LB padomes kandidāts Putniņš noliedz politisku angažētību • IR.lv

LB padomes kandidāts Putniņš noliedz politisku angažētību

13
Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Saeimas komisija vēl nepieņem lēmumu par Latvijas Bankas padomes locekļiem

Neesmu politiski angažēts, – tā otrdien pēc Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdes žurnālistiem paziņoja no jauna Latvijas Bankas padomei izvirzītais zvērinātais advokāts Pēteris Putniņš, kurš iepriekš bijis saistīts ar Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmes lokā esošo ''Latvijas kuģniecību'' (LK).

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien uzklausīja visus četrus LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča ieteiktos kandidātus valsts bankas padomei, bet lēmumu vēl nepieņēma. Galīgo lēmumu komisija varētu pieņemt pēc tam, kad Saeimas frakcijas būs iepazinušās ar kandidātiem.

“Man nav saistības ne ar Aivaru Lembergu, ne viņa ģimeni,“ apgalvoja Putniņš, skaidrojot, ka LK padomē viņu izvēlējušies cilvēki no “biznesa aprindām”, savukārt tas, ka viņa sieva Vidaga Putniņa strādājot Ventspils uzņēmumos, neko neliecinot. Putniņš sacīja, ka viņu neinteresējot, kas stāvējis aiz ofšora uzņēmuma, kura intereses viņš pārstāvējis LK. Tiesa, viņš atzina, ka darba darīšanās viņam ir nācies tikties ar advokātu Rūdolfu Meroni.

Putniņš arī nespēja atcerēties, kādēļ Reģionālā investīciju banka, kuras vadībā viņš savulaik darbojies, savulaik ziedojusi Tautas partijai. “Šķēli nekad dzīvē neessmu redzējis,” sacīja Putniņš, savukārt ar Lembergu darba lietu ietvaros, konsultējot kādu Ventspils pašvaldība suzņēmumu, viņam esot nācies runāt.

Kandidāts atzina, ka LB padomē nesaņems vairāk kā tagad, pelnot kā advokāts. Tomēr “ne viss dzīvē tiek darīts naudas dēļ”, sacīja Putniņš, norādot, ka advokāta praksi pārtrauks, ja tiks apstiprināts LB padomē. Viņš neatbalstot lata piesaistes kursa paplašināšanu vai devalvāciju un uzskata, ka to nevajadzēja darīt arī krīzes sākumā, kā to rosinājuši daži politiķi.

Kā Saeimas komisijas sēdē sacīja Rimšēvičs, šobrīd aprit seši gadi, kopš Saeima šajos amatos apstiprināja iepriekšējos LB padomes locekļus. “Aizvadītos gadus Latvijas Bankā strādājuši neatkarīgi profesionāļi, cilvēki, kas pārzina savu jomu, cilvēki, kas nav saistīti ne ar vienu politisko partiju,“ pauda Rimšēvičs, norādot, ka pašreizējā stabilitāte naudas lietās “ir LB padomes nopelns”. Viņš norādīja, ka trīs no četriem LB padomes locekļiem piekrituši turpināt darbu, bet viens sasniedzis pensionēšanās vecumu un neesot vēlējies turpināt strādāt, tāpēc vakantajam amatam tiek virzīts Putniņš.

Kandidāts komisijas sēdē deputātiem atzina, ka viņa pienākumi LB padomē, ja viņu tur apstiprinās Saeima, būs kapitāla tirgus makroekonomiskā uzraudzība, kā arī dažādu ar Eiropas Savienību saistītu jautājumu risināšana. Savukārt Rimšēvičs uzsvēra, ka “Putniņa pieredze Latvijas Bankai ir absolūti nepieciešama”. Tā kā Putniņam šobrīd ar LB ir līgums par juridisku pakalpojumu sniegšanu, tad viņa apstiprināšana LB padomē būšot līdzekļu ietaupījums, jo viņš tos pašus pienākumus veiktu arī padomē, sacīja pats kandidāts.

Otrdien komisijas sēdē no vairākiem deputātiem, tostarp Ata Slaktera (TP), izskanēja viedoklis, ka “bez LB padomes varētu iztikt, un nekas pat nepasliktinātos”. Rimšēvičs noraidīja pārmetumus par funkciju dublēšanos, kā arī iespēju pašreizējos apstākļos samazināt LB padomes locekļu skaitu. “Tad, kad Latvijā tiks ieviests eiro un, ja būtu stabilitāte tautsaimniecībā, iespējams, būtu jādomā par jaunu likumu “Par Latvijas Banku”. Šobrīd līdz eiro ieviešanai šādas izmaiņas nebūtu pamatotas,“ pauda LB prezidents. Slakteris pārmeta, ka Rimšēvičs padomē ieceļ sev paklausīgus cilvēkus, bet, viņaprāt, tajā būtu jābūt būtu viedokļu dažādībai, lai diskusijās labāk izvērtētu procesus un lēmumus. Slakters pieminēja, ka LB padomē varētu, piemēram, būt ekonomisti Jānis Ošlejs vai Uldis Osis, kuri iepriekš publiski atbalstīja, piemēram, lata devalvāciju. Uz to Rimšēvičs atbildēja īsi: “Labi kandidāti”.

Jau vēstīts, ka 2.jūlijā beidzas sešus gadus ilgais pilnvaru termiņš padomes locekļiem Arvilam Sautiņam, Harijam Bušam, Leonīdam Gricenko un Aivaram Skopiņam. Jaunam pilnvaru termiņu Rimšēvičs rosina Saeimu apstiprināt Gricenko, Sautiņu un Skopiņu, kā arī izvirza jaunu kandidatūru – advokātu un līdzšinējo LB konsultantu Pēteri Putniņu.

Kā liecina Putniņa CV, kopš 2005.gada viņš darbojies Zvērinātu advokātu kolēģijā, kā arī sniedzis konsultācijas LB vadībai, pārstāvējis LB intereses dažādās darba grupās. Savukārt no 2005. līdz 2008.gadam Putniņš bijis akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” padomes loceklis. Pirms tam viņš bijis LB juridiskās pārvaldes vadītājs.

LB padomē ir vēl divas locekles – Vita Pilsuma un Valentīna Zeile, kurām pilnvaru termiņš beigsies nākamā gada martā.

Komentāri (13)

Anita Brauna 25.05.2010. 15.57

Kandidāti iestrēguši komisijā
Otrdien Saeimas Budžeta un finansu komisijā bija paredzēts apspriest un virzīt apstiprināšanai Saeimas sēdē vairākus Latvijas Bankas (LB) padomes locekļu amata kandidātus. Pirms sešiem gadiem (tāds ir šo amatpersonu pilnvaru termiņš) Saeimas komisija vienprātīgi apstiprināja kandidātus, un pat sanāca neliela diskusija saistībā ar iespējamo valūtas nomaiņu – pāreju no lata uz eiro. Der atsaukt atmiņā, ka tolaik minēto komisiju vadīja Tautas partijas (TP) deputāts Gundars Bērziņš.
Šoreiz komisija nepieņēma lēmumu virzīt jautājumu balsošanai Saeimā, bet vēlreiz to skatīs šoceturtdien. Iemesls – TP jaunās valdes lūgums vispirms kandidātus izklaušināt Saeimas frakcijās. Skan mazliet dīvaini. Līdz šim, šķiet, nav bijis gadījuma, kad kādas partijas (un vēl opozīcijā esošas) valde diktētu darba kārtību ne tikais savai, bet arī citu partiju frakcijām. Balsojuma nebija, jo komisijai, saskaņā ar likumu, lēmuma pieņemšanai dotas divas nedēļas. Te jāpiebilst, ka Budžeta komisijā koalīcija un opozīcija pārstāvēta ar vienādu skaitu deputātu.
Trīs kandidāti pieteikti (tā ir LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča prerogatīva) jaunam termiņam, tātad veci buki, uz kuru darbu var atskatīties. Jaunpienācējs ir viens – zvērināts advokāts Pēteris Putniņš, kas pirms turpat desmit gadiem jau strādājis LB. Viņam nācās skaidrot, ka neesot “sasaistes ne ar Aivaru Lembergu, ne viņa ģimeni” un ka “Šķēli nekad dzīvē neesmu redzējis”. Profesionalitāte, distancēšanās no politiskajiem spēkiem pie dabiskām LB padomes locekļiem izvirzāmajām prasībām. Acīm redzot Rimšēvičs zināja, ko dara, iesakot tieši Putniņu.
Komisijā Atis Slakteris (TP) ierunājās par padomes pastāvēšanas lietderību,ka bez tās “nekas pat nepasliktinātos”. Protams, muļķības, mazums ko var pateikt sarunas karstumā. Taču šī paša deputāta izpildījumā sekoja pārdomas par to, ka LB padomē būtu jāstrādā “prāta gigantiem”. Un viņš minēja ekonomistus, kas pazīstami kā lata devalvācijas piekritēji.

+2
0
Atbildēt

0

ilmisimo 25.05.2010. 13.11

Ir klusē.

Tu jau bimbo.

Saziedot nēzdodziņam?

+3
-1
Atbildēt

0

Arija Saleda 25.05.2010. 15.12

Nu Rimševics nav muļķis, ideāls kandidāts:
a) neatbalsta lata devalvāciju
b) ir saistīts ar koalīcijas partiju
viens trūkums, kādus jautājumus tad uzticēs Putniņam, viņš tak jurists nevis makroekonomists.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu