Kapitālsabiedrību valdēs nevarēs saņemt divas algas • IR.lv

Kapitālsabiedrību valdēs nevarēs saņemt divas algas

10
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

TP maina domas un Saeimas vairākums ar pārliecinošu balsu pārsvaru noraida priekšlikumu ļaut valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes locekļiem saņemt dubultas algas

Saeima ceturtdien, otrajā lasījumā skatot grozījumus likumā par "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām", noraidīja priekšlikumu, kas ļautu valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes locekļiem apvienot šo darbu ar citu amatu šai pašā uzņēmumā, tādējādi saņemot divas valdes locekļa algas.

Lai arī iepriekš Saeimas atbildīgajā komisijā deputātu vairākums atbalstīja šo priekšlikumu, ceturtdien Saeimas sēdē par to nobalsoja vien 10 parlamentārieši no LPP/LC, kā arī deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS), pret bija 69 koalīcijas un opozīcijas deputāti, bet atturējās Jānis Klaužs, kurš esot nolēmis pamest Tautas partiju, bet no frakcijas joprojām nav izstājies.

Pret šo priekšlikumu deputātus balsot aicināja gan “Pilsoniskās savienības” deputāte Ilma Čepāne, norādot uz politizētajām kapitālsabiedrību valdēm, gan Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis, kas pauda viedokli, ka šis priekšlikums tikai sekmēs valžu politizēšanos, kas nāks tikai par sliktu uzņēmumiem, kur puse valdes strādā, bet otra puse “atnāk mazliet retāk”.

Tiesa, TP iepriekš atbalstīja šādus likuma grozījumus, ko ceturtdien uzsvēra arī LPP/LC deputāts Vitālijs Aizbalsts, pārmetot politiķiem populismu. Aizbalts pauda viedokli, ka šādā veidā uzņēmumiem varētu piesaistīt profesionāļus. “Ja mēs gribam, lai valdēs būtu profesionāļi, tad mums ir jāpieņem šis lēmums,” pauda Aizbalts.

Iepriekš deputāta Venta Armanda Kraukļa (TP) vadītā Tautsaimniecības, agrārā, vides un reģionālā komisija atbalstīja priekšlikumu, kas paredzēja ar Ministru kabineta noteikumiem noteikt valsts un pašvaldību uzņēmumus, kuru valdes locekļiem būtu atļauts ieņemt arī citu amatu uzņēmumā, saņemot  par to papildu atalgojumu. Kritēriji šo uzņēmumu izvēlē būs tādi paši kā jau izstrādāti, lemjot par uzņēmumiem, kuros atļauta darbinieku prēmēšana, proti, uzņēmumam nedrīkst būt nodokļu parādu un tam jāstrādā ar peļņu. Līdz ar to šo uzņēmumu vidū būtu “Latvijas valsts meži”, “Latvenergo”, “Latvijas dzelzceļš” un citi.

Iepriekš iecerētā likuma redakcija paredzēja, ka valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes locekļi amatu vienlaicīgi varētu savienot tikai ar vienu citu amatu uzņēmumā, turklāt tas nedrīkstētu radīt interešu konfliktu.

Komentāri (10)

Pauls Raudseps 27.05.2010. 16.15

Šķiet neparasts Saeimas vairāk nekā pārliecinošais balsojums pret iespēju valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes locekļiem saņemt divkāršu atalgojumu, ja viņi ieņem arī citu amatu uzņēmumā, — līdz pat 4700 latu. Tas ir pretrunā ar politbiznesa korporācijas pārliecību, ka valsts amati ir barotne “savējiem”. Taču vēl pārsteidzošāka ir Tautas partijas nostājas maiņa. Tieši TP biedrs un Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis bija galvenais šo likuma grozījumu virzītājs un aizstāvis, tomēr debatēs Saeimā pret tiem uzstājās arī partijas biedrs Māris Kučinskis. Pirms balsojuma partijas biedri gaiņājuši Kraukli, lai iet ārā no zāles, zina stāstīt kolēģi deputāti, un Krauklis tik tiešām arī nebalsoja, kaut gan visu dienu bija Saeimā un palaikam kāpa tribīnē. Rezultātā muļķa lomā palika ne tikai viņš, bet arī TP sabiedrotie no “AŠ kvadrāta” Šlesera “mācītāji”, kuri vienīgie pilnā sastāvā balsoja par šiem grozījumiem, bet pēc tam pauda neviltoti nīgru izbrīnu par notikušo “uzmetienu”. Izskatās, ka TP, pirmkārt, maina priekšvēlēšanu stilu un līdz ar to “seju” uz maigāku un tautai tīkamāku. Šķēles trieciennieks Krauklis TP kongresā sestdien tika izmests no valdes, un varam sagaidīt, ka turpmāk viņa vietā galvenais runātājs televīzijā būs Kučinskis. Otrkārt, TP ļaudis laikam vairs nebažījas, kā tas bija “kvadrāta” veidošanas sākumā, ka Šlesers varētu sev izdevīgā brīdī viņus “uzmest”, un ir gatavi atkal paši “uzmest” jebkuru, kad tas viņiem izdevīgi. Taču, treškārt, izdabāšana vēlētāju vēlmēm un pat savējo “uzmešana” atsevišķos gadījumos nemaina TP un tās sabiedroto priekšvēlēšanu stratēģiju — jo sliktāk valstij, jo sliktāk valdībai, jo labāk partijai. TP, SC un LPP/LC turpina vienoti prasīt, lai valdība iesniedz budžetu līdz 1.septembrim, un arī dūšīgi cīnīties par Kargina un Krasovicka depozītu pasargāšanu Parex bankā uz valsts finanšu stabilitātes rēķina, bet spēlē ap Latvijas Banku šo trijotni atbalsta arī ZZS.

+9
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 27.05.2010. 13.33

Sapratuši, ka pieļāvuši smagu taktisku kļūdu – sajaukuši pirmsvēlēšanu ar pēcvēlēšanu laiku. Tagad tik jādara viss lai potenciālie balsotāji aizmirstu par to kļūdu.

+3
0
Atbildēt

0

markonimarkoni 27.05.2010. 12.21

Visnotaļ apsveicams lēmums!
Bet, redz kā TP veikli apmeta kažociņu uz otru pusi, kaut pati bija viena no izmaiņu ierosinātājām.
Kaut kā jau vēl jānostiprina atlikušos vēlētāju simpātijas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu