Čehija joprojām gatava aizdot Latvijai • IR.lv

Čehija joprojām gatava aizdot Latvijai

30
Evija Trifanova, LETA

Drīzumā varētu pabeigt sarunas par 100 miljonu eiro aizdevuma daļu

Čehija joprojām ir gatava piedalīties starptautiskajā aizdevumā Latvijai un tic, ka jau drīzumā tiks pabeigtas sarunas par aizdevuma daļu 100 miljonu eiro (70 miljonu latu) apmērā, ceturtdien preses konferencē vizītes laikā Rīgā sacīja Čehijas prezidents Vāclavs Klauss.

Jau vēstīts, ka Latvija starptautiskās finanšu palīdzības ietvaros turpina saskaņot aizdevuma līgumus ar Čehiju, Poliju un Ziemeļvalstīm. Iepriekš bija plānots, ka ar Čehiju un Ziemeļvalstīm līgumi tiks noslēgti 2010.gada pirmajā pusē, bet ar Poliju – līdz vasaras beigām.

Pēc aģentūras BNS vēstītā, Klauss sacījis, ka maijā varētu pilnībā pabeigt tikšanās starp Čehijas un Latvijas finanšu ministrijām par vienu aizdevuma daļu – 100 miljoniem eiro. “Es ticu, ka mēs to ļoti ātri pabeigsim. Par otru daļu tikai sāksies tikšanās un sarunas," teica Čehijas prezidents. Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers pateicās čehu pusei par atbalstu.

Starptautiskā aizņēmuma grafikā ir plānots, ka 2010.gadā divpusējo līgumu ietvaros Latvijai būs pieejami 1,2 miljardi eiro (843 miljoni latu) – viens miljards eiro (700 tūkstoši latu) no Ziemeļvalstīm, 100 miljoni eiro (70 miljoni latu) no Čehijas un 100 miljoni eiro no Polijas. No Ziemeļvalstīm Latvijai programmā kopumā ir paredzēts saņemt 1,9 miljardus eiro (1,34 miljardus latu), no Čehijas – 200 miljonus eiro (140 miljonus latu), no Polijas – 100 miljonus eiro (70 miljonus latu).

Latvijai ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmā ir pieejams 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) aizdevums no starptautiskajiem finanšu donoriem. Lielākie ir institucionālie aizdevēji – Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija, Pasaules Banka un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka. Kopējā aizdevuma ietvaros paredzēts slēgt arī divpusējos līgumus ar atsevišķām valstīm – Čehiju, Poliju un Ziemeļvalstīm.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu