Arī Krievijas parlaments nosoda ECT spriedumu • IR.lv

Arī Krievijas parlaments nosoda ECT spriedumu

18
Inta Puriņa, F64

Krievijas Valsts dome pieņēmusi rezolūciju, nosodot Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu Kononova lietā

Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedums rada "bīstamu precedentu un izmaiņas tieslietu pieejā Otrā pasaules kara novērtējumā, un tas ir mēģinājums izraisīt Nirnbergas tribunāla lēmumu pārskatīšanu," teikts Krievijas Valsts domes piektdien vienbalsīgi pieņemtajā rezolūcijā, ziņo LETA/ITAR-TASS.

Rezolūcijā arī paustas bažas, ka spriedums var kļūt par bīstamu precedentu, kam būs negatīvas sekas attiecībā uz citiem veterāniem, kas cīnījušies antihitleriskās koalīcijas rindās.

Tikmēr piektdien Rīgā aptuveni 20 jauniešu kustības "Vienota Latvija" aktīvisti devās pie ASV, Lielbritānijas un Francijas vēstniecībām Latvijā, lai aicinātu šīs valstis, kas ir Nirnbergas tribunāla dibinātājas, nosodīt tiesas spriedumu. Līdzīgas akcijas piektdien notika arī Maskavā, ko rīkoja prokremliskā jauniešu organizācija "Naši".

Tiesas spriedumu iepriekš ir nosodījusi arī Krievijas Ārlietu ministrija. "Šis spriedums ir nesaprotams: mēs tikko kā atzīmējām Otrā pasaules kara uzvaras 65.gadadienu, un pēkšņi tiek pieņemts šāds lēmums pret tiem, kuri cīnījās pret fašismu," teikts ministrijas paziņojumā, liecina BNS arhīvs.

Kononova advokāts Mihails Jofe savukārt ir norādījis, ka tiesa pieņēmusi politisku, nevis juridiski pamatotu lēmumu.

Esam jau ziņojuši, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielā palātā lietā "Kononovs pret Latviju" atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas. Vasilijis Kononovs Latvijā ir notiesāts par kara noziegumiem.

Komentāri (18)

buchamona 21.05.2010. 16.51

ECT spriedums Kononova lietā ir notikums ar kuru Latvija tiešām var lepoties

+15
-2
Atbildēt

2

    buchamona > buchamona 22.05.2010. 12.35

    Ja ECT būtu pakļāvusies spiedienam – tai būtu jānokaunas :) Latvija nenobijās tiesāt kara noziedzniekus – PSRS komunistus. Tā diemžēl vēl nav pārāk bieža prakse mūsdienu pasaulē.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dagne7 > buchamona 21.05.2010. 17.21

    Man liekas, ka ar šo lēmumu var lepoties Eiropas tiesa, par savu neatkarību no Krievijas politiskā spiediena.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

agata_anca 21.05.2010. 16.51

Izskatās, ka Krievijas viedoklis joprojām nemainīgs: visi, kuri cīnījās pret fašismu, ir svētie. Tas nekas, ja pa ceļam kādus poļu vai citu tautu bērnus apšāva.

+10
-1
Atbildēt

0

Le 21.05.2010. 17.06

Krievijas viedoklis ir skaidrs: uzbrucējam jebkuri līdzekļi ir labi un nekādi vietēji vai starptautiski likumi nav jāievēro. Neko citu no Krievijas nevarēja sagaidīt. Šī valsts līdz demokrātijai ies vēl ilgi…

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu