Melngailis: Saeima lemj pretēji nodokļu maksātāju interesēm • IR.lv

Melngailis: Saeima lemj pretēji nodokļu maksātāju interesēm

20
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

“Es īsti nesaprotu, kāds labums būtu no šiem likuma grozījumiem,” intervijā Ir.lv saka Parex bankas šefs Melngailis

Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi kredītiestāžu likumā var “sasiet rokas valstij”, tie nav atbalstāmi nedz komerciālas loģikas, nedz nodokļu maksātāju interesēs, tā Ir.lv sacīja Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Meilngailis.

Melngailis Ir.lv pauda neizpratni par šiem likuma grozījumiem. “Es īsti nesaprotu, kāds labums būtu no šiem likuma grozījumiem, jo es domāju, ka jebkuri grozījumi, kuri ierobežo valsts spēju rīkoties, piemēram, “Parex”  gadījumā, nebūtu vēlami, jo tīri teorētiski var iestāties situācija, ka valsts spiesta vēl papildus ieguldīt bankas kapitālā,” pauda Melngailis, atturoties kaut aptuveni nosaukt šo summu.

Kā skaidroja Melngailis, šādi likuma grozījumi nav nodokļu maksātāju interesēs. “Šie likuma grozījumi varētu, piemēram, paredzēt situāciju, kur, ja banka nonāktu grūtībās, valsts būtu spiesta ieguldīt papildu līdzekļus kapitālā, kurš netiešā veidā nāk par labu pārējiem kreditoriem, kas atrodas šajā bankā. Manuprāt, tādu situāciju nedrīkstētu pieļaut, priekškam?” pauda Melngailis.

Viņš arī uzsvēra, ka, neskatoties uz šiem grozījumiem, bankas restrukturizācija ir javeic. “Tam darbam ir jāiet uz priekšu, to sagaida Eiropas Komisija, to sagaida Starptautiskais valūtas fonds un šajā ziņā ir labi, ka mēs strādājam ar starptautisku donoru līdzekļiem, jo viņi arī, manuprāt, neatbalsta šādus likuma grozījumus, kas pēc zināma scenārija varētu sasiet rokas valstij.”

Jau vēstīts, ka Tautas partija, LPP/LC, “Saskaņas centrs” un apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” ar balsu vairākumu panāca, ka Saeima apstiprina iepriekš Budžeta un Nacionālās drošības komisijās noraidītos grozījumus kredītiestāžu likumā, kas, pēc dažu politiķu neformāli teiktā, esot iesniegti “Parex” akcionāru Valērija Kargina un Viktora Krasovicka ienteresēs.

Komentāri (20)

Tamāra Nolmane 26.05.2010. 15.27

Zatleram atkal darbiņš. Manuprāt šim jautājuma tika uzlikta steidzamības kārta, līdz ar to gala versiju apstiprinās jau 2 lasījumā. Jācer uz lielo Valdi!
Interesanti, ka demokrātiskā valstī bandīti pilnīgi brīvi sāk rīkoties pilnīgi atklāti savās un citu bandītu interesēs, bet viņus nevar izmest no saeimas ārā? Domāju, ka vēljoprojām ir aktuāla tautas nobalsošana Saeimas atlaišanai.

+13
-1
Atbildēt

0

garausiitis 26.05.2010. 15.13

Un vai kāds vispār vairs brīnās,ka Saeima balso kā ienāk prātā. Vajag kaut kur apkopot mistiskos balsojumus. No vienas puses visi opozicionāri ir skaļi pauduši ,ka atbalstīs valdību, ja tas būs valstiskās interesēs , bet dzīvē viss ar kājām gaisā. Par Parex vispār klasiskākais stāsts , kā jāatpelna nauda. Pat slinkums rakstīt pretrunas.

+10
-1
Atbildēt

3

    garausiitis > garausiitis 26.05.2010. 18.35

    Es jau nepieminēju kairinātājus ,kas balsojumam ” liek ienākt konkrētā formā prāta” .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > garausiitis 26.05.2010. 23.50

    >betijacelmale Žetons! :) Tieši tā – katrs balsojums ir stingri izsvērts un apskatīts no visām pusēm! Protams, tas attiecas uz tiem balsojumiem, kas skar saimnieku makus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > garausiitis 26.05.2010. 17.42

    Kāpēc tu tā – “kā ienāk prātā”?
    Katrs balsojums ir stingri izsvērts un apskatīts no visām pusēm. Un balsots tiek tiēši tā, kā tas ir izdevīgi saimniekiem, mūzikas pasūtītājiem, lielajiem brāļiem un citiem interesentiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mazais peliš 26.05.2010. 15.56

TP dabū Muižnieci Satversmes tiesneses amatā.
SC panāk savu draugu un labdaru KK kvēlāko vēlēšanos – papildu kapitāla nodrošinājumu sevis izveidotajai bankas “sliktajai” daļai, no kā tiem vēl vairākus gadus saņemt nodokļu maksātāju apmaksātus procentus.

To mēs saucam par “I scratch your back, you scratch mine”. Žēl, pirmkārt, ka Melngailis par šīm aizkulisēm tieši nevar runāt, lai vēl vairāk nepolitizētu savu pozīciju un “nesadedzinātu tiltus” ar SC, jo pierādījumi par to, ko teju ikkatrs saprot, jau nav, un pastāv risks, ka pašreizējā SC un AŠ2 koalīcija novilcinās restrukturizāciju aiz vēlēšanām, kad, iespējams, būs uzvarējuši, lai to vispār mēģinātu atcelt; un otrkārt žēl, ka šis ir jau kārtējais precedents tam, ka Saeimas, tautas pārstāvju, vairākumam nospļauties uz savu vēlētāju labākajām interesēm.

*edit* = tas, ko teica dzeris49.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu