Balsojumam virza visus LB padomes kandidātus • IR.lv

Balsojumam virza visus LB padomes kandidātus

18
Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Rimšēvičs: LB padomes jautājums ir uzticības balsojums man

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien nolēma nepaust komisijas viedokli par izvirzītajiem Latvijas Bankas (LB) padomes locekļu kandidātiem, atstājot politisko izlemšanu Saeimas ziņā. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, komisijai 15 dienu laikā pēc LB prezidenta iesnieguma saņemšanas jāsagatavo lēmumprojekts par LB kandidātu apstiprināšanu, šis termiņš beidzas piektdien.

Nedz koalīcijā ietiplstošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), nedz opozīcijas partijas patlaban nesola atbalstu nevienam LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča izvirzītajam kandidātam LB padomei, savukārt Rimšēvičs Ir.lv atzina, ka balsojumu Saeimā par viņa izvirzītajiem kandidātiem varētu uzskatīt par uzticības balsojumu viņam.

Lai nodrošinātu LB rīcībspēju, tomēr varētu ievēlēt vismaz vienu bankas padomes locekli, pieļauj politiķi. Lai nodrošinātu kvorumu, LB padomē nepieciešami vismaz pieci padomes locekļi, bet, ja Saeima neapstiprinās nevienu no četriem Rimšēviča virzītajiem, tad LB padomes sēdes nevarēs notikt, jo tajā paliktu vien četri no astoņiem locekļiem.

Trešdien pēcpusdienā, kad bija skaidrs, ka LB padomes locekļu kandidatūrām atbalsta nav, Ir.lv vaicāja Rimšēvičam, kādas sekas būs, ja laikā LB padomes jaunie locekļi netiks apstiprināti. Rimševičs atbildēja, ka nekādas smagas sekas nebūšot, viņš virzītu jaunas kandidatūras, taču pauda cerību, ka tā nenotiks.

Uz jautājumu, vai šis balsojums nebūs novērtējums viņa kā LB vadītāja darbam, viņa kompetencei, Rimšēvičs atbildēja: “Iespējams, zināmā mērā.” Uz jautājumu, vai viņš to tā uztvers, Rimšēvičs atbildēja: “Tad, kad tas notiks. Sagaidīsim.”

ZZS Saeimas farkcijas vadītājs Augusts Brigmanis trešdien pēc frakcijas sēdes žurnālistiem sacīja, ka starp Rimšēviča izvirzītajiem kandidātiem “viens ir Lemberga advokāts, ko mēs neatbalstīsim. Advokātus principā vairs nekur neatbalstīsim, bet pārējie trīs tur nosēdējuši jau sešus gadus, kapēc viņi vēlreiz būtu jāieceļ?”.

Pēc tā dēvētās “mazās koalīcijas” gan ZZS savu viedokli mainījusi, jo noskaidrojies, ka, neapstiprinot nevienu kandidātu LB padomē, bankas vadības darbs faktiski tiek paralizēts, Ir.lv sacīja “Jaunā laika” Saeimas farkcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Viņš norādīja, ka “Vienotības” partijas tagad, paļaujoties uz Rimšēviča izvēli, atbalsta visas kandidatūras. Līdz ar to padomē varētu tikt ievēlēts kāds, kurš saņems ZZS vai opozīcijas atbalstu.

Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Andris Šķēle žurnālistiem skaidroja, ka TP vēl savu lēmumu neesot pieņēmusi, arī konkrētās kandidatūras TP neesot vērtējusi, tomēr, pēc Šķēles domām, pašreizējos apstākļos būtu lietderīgi izvērtēt, vai nepieciešama tik liela LB padome. Opozīcijas partijas vērsušās pie Rimšēviča, prasot paskaidrot, kādēļ nepieciešama padome šādā sastāvā.

Savukārt apvienības “Saskaņas centrs” (SC) Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins norādīja, ka SC balsos pret šī jautājuma iekļaušanu darba kārtībā, bet, ja tas tomēr parādīsies, pret visām kandidatūrām. “Mēs nezinām, kādi viņu pienākumi, par ko viņiem tiek maksāts,” sacīja Agešins, paužot sašutumu, ka, piemēram, LB muzeja vadītāja saņemot vairāk nekā 3000 latu lielu algu.

Jau vēstīts, ka 2.jūlijā beidzas sešus gadus ilgais pilnvaru termiņš padomes locekļiem Arvilam Sautiņam, Harijam Bušam, Leonīdam Gricenko un Aivaram Skopiņam. Jaunam pilnvaru termiņu Rimšēvičs rosina Saeimu apstiprināt Gricenko, Sautiņu un Skopiņu, kā arī izvirza jaunu kandidatūru – advokātu un līdzšinējo LB konsultantu Pēteri Putniņu. LB padomē ir vēl divas locekles – Vita Pilsuma un Valentīna Zeile, kurām pilnvaru termiņš beigsies nākamā gada martā.

Komentāri (18)

buchamona 26.05.2010. 17.29

Tagad vēl “opozīcijai” tikai Rimševics jādabū ārā no bankas.:) Pietiekami daudz mēslus viņiem vārījis, sākot jau ar “treknajiem gadiem, kad viņš viens no pirmajiem sāka lamāt oranžos un “piekūkoja dižķibeli” :), pret lata devalvāciju arī iestājās :)

+9
-2
Atbildēt

0

mary75 26.05.2010. 18.18

Bet, Vienotība atkal paliek viena.
ZZS kārtējo reizi parāda, kas tiem mentāli tuvāks.

+6
-1
Atbildēt

0

♣Shaggy♣ 26.05.2010. 21.56

Hmmm principā padomes galvenā funkcija ir uzraudzīt Valdes darbu un realizēt “īpašnieku” politiku. Sanāk, ka 8 cilvēki uzrauga 6 cilvēku darbu. Feini ne?
Paskatoties LB struktūru ir redzams, ka Rimšēvics vēl joprojām dzīvo treknajos gados ir pats ar sevi pilnībā apmierināts, piemērs, LB ir: Sabiedrisko attiecību pārvalde, Ārējo sakaru pārvalde, Komunikācijas pārvalde. Murgs kkāds, privātā uzņēmumā visas funkcijas veic 1 struktūrvienība, kas ir daudz zemākā līmenī nekā pārvalde.
+ vēl uzturēt Mācību un atpūtas bāzi … tādas lietas sen ir jānodod ārpakalpojuma cilvēkiem, kas daudz lētāk organizē darbinieku apmācību procesu.
+ vēl uzturēt savu armiju t.i. apsargus … ko viņi sargā? Nevienam nevajadzīgo latu vai Rimšēvica pakaļu? Skandināvi sen to visu ārpakalpojumā nodevuši, sliktākajā gadījumā, lai dod IeM vai AM sargāt kā to Saeima dara. Ja nemaldos tad tur vismaz 3 miljoni gadā aiziet uzturot savu apsardzi.
Bet protams Vienotība jau ir par … kā tad savādāk.

+5
0
Atbildēt

1

    varbūt ka tā > ♣Shaggy♣ 27.05.2010. 12.01

    ja jau ir vēl n-tās pārvaldes un atpūtas bāze, tad kur skatījās līdzšinējā padome, laika Rimševis dāsni atalgo, lai padome nepurpētu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu