Ropažu pašvaldība izšķērdējusi 300 tūkstošus • IR.lv

Ropažu pašvaldība izšķērdējusi 300 tūkstošus

21
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Valsts kontrole norāda uz prettiesisku rīcību ar pašvaldības mantu un naudu

Ropažu pašvaldība iepirkumos izšķērdējusi valsts un pašvaldības līdzekļus par 321 063 latiem, kā arī pārkāpusi labas pārvaldības principu, piešķirot zemi, iznomājot un atsavinot nekustamos īpašumus. To revīzijā par pašvaldības darbību no 2005.gada sākuma līdz 2009.gada 31.maijam konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Pašvaldības iepirkumos nav ievērots vienlīdzības un taisnīguma princips pret visiem pretendentiem, netika nodrošināta procedūru atklātība. Sešos iepirkumos pašvaldības Iepirkumu komisija nav ievērojusi likumdošanā noteiktu prasību ievietot informatīvus sludinājumus interneta vietnē. Vairākos iepirkumos par uzvarētāju atzīts vienīgais pieteicies pretendents. Turklāt vienā gadījumā līgums noslēgts vēl pirms lēmuma par uzvarētāja noteikšanu pieņemšanas, kas liecina par iespējamu iepriekšēju vienošanos.

Divos gadījumos pašvaldība palielinājusi iepirkumu līgumcenu par papildu darbu veikšanu par 95 999 latu, nesaņemot Iepirkumu uzraudzības biroja atļauju. Pašvaldība nepamatoti izlietojusi 64 568 latus papildu darbiem divos iepirkumos, par kuru vajadzību nav dokumentāru pierādījumu.

Veicot nelikumīgu būvniecību, pašvaldība prettiesiski izlietojusi 256 495 latu, jo sešos iepirkumos nebija sagatavojusi projektu tehniskos risinājumus, bez kuriem nav iespējams sagatavot ekonomiski pamatotas būvdarbu tāmes. VK arī konstatēja, ka pašvaldība ir rīkojusies nelietderīgi ar finanšu līdzekļiem, neiekasējot līgumsodus vismaz 18 855 latu apmērā par kavētiem būvniecības darbiem.

VK atklāja apšaubāmu pašvaldības rīcību, īstenojot zemes reformu. 13 zemesgabali vairāk nekā 11 hektāru platībā ieskaitīti valsts brīvajās zemēs tikai astoņas dienas pirms likumā noteiktā pieprasījumu iesniegšanas termiņa beigām. Turklāt zemes īpašnieku mantinieki nav informēti par iespēju izmantot priekšrocības saņemt lietošanā mantojumam atbilstīgu platību, lai gan valsts brīvajās zemēs tādi zemesgabali tika ieskaitīti un kā vienīgajiem pretendentiem piešķirti citām personām.

52 gadījumos lēmums par zemes piešķiršanu pastāvīgā lietošanā ir pieņemts agrāk nekā viena mēneša laikā pēc pirmā pieprasījuma saņemšanas, kā to nosaka normatīvie akti. Turklāt vienā gadījumā Attīstības komiteja ir sniegusi atzinumu vēl pirms pieprasījuma saņemšanas.

Komentāri (21)

Jānis Vāvere 20.05.2010. 09.00

Nu un? Valsts kontrole konstatē kārtējo laupīšanu pašvaldībā, pagasta veči smejas pārskaitot kukuļus, prokuratūra klusē, bauri bubina, viss rit savu gaitu. Bezjēdzīga valsts.

+1
0
Atbildēt

0

ievuliitis 20.05.2010. 12.36

Es arī gribu jautāt – kad beidzot pēc tādiem VK atzinumiem sekos loģisks turpinājums – ierosinātas, krimināllietas, tiesu darbi, vainīgās amatpersonas un ierēdņi samaksās ar personisko mantu un stāvokli par izdarītiem pārkāpumiem?

0
0
Atbildēt

1

    Ģirtmens > ievuliitis 20.05.2010. 12.51

    nekad :) mes tak Latvijā dzīvojam, kas aizmirsi ? jociigaa :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu