Desmitā daļa pilsoņu par premjeru izvēlas Dombrovski • IR.lv

Desmitā daļa pilsoņu par premjeru izvēlas Dombrovski

50
Evija Trifanova, LETA

Par Lembergu premjera amatā balso desmitdaļa visu iedzīvotāju; trešā abās grupās Sudraba

Desmitā daļa no visiem Latvijas iedzīvotājiem jeb 10,3% pēc 10.Saeimas vēlēšanām premjera amatā vislabprātāk vēlētos redzēt Ventspils mēru Aivaru Lembergu (''Latvijai un Ventspilij''), rāda pēc laikraksta '' Neatkarīgā Rīta Avīze'' (NRA) pasūtinājuma veikta sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aprīlī veikta aptauja. Savukārt no pilsoņiem visvairāk aptaujāto – 10,8% – par labāko kandidātu uzskata pašreizējo premjeru Valdi Dombrovski (JL).

Visu iedzīvotāju grupā otrais labākais ar 9,4% aptaujāto atbalstu ir Dombrovskis, trešā ar 7,2% – valsts kontroliere Inguna Sudraba. Savukārt pilsoņu auditorijā Lembergs nosaukts par otru labāko premjera kandidātu ar 10,5% respondentu atbalstu, par Sudrabu balsojuši 7,8% aptaujas dalībnieku.

Jau vēstīts, ka Lembergs un Dombrovskis minēti kā savu politisko apvienību potenciālie premjeru kandidāti, taču vēl nav oficiāli nosaukti. Sudraba nav pievienojusies nevienam politiskajam spēkam un pagaidām nav paudusi gatavību kandidēt Saeimas vēlēšanās, lai gan iepriekš paudusi, ka noteiktā situācijā varētu uzņemties valdības vadību, ja viņu "kā pilsoni un kā amatpersonu" valstī notiekošais traucēs tik ļoti, ka ar to vairs nevarēs samierināties.

SKDS aptaujā iedzīvotājiem pašiem bija jānosauc cilvēks, kurš, ''domājot par valstī risināmajām problēmām, būtu vislabākais kandidāts Ministru prezidenta amatam valdībā, kura tiks veidota pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām 2010. gada rudenī''.

Lemberga popularitāti NRA uzrunātie eksperti – SKDS direktors Arnis Kaktiņš un polittehnologs Mārcis Bendiks skaidro ar “saimnieka” tēlu un “taustāmiem darba rezultātiem”, Dombrovska – ar mierīgo un nosvērto komunikāciju. Savukārt Sudraba tautas mīlestību speciālistu vērtējumā izpelnījusies ar nesaudzīgu amatpersonu un viņu vadīto institūciju kritiku.

Lai gan kā politiskajam spēkam augstākais reitings ir "Vienotībai", tās vadītājs Ģirts Kristovskis, kurš pats arī paudis gatavību pildīt premjera pienākumus, tikai 0,6% pārliecina par spēju vadīt valdību, turklāt arī viņu pašu kā politiķi vairāk iedzīvotāji vērtē negatīvi nekā pozitīvi, raksta NRA. Lielā daļa iedzīvotāju nepazīst "Vienotības" atbalstītāju, bijušo "Dienas" galveno redaktori Sarmīti Ēlerti. Kaktiņš to skaidro ar lielo krievvalodīgo iedzīvotāju skaitu, "kas dzīvo citā informatīvajā telpā". No tiem, kas pazīst Ēlerti, puse viņu vērtē pozitīvi, puse – negatīvi.

No abiem AŠ populārāks ir Ainārs Šlesers (LPP/LC). No ''Saskaņas'' politiķiem oficiālajam premjera kandidātam un politikas noteicējam Jānim Urbanovičam priekšā ir Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Komentāri (50)

Ieva 19.05.2010. 11.10

Sudraba, balstoties uz savas vadītās organizācijas darba rezultātiem, ceļ gaismā skandalozus faktus. Tiek kritizētas amatpersonas, nesaprātīgi valdības lēmumi, neracionāli tēriņi, atrastas korupcijas sekas utt. To viņa dara labi, profesionāli. Vienīgi, varbūt, par maz, pa tādai Sudrabai vajadzētu katrā valsts iestādē.
Bet tā nav pieredze valsts vai lielas organizācijas pārvaldībā, tā ir tikai pieredze savas organizācijas vadīšanā. Šaubos vai Sudraba spēj līdzās stāvēt Dombrovska stratēģiski ekonomiskajai domāšanai. (nebūt neapgalvojot, ka viņš ir eņģelis)
Man tas atgādina to tantuku tēzi” „ liksim to komponistu par prezidentu, jo viņš raksta tik smukas dziesmas…”
Dombrovskis, savukārt, būdamas amatā , tomēr ir spējis iegūt tik augstu reitingu. Amatā, pozīcijā esot to izdarīt ir visgrūtāk, jo visgudrākie un reitingotākie ir eksperti no malas. Pat te komentāros, ir gudrīši, kas vienmēr zin kā valdībai vajag darīt, nemaz nerunājot par „virtuves sēdēm” .

+21
0
Atbildēt

1

    Tamāra Nolmane > Ieva 19.05.2010. 14.30

    Mieru tikai mieru! Es arī pasūtīju pētījumu SKDS un kazi, 30% no aptaujātajiem manas mājas iedzīvotājiem teica, ka redzot mani, kā piemērotāko premjera kandidātu. Bet no divu kaimiņmāju rezultātiem par mani nobalsoja 22,3%. Analyze this! :D

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dro 19.05.2010. 11.24

Ja pie tik nepopulāriem lēmumiem, kādus bija spiesta pieņemt valdība, Dombrovska reitings ir augstāks kā Sudrabai, tas nebūt neliecina par vēlētāju muļķību drīzāk otrādi. Beidziet vienreiz noniecināt savu tautu. Ja katrs no interneta gudrīšiem atrastos tādā informācijas vakuumā kā daudzi Latvijas iedzīvotāji, varbūt viņu izvēle būtu vēl nesaprotamāka.

+19
0
Atbildēt

17

    zita > dro 19.05.2010. 12.09

    Ja ņem vērā tavus apgalvojumus par visiem nepopulārajiem lēmumiem kādus nācies pieņēmt valdībai , tad iedziļies lūdzu kam viņi visi ir nepopulāri, lielākā daļa iesniegto izmaiņu lai uzlabotu Latvijas situāciju nav pat tikuši izksatīti jo ir nepopulāri pastāvošajai iekārtai un turīgajam iedzīvotāju līmenim, līdz ar to varu secināt ka esi viens no tiem , kas smadzenes jau pietiekoši saskalotas ar šo “nepopulāro” lēmumu pieņemšanu
    ( atklāšu ka “nepopulārie” lēmumi ir viena no jauna laika pirmsvelešanu taktikām ) , bet par reitingu kopumā protams ir kas pasūta un ir kas taisa.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva > dro 19.05.2010. 15.42

    lno. Taisnība, Krievija ir viens no akcionāriem. Bet ,ja gribi, varam rakt dziļāk. Kāpēc Latvija nav? Tāpēc ka nevarēja akcijas iegādāties. Kāpēc? Tāpēc ka maza un nabaga. Akcionāru sarakstā ir tikai lielu valstu kompānijas. Un kas notiks ar pelītēm ziloņu barā? Pareizi, tās tiks samītas. Kas bija jāpierāda
    .
    Un nevajag to uztvert traģiski, Mācību grāmatas spektometrijā vai jebkurā citā specifiskā nozarē, neizdot latviski, bet angliski, krieviski, ķīniski ne jau tāpēc, ka kāds grib Latviju diskriminēt, bet tāpēc ka tai nebūs tik daudz lasītāju, lai izdevums sevi atpelnītu. Un tā visur. Tāpēc tas ir objektīvs, nevardarbīgs process, valoda un tauta vienkārši lēnām izplēnēs.
    Fakts ar ko jāsamierinās. Stulbi, protams.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > dro 19.05.2010. 11.47

    Visi tie reitingi un aptaujas ir kaķim zem astes. Jeb precīzāk- no turienes izvilkti. Latvijā šādus datus iegūst pievelkot aiz ausīm, lai citādi domājošajiem radītu nepiederības sajūtu un tādejādi veidotu sabiedrisko domu. Nevis otrādi (kā tam būtu jābūt)- lai uzzinātu valdošos vējus sabiedrībā.

    Dombrovska retings ir tik augsts, cik augstu to ir izdevies uzvilkt JL polittehnologiem. Tūlīt nāks vēlēšanas un mēs redzēsim N dažādu organizāciju veiktus un vēl dažādāku pasūtītus pētījumus. Un kopīgu tendenci no tiem izlobīt nevarēs. Visas iepriekšējās Saeimas vēlēšanas ir rādījušas, ka visas tās aptaujas ir pilnīgi garām, jo rezultāti beigās vienalga atšķiras.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva > dro 19.05.2010. 11.49

    lno, ne jau taukmūļi vai valdība noveda Latviju tādā purvā, kādā esam. Viņi bija instrumenti. Taukmūļi uzvarēja pagājušajās vēlēšanās. Tauta viņus tur ielika. Krištopāna epitetu cienīgie…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    zita > dro 19.05.2010. 20.24

    Par šo jautājumu pilnīgi piekrītu ,ka kaut kas pieder krieviem, kaut kas citiem. Izglītības jomā par piem. vēstures grāmatām vispār nerunājot. Bet ko lai dara ka mūsu bāleliņi, sākot ar Šķēlēnu beidzot ar Dombrovski , ir gatavi par grašiem un savu labklājību adot visu ko var . Diskusija par Dombrovski nergibu iegrimt par ko kam ka un par cik viss tiek atdots .

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zita > dro 19.05.2010. 20.15

    :) sudraba % lembergs nav kandidāti uz toto brīdi- atliek parējie varianti :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zita > dro 19.05.2010. 20.18

    aktīvam b;ut galīgi nenozīmē darīt kautko kautkur neiznot neko :D ja esi aktīvs tad tā arī uzvedies!un ka samērā inteliģents cilvēks uzzini vairāk par ko runā. Varam satikties un parunāt vispārīgi par politisko situāciju un dziļākām lietām. draugiem.lv vari atrakstīt sarunāsim tiksanos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zita > dro 19.05.2010. 20.16

    nja..komentaru nav..politiska izpratne 0

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > dro 19.05.2010. 12.51

    lno- Balsoju par JL, ne tik daudz tādēļ, ka pilnībā viņus atbalstu, bet tādēļ lai “noturētu centru”
    Uz izbļaustīšanās pasākumiem neeju, neredzēju tam jēgu un neredzu arī tagad.
    Pesimisms par Latvijas nākotni man ir tādēļ, ka esmu atmetis visas šīs urrāpatriotisma lietas, teiksma “par nabaga latvieti” mani neietekmē un ,šķiet spēju saskatīt lietas bez rozā brillēm. Un tas ko redzu, nu galīgi nevieš optimismu. Šī gadsimta beigās valodas , kurās patreiz runā mazāk kā 50 miljoni cilvēku, būs pazudušas. Tādai Latvija, kura neatbilst pat vienai Londonas priekšpilsētai, nez vai vairs būs iezīmēta atsevišķa vieta kartē. Tas ir objektīvs process, neizbēgams, varbūt tad labāk nepretoties, bet gūt baudu .

    Pirms protestē , ievelc elpu, un padomā par līviem. Viņiem neviens pāri nedara, bet viņu vairs nav…
    Ja gribi tuvāk dzīvei – atbildi uz jautājumu kāpēc Eironews ir krieviski (kas nav EU valsts), bet nav latviski (kas ir EU valsts)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > dro 19.05.2010. 12.06

    Dombrovska reitings ir augstāks kā Sudrabai, tas nebūt neliecina par vēlētāju muļķību drīzāk otrādi
    ———
    Bet tie ir tikai 10%, tas taču ir ļooooti maz.
    Krištopānam reiz bija pareiza doma, viņš it kā bija ļoti nepopulārs, kopīgais reitings bija stipri zem “0”, jo strādāja visādus pigorus, bet bija arī tādi, kas viņu atbalstīja Toreiz viņš izteicās apmēram tā – mani neinteresē, kas ir pret mani, man ir svarīgi, ka ir daudz cilvēku, kuriem es patīku, un viņu, cik atceros, nākamajās vēlēšanās arī ievēlēja.
    Pārsteidz mazā atšķirība starp iedzīvotāju un pilsoņu viedokli. Neticu, ka aptauja uzrāda reālo stāvokli.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.05.2010. 20.25

    Raksti biežāk, šajā portālā neesmu vienīgais neko nesaprotošais. Latvijā nav daudz tik erudītu ekspertu kā Kaspars Rubauskis. Ar nepacietību gaidīšu tavus vērtējumus un secinājumus:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 19.05.2010. 14.00

    Pilnīgi piekrītu. Nezinot par kontrolpaketi, sen pamanīju tendenciozi pasniegtu informāciju un nepārprotamu simpātiju pret Kreiviju šinī kanālā.
    Zinu tikai vienu kaut cik objektīvu krievu valodā raidošu TV kanālu – RTVi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.05.2010. 12.36

    Kaspars Rubauskis Esmu spiests atgādināt, ka JL bija priekšlikumi, kuri būtu sāpīgi arī turīgajiem, piem. NĪ nodoklis, bet jāatceras, cik JL deputātu saeimā. Murgus par progresīvo ienākumu nodokli, kad 1/3 ekonomikas pelēkajā zonā, un JL “pirmsvēlēšanu taktiku” nekomentēšu. Neuzskatu, ka JL vai Vienotība ir Latvijas vienīgā cerība. Valsti var sakārtot tikai aktīva sabiedrība, kura neļauj tautas kalpiem iziet no rāmjiem, nevis vaidētāji, kuri paši sevi uzskata par upurjēriem ar eņģeļu spārniņiem.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.05.2010. 13.13

    Uz izbļaustīšanās pasākumiem neeju, neredzēju tam jēgu un neredzu arī tagad.
    ____________________________
    Nu ļoti žēl. Vai tad nemanīji, kā mainījās valdības un saeimas tonis pēc lietussargu mītiņa, vai ne tādēļ demisionēja Kalvītis? Ja pie saeimas būtu sanākuši vairāki desmit tūkstoši protestētāju, iespējams Loskutovs būtu palicis amatā.

    Ja gribi tuvāk dzīvei – atbildi uz jautājumu kāpēc Eironews ir krieviski (kas nav EU valsts), bet nav latviski (kas ir EU valsts)
    _____________________
    Atbilde vienkārša – Krievijai pieder kanāla kontrolpakete.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 19.05.2010. 12.22

    Un tu pat esi pārliecināts, ka NRA – Lemberga “rupors” – pasūta SKDS pētījumu lai celtu Dombrovska un JL reitingus? Līdz tam vajag aizdomāties! Fantāzija attīstīta, tik tā loģika klibo.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.05.2010. 12.15

    Interesanti, par kuru partiju Tu pats balsoji iepriekšējās vēlēšanās? Vai biji pie saeimas, kad vēlēja Zatleru, vai kad noņēma Loskutovu? Var jau ieslīgt galējā pesimismā, bet varbūt labāk tomēr būt aktīvam?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 19.05.2010. 11.29

    Man ar sajūta, ka tā ir maza uzvara un daudzi tomēr ir sapratuši , ka valdības vadīšana nav šovs.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 19.05.2010. 10.34

Kas pasūta aptauju, tas arī iegūst sev vēlamos rezultātus :-)
Kazi Lembergs nebūtu pat desmitniekā, ja aptauju pasūtītu “Ķeļegraf”. Nedaudz neizprotu to Sudrabas fenomenu. Cilvēki tiešam nesaprot, ka viņai amats paģēr kritizēt tos, kas nelietderīgi izlieto līdzekļus? Ne jau cilvēciskās īpašības vai zināšanu kopums viņu padara par godīgaku kā citi, bet gan amata īpatnības.

+16
-3
Atbildēt

2

    garausiitis > daina_tabuna 19.05.2010. 10.35

    Šis ir tas gadījums, kad Tev piekrītu par 100% .

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    janisvinodis > daina_tabuna 19.05.2010. 10.57

    Tas ka Sudraba publiskajā telpā kaut ko pakritizē, vēl nenozīmē ka kāds dabūtu tupēt būrī. Suns rej, bet karavānai nospļauties uz viņu.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu