 100 punkti! Viena darvas karote var sabojāt visu medus mucu, vai ne?

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 28.05.2010. 16.31

Kā ir, tā ir, jo neviens gan nezina kā būtu labāk!
Bet, varbūt tieši kā tas notiek ar šo abu partiju Tēvzemiešu un Visu Latvijai apvienošanos, arī nemaz nav slikti, lai gan gribētos jau tos tēvzemiešus pasvītrot no sarakstiem! “zēl, ka Visu Latvijai ieviks tos vecos sasmērējušos Tēvzemiešus atkal saeimā!I. Kalniņš labāk varēja kādu dziesmu sakomponēt vai simfoniju, kas viņam izdodas daudzkārt labāk par tupēšanu saeimā!

+13
-1
Atbildēt

2

    ievuliitis > austrisv 29.05.2010. 02.01

    Tā dēļ pat reiz nesmukums gadījies, parakstot deputāta svinīgo zvērestu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > austrisv 28.05.2010. 19.26

    Ļaunas mēles melš, ka Saeimas kafejnīcā…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

u_r_a_p_r_i_v_e_t_d_ 28.05.2010. 16.51

Ar šo soli ir parādīta Vienotības ideoloģija, kur nacionālismam nav vietas. Likumsakarīgi, ka tagad “Visu Latvijai!” izveidos Nacionālo spēku bloku.

+15
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu