Vaznis neizslēdz arī Platača slepkavību • IR.lv

Vaznis neizslēdz arī Platača slepkavību

9
LETA
Askolds Rodins

"Redziet, mums jau nav tādu lietu – kāds nozadzis vistiņu, vai kādi nevar sadalīt motociklu. Mums ir lietas, kurās figurē desmitiem miljonu. Nopietnas lietas," intervijā Ir.lv saka pazudušā advokāta Aināra Platača kolēģis Aloizs Vaznis.

Advokātu biroja “Platacis un partneri” advokāts, bijušais iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis sarunā ar komentētāju Askoldu Rodinu.

Važņa, kungs advokāta pazušana bez pēdām Latvijā ir visai neordināra lieta. Kāds bija cēlonis, lai vērstos policijā, uzskatot, ka notikusi nelaime?
Pirmdien pēc septiņiem vakarā Platača kungs iesēdās mašīnā, teica, ka braukšot uz mājām. Pēc tam viņš vairs nebija sazvanāms.

Tam var būt daudz iemeslu.
Jā, protams. Taču otrdienas rītā viņš neieradās darbā. Drīzumā noskaidrojās, ka nakti viņš nav pavadījis mājās. Tas bija pamats celt trauksmi. Sākām skatīt visus iespējamos variantus, pēc tam vērsāmies policijā. Vēlāk no policijas uzzinājām, ka Platača kunga automašīna atrasta Muceniekos.

Ir zināms, ka mašīna nebija aizslēgta, atslēgas atradās aizdedzē, salons nav ne izlaupīt, ne izdemolēts. Maz ticams, ka viņš būtu vienkārši iegājis mežā un apmaldījies. Tāpat skaidrs, ka tā nebija laupīšana, ja atstāta dārga automašīna.
Piecsimtais mersedess ir ļoti dārga mašīna, tāpēc ir pamats runāt par Platača kunga nolaupīšanu.

Jūs kopā strādājāt, bieži redzējāties. Vai pēdējā laikā viņa uzvedībā nepamanījāt neko neparastu? Nebija izmaiņas darba režīmā?
Darba režīms mums ir diezgan brīvs, tāpat, kā, teiksim, policistiem vai žurnālistiem. Mūsu darbā jau nav tā – no astoņiem līdz pieciem.

Un tomēr, vai pēdējās dienās viņš neizskatījās nomākts vai nobažījies, vai nebija tā, ka viņš gribētu par kaut ko pastāstīt, padalīties iespaidos?
Darba mums viesiem ir daudz, esam lietās “līdz ausīm”, lietas mums ir lielas un nopietnas. Platača kungs daudz strādāja, tas gan, bet nekādas pārmaiņas viņa uzvedībā nebija manāmas.

Cilvēkus taču nemēdz nolaupīt tāpat vien – sava prieka pēc. Kādi varētu būt pazīstama advokāta nolaupīšanas motīvi?
Grūti pateikt. Saprotiet, advokāts ir iesaistīts strīdus situācijās, kurās ir divas puses, un vienmēr kāda no šīm pusēm būs neapmierināta ar advokāta darbību. Vienmēr būs tādi, kuriem mēs nepatīkam.

Vai, jūsuprāt, tā varētu būt atriebība? Kāds iznācis no cietuma un sameklējis “slikto advokātu”?
Nē, nedomāju. Tos, kas iznāk no cietuma, mēs esam aizstāvējuši.

Gribētos atgriezties pie tā, ka mūsu valstī uzbrukumi tieslietu sistēmas darbiniekiem, arī advokātiem ir reta parādība. Vai nav bijuši mēģinājumi kontaktēties – telefoniski vai izmantojot e-pastu – ar biroju vai Platača kunga mājiniekiem? Ja ir nolaupīšana, parasti pieprasa izpirkumu.
Mēs ļoti priecātos, ja kāds prasītu naudu.

Ja viņam Mucenieku pusē nekas nebija darāms, kur varēja notikt nolaupīšana? Vakarpusē, tomēr gaišā laikā.
Jā, gaišā laikā: no pusastoņiem vakarā līdz desmitiem.

Vai advokāts ir ar risku saistīta profesija?
Domāju, ka jā, un, kā jau teicu, prāvā advokāts aizstāv vienas puses intereses.

Vai birojs nedomā izsludināt atlīdzību cilvēkiem, kas sniegtu izmeklēšanai noderīgu informāciju?
Mēs ļoti labi atlīdzinātu cilvēkiem, kas varētu palīdzēt, kas patiešām kaut ko redzējuši vai dzirdējuši. Negribētos, lai iznāk darīšana ar tādiem, kuri izliekas zinām. Bet par noderīgu informāciju mēs esam gatavi ļoti labi samaksāt.

Iznāk, ka gadījums ir stipri mīklains. Vai Platača kungam nav bijuši tādi kārtīgi ienaidnieki? Es nerunāju par vienkārši nelabvēļiem.
Redziet, mums jau nav tādu lietu – kāds nozadzis vistiņu, vai kādi nevar sadalīt motociklu. Mums ir lietas, kurās figurē desmitiem miljonu. Nopietnas lietas. Mēs esam populārs advokātu birojs. Droši vien pamanījāt, ka pie mājas nav plāksnes ar norādi, ka šeit atrodas birojs. Mums nekāda reklāma nav vajadzīga. Darba tāpat pietiek, un tā ir pat pārāk daudz. Un ir daudz cilvēku, kuriem mūsu darbība nepatīk.

Tātad pārliecinošu motivāciju neredzat? Latvijā ir daudz labu advokātu, taču nolaupīja tieši Platača kungu.
Nav atbildes. Jūs rakstāt. Vai tad visiem patīk tas, ko jūs rakstāt? Daudziem nepatīk. Ja jūs pēkšņi nolaupītu, ej nu sazini, kurš no jūsu nelabvēļiem to izdarījis.

Ja neskaitām nolaupīšanu pagaidām nezināmā nolūka, vai pastāv vēl kāda iespējamība?
Pastāv.

Slepkavība?
Jā, arī tā var būt.

Komentāri (9)

maziks 26.05.2010. 19.46

tiem , kuriem ir kaada saikne un lieciibas par nelikumiigajaam darbiibaam un to veiceeejiem attieciibaa uz Ventspils uzņeemumiem ir jaabuut iipaši uzmaniigiem , jo pa trepeem jau daži ir nokrituši un kaklus lauzuši , tikpat aizdomiigaa liekas taa miljona mantošana no cilveeka kurš priekšlaiciii staajaas taa kunga priekšaa , nebriinos arii par šii kunga priekšlaiciigo aiziešanu aizsaulee , lai tas kungs mielo viņa dveeseli…varbuut pienaaks briidis , kad smagajos noziegumos apsuudzeetajam buus jaaatbil arii par šiem upuriem

+5
0
Atbildēt

0

Tamāra Nolmane 26.05.2010. 19.22

http://news.frut.lv/lv/ppl/society/59543 Platacis bija papīru taisītājs, kad SWH mēģināja tikt pie Ventspils trubas. Maijā notikušajā Lemberga tiesas sēdē liecinieks Kokalis vairākkārt minēja, ka Platacis par 90o gadu afērām varētu labāk visu zināt. Ja taisīja papīrus tad var gadīties, ka arī tie glabājās pie viņa.

+4
0
Atbildēt

0

mary75 26.05.2010. 17.03

Skaidrs, ka nestāsta visu, ko zina.
Bieži jau paši iesaistas dažādos ne visai tīros darījumos un tādēļ cieš.
Jebkurā gadījumā, jāatklāj un jāsoda, citādi maisam būs gals vaļā.

+3
-1
Atbildēt

1

    KasparKondrat > mary75 26.05.2010. 17.40

    Arī ja zinātu vairāk, bet izmeklēšanas interesēs to labāk būtu skaļi neietikt, tad arī neteiktu. Ja nu cilvēks ir vēl dzīvs – tāda izrunāšanās varētu maksāt dzīvību!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu