Atšķirīgi viedokļi par Kačiņska aviokatastrofas cēloņiem • IR.lv

Atšķirīgi viedokļi par Kačiņska aviokatastrofas cēloņiem

35
ITARTASS/LETA

Krievijas eksperti norāda uz pilota mazo pieredzi, Polija pārmet kavēšanos dispečeram

Starpvalstu Aviācijas komiteja publicējusi detalizētu atskaiti par notikumiem, kas risinājušies Polijas prezidenta lidmašīnas katastrofas brīdī, taču izmeklētāju viedokļi par tās bojāejas iemesliem atšķiras, vēstī LETA-NEWSRU.COM.

Krievijas eksperti uzskata, ka lidmašīnas "Tu-154" katastrofu izraisījis pilota pieredzes trūkums, turklāt viņš, vēloties izpatikt amatpersonām, piekritis ārkārtīgi bīstamajai lidmašīnas nosēdināšanai sliktas redzamības apstākļos. Pēc tam, paklausījis stūrmaņa ieteikumiem, pilotēšanā viņš pieļāvis liktenīgas kļūdas.

Savukārt Polijas eksperti norāda, ka komisija nav pietiekami izvērtējusi Smoļenskas dispečera lomu, jo viņš norādījumus devis nedaudz par vēlu, vēsta laikraksts "Kommersant".

Pēc krievu ekspertu vērtējuma, tieši poļu pilotu neprasme ir bijis galvenais lidaparāta bojāejas cēlonis. Komandieris, nosēdinot lidmašīnu pēc neprecīziem navigācijas sistēmas datiem, ieslēdza autopilota režīmu, kas bija kategoriski aizliegts. Komandieris ieslēdza tiešo lejupejošo planēšanu ar augstuma samazināšanas ātrumu 4 m/s, pieņemot, ka lidmašīnas šasijas pieskarsies skrejceļa sākumam. Tikmēr stūrmanis ar radioaltimetru kontrolēja attālumu līdz zemei.

Pēc ekspertu viedokļa, liktenīgo lomu aviokatastrofā nospēlēja garā un 40 metru dziļā ieplaka nosēšanās ceļā. Kad lidmašīna atradās virs ieplakas dibena un zemes līmenis arvien kritās, stūrmanis sāka uztraukties un regulāri ziņot komandierim, ka viņi iet augstāk par noteikto kursu. Komandieris tam noticēja un palielināja lidaparāta vertikālās nosēšanās ātrumu līdz 8 m/s. Tad ieplaka beidzās un sākās pakalns, bet piloti par palielināto vertikālās nosēšanās ātrumu bijuši aizmirsuši.

Tikmēr dispečers kliedzis: "101., horizonts!" (101.borta numur, nekavējoties pārtrauciet nosēšanos un pārejiet horizontālajā lidojumā!). Arī TAWS sistēma automātiski ieslēgusi audioierakstu "Pull up!" (Raujiet augšup!). Taču lidmašīnas apkalpe vizuāli meklējusi zemi un brīdinājumus neesot dedzirdēja. Viņi atjēgušies tikai tad, kad tieši ceļā ieraudzīja bērzu, bet bijis jau par vēlu.

Toties Polijas eksperti uzskata, ka dispečera brīdinājumi bija novēloti. Krievijas izmeklētāju komanda norāda uz pilotu prakses trūkumu, pārāk mazo nolidoto stundu ilgumu un nepietiekamo sagatavotību ārkārtas situācijām. Šos argumentus Polijas eksperti neapstrīd.

Kā ziņots, lidmašīnas apkalpes locekļu sarunu ieraksts liecina, ka pilotu kabīnē atradušās nepiederošas personas. Ekspertīzē konstatēts, ka līdzās pilotiem bija Polijas Gaisa spēku komandieris Andžejs Blasiks un Ārlietu ministrijas diplomātiskā protokola vadītājs Marjušs Kazana. Krievijas puse jau paziņojusi, ka tieši viņi, iespējams, izdarījuši spiedienu uz pilotiem veikt liktenīgo nosēšanos. Savukārt Polijas eksperti norāda, ka "Tu-154" bija militārā, nevis pasažieru lidmašīna, līdz ar to pasažieru klātbūtne pilotu kabīnē nav pretrunā ar Polijas noteikto kārtību.

Komisijai vēl jāvērtē, vai lidmašīnas komanda rīkojusies stresa stāvoklī un steigā, vēsta avīze "Vremja novostei". "Mēs centīsimies noteikt, kāds stresa līmenis bija ekipāžai un kāpēc viņi nelidoja uz citu lidlauku," sacīja Polijas pārstāvis tehniskajā komisijā Edmunds Klihs.

Komentāri (35)

ievuliitis 19.05.2010. 15.38

Un kā ir ar tā puiša slepkavību, kas pirmais ieradās katastrofas vietā? Viņa video bija visās TV programmās paradīts, bet vēlāk daudziem radās par to videomateriālu daudz jautājumu, puisim uzbruka nezināmi huligāni, smagi ievainoja, bet nākamājā dienā slimnīcā “cilvēki maskās” atkal uzbruka un noslepkavoja.

+12
-3
Atbildēt

16

    a_oleinika > ievuliitis 19.05.2010. 16.04

    Sēnes mežos, šķiet, vēl neaug… kur dabūjāt tās, no kurām Times pirmajā lapā rādās ziņa par šo slepkavību. :)
    Kaut kā ārpus kavkazcentr un Latvijas lubu preses nekas nav dzirdēts. ;)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > ievuliitis 19.05.2010. 15.49

    Jā, domāju, ka avārijā vainojami citplanētieši. Tas galu galā visu izskaidro.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > ievuliitis 19.05.2010. 22.45

    Ir ok. Drīzāk gan uzlaboja. :)

    Ceru savukārt, ka mani, iespējams, pārlieku stieptie un ironiskie mājieni paši nebija pārlieku kaitinoši. Tas vienkārši bija ļoti komiski, ka visi jau sen zin, bet te pēkšņi viens cilvēks visā nopietnībā vēl arvien apraud “žurnālista nāvi”. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 19.05.2010. 16.12

    Ivar, bet puika ta beigts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 19.05.2010. 16.11

    Taisnības labad japiezīmē, ka sēnes mežos aug – murķēļi, lāchpurņi, ķērgalvji uc. Bet saprotu, ka jūsu piezīme ir par manu neadekvātumu.
    Vai Polijas prese ir no Kaukāza vai Latvijas?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 20.05.2010. 12.23

    Lai arī man daudz brīva laika, bet piederu pie lēnlasītājām, ne nu gluži – skaļi ar izteiksmi, bet pa diagonāli neprotu. Tapēc laikam būs paslīdējis garām:(
    Jūsu “izpausmes” mani nav aizvainojušas, kritiku uztveru mierīgi, bez sāpēm.:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilona_xango > ievuliitis 20.05.2010. 16.55

    10 ballu – Parastais

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 19.05.2010. 16.03

    Un aculicinieka slepkavībā – kas?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 20.05.2010. 15.52

    Man vēl jautājums (bez ironijas) informētiem. Varbūt ir pieteicies tā video īstenais dzīvais autors? Ar pieradījumiem, ka tas ir viņa video. Tas tak uzreiz noņemtu daudzus jautajumus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > ievuliitis 19.05.2010. 17.33

    Tur jau tā lieta, ka nav nekādu drošu ziņu par to, vai vispār ir bijis kāds “puika”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > ievuliitis 19.05.2010. 16.15

    Nē, tik nikns tas uzbrauciens nebija. Tas bija par nekritisku attieksmi pret informācijas avotiem. :)

    Nav brīnums, ka poļi uz šito pavelkas, vismaz daļa. Bet veselais saprāts tomēr jāsaglabā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > ievuliitis 19.05.2010. 16.09

    Cik zinu, pat Poļi šo video neņem nopietni.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Marija > ievuliitis 19.05.2010. 20.52

    Betij, tas žurnālists ar nosaukumu Andrejs Mendereja ir izdomāta persona. Neviens nav varējis atrast kādu avīzi vai citu saziņas līdzekli, kur būtu redzams šāda žurnālista padarītā darba rezultāts.
    Drīzāk jautājums ir cits – kāda iemesla dēļ šis mīts palaists un ir tā autors?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 19.05.2010. 21.13

    Paldies visiem, kas centās vest mani pie prāta. Tāpat no sirds atvainojos tiem, kam mana uzticība, ja nemaldos – Delfu informācijai, sabojāja omu vai radīja citas nepatīkamas izjūtas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > ievuliitis 19.05.2010. 16.17

    Nosauciet kaut vienu informācijas avotu par šo “slepkavību”, kas neatsaucas uz citiem medijiem. Turklāt galu galā viss reducējas uz aizvien apšaubāmākiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > ievuliitis 19.05.2010. 17.08

    Saprotiet, tā “žurnālista slepkavība” ir tik pat reāla cik “meteorīts”. Vai 1. aprīļa ziņas.
    Tādēļ arī tāda ironija. :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

markonimarkoni 19.05.2010. 15.55

Kamēr izmeklēšanu neveiks ar Krieviju nesaistītas personas, tikmēr atļaušos apšaubīt izskanējušos apgalvojumus par katastrofas cēloņiem.

+10
-2
Atbildēt

0

Evija Zauere 19.05.2010. 16.18

bet puika ta beigts.
———-
Kurš puika? Vārdu un uzvārdu var palūgt? Un avīzīti kurā viņš strādāja :)

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu