Atklāj Latvijas paviljonu EXPO • IR.lv

Atklāj Latvijas paviljonu EXPO

29
Aerodium
Sanita Jemberga

Ar gandrīz mēneša nokavēšanos, bet lidojošu Latvijas premjeru, trešdien beidzot atklāts Latvijas paviljons izstādē EXPO Šanhajā

Paviljonā, kurā Latviju pārstāvēs SIA Aerodium ar vēja tuneli, katru dienu lidot varēs 200 apmeklētāji, kurus izlozēs datorprogramma, bet vakaros būs profesionālo akrobātu priekšnesums.

"Griezīsim lenti, būs runas, lidos premjers, tad 15 minūtes vietējai presei, bet vakarā priekšnesumi un ballīte," atklāšanu raksturoja Aerodium mārketinga speciālists Ansis Egle. Tuneli esot izmēģinājuši arī konkurējošie ražotāji no ASV un atzinuši, ka latviešu ir labāks. "Šodien būs skaisti – vēl vakar esošās atkritumu kaudzes ir izvestas un viss būs lieliski," sacīja no valsts puses atbildīgās iestādes, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols.

Šanhajas EXPO, kas izmaksā divreiz vairāk kā olimpiāde Pekinā un cer uz 70 miljonu cilvēku ierašanos, šogad veltīta tematam Labāka pilsēta, labāka dzīve. No mazajiem apakštematiem Latvija izvēlējusies zinātni un tehnoloģijas pilsētā. Latvijas paviljons būvēts ap laimes tehnoloģijas ideju – tajā lidojušie stāstīs citiem par savu laimes mirkli, ar filmiņu par lidojumu dalīsies youtube. Organizētāji cer, ka tā paviljons sevi un Latviju reklamēs pats.

No ārpuses vēja tuneli kā papīra lapa apkļauj cinka vannā mērcēts armatūras siets, kam piestiprinātas 100 000 puscaurspīdīgas, krāsainas plastikāta plāksnītes, kas vējā rada viļņojošos fasādi. Pa spirālveida kāpnēm nonākot paviljona trešajā stāvā, apmeklētāji ieraudzīs stikla tunelī lidojošus cilvēkus. Arhitektūras autori ir birojs "Mailītis A.I.I.M", kas plāksnīšu ideju pirmo reizi izmantoja Dziesmusvētkos.

Taču viena no EXPO blaknēm ir pārāk vēlu pieņemtais lēmums par to, kas piedalīsies un kas finansēs. Aerodium ir nokavējis atklāšanu par 26 dienām, un līgumā ar LIAA paredzētā sodanauda ir 12 700 latu dienā jeb starp 228 tūkstošiem un 330 tūkstošiem latu (atkarībā no tā, vai ierēķina brīvdienas). A.Ozols atteicās atbildēt, kā to risinās, jo "šodien ir dzimšanas diena, un par to varēs runāt rīt". No abu pušu publiskiem izteikumiem ir skaidrs, ka būs strīds: Aerodium grasās aizbildināties ar vēlu līguma noslēgšanu un Īslandes vulkānu, bet LIAA uzstāt, ka viņi bija informēti par termiņiem, līgumu slēdzot, un katra nokavētā diena jāpierāda.

Tāpat arvien nav skaidrības, vai Rīgas brīvostas valde piešķirs solīto pusmiljonu latu, ko savulaik apsolīja tagadējais brīvostas valdes priekšsēdētājs, toreiz satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atzinuma, ka ziedot nevar, parlaments šim vienam gadījumam grozīja likumu. Taču ostas valdes loceklis Viesturs Silenieks (ZZS) Ir.lv sacīja, ka valde par to nelems, kamēr attiecīgu lēmumu nebūs pieņēmis Ministru kabinets un trijās dienās apstiprinājusi parlamenta budžeta komisija.

Valdē atbalsts projektam esot tālu no vienprātīga. V.Silenieks skaidro, ka osta par Ls 20 000 (bez ceļa izdevumiem) drīz piedalīsies izstādē Ķīnā, kuras atdeve kuģošanas un kravu biznesam būšot nesalīdzināma ar EXPO, kas būšot izdevīgs tūrismam, taču ar to brīvostai neesot nekāda sakara. "Kur ir saimnieciskais samērīgums?" viņš saka.

Valdība savulaik lēmumu, ka osta finansēs EXPO, esot pieņēmusi uz dezinformācijas pamata, jo tāda ostas valdes lēmuma nav un nauda līdz ar to nav paredzēta arī budžetā. Ja valdība un parlaments ostai uzdošot lemt, tad valdē no astoņiem dalībniekiem pieciem jānobalso par (pusi ostas valdes veido valdība, otru – Rīga). "Vienīgais arguments, kādēļ es atbalstu ventilatoru, ir tas, ka mēs esam godīgi un patiešām parādīsim, kādi esam un ar ko nodarbojamies – lidojam pa gaisu," Silenieks teica.

Latvijas dalība EXPO izmaksā 2,55 miljonus latu, pārējie finansētāji – Latvijas dzelzceļš un Ventspils brīvosta.

Komentāri (29)

maziks 26.05.2010. 19.51

iedomaajos , labi , ka premjers nav Kalviitis , buutu atkal izgaazušies…

+17
-3
Atbildēt

12

    maris_peizums > maziks 26.05.2010. 22.51

    Diezgan jau zems līmenis, vērtēt cilvēku pēc ārējā izskata. Bet ko gan citu no JL komentētājiem var gaidīt ?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Gurķis, Viecha > maziks 27.05.2010. 00.58

    tevi cerams aizpūstu tur kur nav internets, un tad nebūtu jālasa tavi komentāri.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > maziks 27.05.2010. 13.11

    “Neizgāztos” – vārda tiešā vai pārnestā nozīmē?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > maziks 27.05.2010. 13.07

    Izsmējos! Super labi pateikts! Ne tikai liela jauda, lai to kalvīti paceltu gaisā vajadzīga, bet liels un izturīgs matracis vajadzīgs, lai viņš neizgāztos cauri piezemējoties!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    sivrita > maziks 27.05.2010. 02.10

    vērtēts tiek nevis cilvēks ka tāds, bet gan premjers…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > maziks 27.05.2010. 13.17

    Es arī gribētu iestāties Lamas fanu pulciņā:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > maziks 27.05.2010. 13.14

    Visās nozīmēs Betij!
    Tagad tēpistu komentētāji iesūtīti , lai mūs pārējos norātu! Bet, kas uzsāka šo ņirgāšanos, pie tam visaugstākajā līmenī! Viņi izsmēja nepārtraukti Repši, bet to tik nē, ja to pašu dabū atpakaļ! Un kā vēl dabūs atpakaļ! Ko sēsi- to pļausi!
    lama malacis, jo īsi un konkrēti!!!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > maziks 26.05.2010. 20.36

    kalvīti lidinot motori būtu jāuzstellē uz to lielāko jaudu un tad ari nezin vai varētu pacelt tādu gaļas bļāķi, godmanis jau arī jancīgi izskatītos lidojot.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > maziks 27.05.2010. 13.23

    Es nesaprotu – kapēc man un citiem cilvēkiem, kas politikai klāt nav bijuši kopš Atmodas beigu cēliena, būtu jākaunas, ja aizrādām tēpistiem, ceļiniekiem, hūtistiem un traktoristiem, ka neesam ar mieru, ka viņi turpinās mūs …. Tas tāpat, kā izvarotai sievietei pateikt – “pati vainīga, ka gāji pa to ielu. Varēji tak arī pa citu.”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > maziks 27.05.2010. 13.32

    Nu, Betij, neņem galvā! galvu augšā un atpakaļ neskaties, bet par tiem TP, gan neuztraucies, jo viņi ir pirmie, kas nozākāja citus! Viņi zin, ka ja kādu pataisa politiķi smieklīgu, tad ar viņu ir cauri! Tāpēc viņi mēģina apsaukt, bet neņem galvā un smejies!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > maziks 27.05.2010. 13.11

    Manuprāt, tieši TP un it sevišķi Šķēle mums rāda paraugu, ka vajag zākāt pretiniekus. To jau sen pierādīja pats resnis Kalvītis zākājot repši par marsieti. Nupat kongresā šķēle no tribīnes atkal zākājās par kaut kādu tur strīpainīti un sabrauktiem un nesabrauktiem meža dzīvnieciņime utt.
    Vai vēl vajag nosaukt kādu piemēru iz TP retorikas!!!!
    Tā kā nemaz te neuzstājaties!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > maziks 26.05.2010. 23.32

    Piekrītu, vērtēt cilvēkus pēc ārējā izskata ir superstulbi. Pastāsti sīkāk par savu pētījumu par komentētājiem. JL = zems līmenis, tālāk? LC, VL, TP utt?

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

kristineim 27.05.2010. 10.23

Var jau savu valsti apspļaudīt, tādi jau esam, bet slavenais krievu blogeris Sergejs Doļa LV paviljonu novērtēja ļoti augstu: http://ej.uz/z07 Un krievu livejournal.com LV paviljons tika novērtēts kā viens no interesantākajiem

+6
0
Atbildēt

0

solvita_d 27.05.2010. 02.13

Kad samazināja finanses šim projektam, LIAA top menedžeriem nācās atteikties no smukajām naudiņām par “vadīšanu.” Tad arī strauji zuda valsts ierēdņu interese par šo pasākumu. Bet tāmē, ko virzīja uz MK, bija daudzi tk sarēķināti. Bet tā jau ir: Aerodium riskē ar visu, lai LV būtu Ekspo, bet Ozols ne ar ko neriskējot var atļauties kritizēt tos, kuri dara. Viss kā jau LV pierasts

+4
-1
Atbildēt

4

    sivrita > solvita_d 27.05.2010. 02.29

    par valsts naudu uzstellē savu trubu… baigais risks…

    un tad vēl laikā nepaspēj…

    ja LV tagad būtu jāasociē ar cilvēciņiem, kas lidinās gaisā, tad gaužām drūmi…

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    sivrita > solvita_d 27.05.2010. 03.34

    afigennā tehnologija…

    tas nav nekas jauns…

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    garausiitis > solvita_d 27.05.2010. 09.27

    Vēlreiz ludzu par tehnoloģiju. Vai tad vēja tuneli izdomāja latvieši? Zināšanai – ” Pirmais atpūtas vertikālais vēja tunelis tika izstrādāts Kanādas kompānijā ar nosaukumu AERODIUM Kvebekā. Tas tika izstrādāts un patentēts kā “Levitationarium” Jean St.Germain 1979. ” .
    Latvieši bija tie ,kas Turīnā to darija daudz pazīstamāku pasaulei – tas tiesa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    solvita_d > solvita_d 27.05.2010. 02.38

    Re, kur pie otra raksta komentāros bija saite uz jauno arhitektu vēstuli: http://www.a4d.lv/lv/raksti/jaa-par-latvijas-dalibu-expo-2010/
    Pati truba ir tehnoloģija, ko pārdod. http://www.latvijaexpo2010.lv

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu