Saeima vēlreiz noraidītu Maizīti • IR.lv

Saeima vēlreiz noraidītu Maizīti

75
Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

Sanāksmē Rīgas pilī vairākums politiķu noraidījuši iespēju atkārtotā balsojumā atbalstīt līdzšinējo ģenerālprokuroru

Valsts prezidenta Valda Zatlera, Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča un politiķu tikšanās laikā piektdien “maskas kritušas”, un sanākušo politiķu vairākums atzinuši, ka līdzšinējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša kandidatūra negūs atbalstu pat tad, ja Bičkovičs viņu virzītu atkārtoti, liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija.

Kā Ir.lv apliecināja vairāki sanāksmē klāt bijušie cilvēki, politiķi bijuši vienoti tajā, ka Maizītis negūs atbalstu. “”Pa lielam” maskas nokrita. Tas ir lielākais ieguvums. Visi draudzīgi vienojās, ka “Vienotība” vainīga pie izveidojušās situācijas, bet otrreiz par Maizīti viņi nebalsos,” sarunā ar Ir.lv sacīja kāds sanāksmē klāt bijušais.

Savukārt kāds cits apspriedē klāt bijušais cilvēks Ir.lv sacīja – viņam pēc šīs sanāksmes radies personisks viedoklis, ka ne šī, nedz arī nākamā Saeima jaunu ģenerālprokuroru neapstiprinās, jo tam nav politiskās gribas. Vērtējot pašreizējo partiju izredzes vēlēšanās, arī nākamajā Saeimā vairākumam varētu nebūt šādas vēlmes.

Kā ziņots, Bičkovičs pēc tikšanās žurnālistiem sacīja, ka nekādas konkrētas ģenerālprokurora amata kandidatūras tikšanās laikā neesot pārrunātas un Maizītis joprojām ir kandidātu sarakstā. Bičkovičs apliecināja, ka viņam esot “viela pārdomām”, un joprojām atturējās nosaukt laiku, kad varētu virzīt jaunu prokuratūras vadītāja kandidātu.

Kā Ir.lv jau rakstīja, pēc sanāksmes Bičkovičs žurnālistiem oficiāli skaidroja, ka Maizīša pilnvaru pagarināšana Saeimā noraidīta nevis tādēļ, ka politiķus nav apmierinājis izraudzītais kandidāts, bet “procesu dēļ, kas notikuši līdz ar viņa izvirzīšanu”. Valsts prezidenta rīkotās tikšanās laikā AT vadītājs ieguvis informāciju, ko analizēs, taču joprojām atteicās konkretizēt, kad varētu nosaukt jauno ģenerālprokurora amata kandidātu.

LPP/LC priekšsēdētājs Ainars Šlesers pēc tikšanās žurnālistiem skaidroja, ka galvenais iemesls, kādēļ Maizītis netika apstiprināts, bijis apstāklis, ka, vēl pirms AT priekšsēdētājs viņu izvirzījis, Maizīti par “savu” kandidātu ģenerālprokurora amatam nosaukusi partiju apvienība “Vienotība”. Šlesers pauda viedokli, ka atbalsts Maizītim bijis “Vienotības” priekšvēlēšanu kampaņas pasākums, lai “beigās dabūtu Maizīti par savu kandidātu” Saeimas vēlēšanās.

Savukārt Saeimas Tautas partijas (TP) frakcijas vadītāja Vineta Muižniece žurnālistiem atzina, ka tikšanās bijusi rezultatīva, jo politiķi konceptuāli vienojušies gatavot likumu grozījumus, kas turpmāk nevienai augstai valsts amatpersonai neļautu ieņemt amatu ilgāk kā divus pilnvaru termiņus. Pie šādiem grozījumiem varētu strādāt, vienlaikus sākot domāt par sociālajām garantijām, kas pienāktos šos amatus atstājušajiem.

Par konkrētām jaunām ģenerālprokurora amata kandidatūrām tikšanās laikā neesot runāts, un arī vienošanās par diviem pilnvaru termiņiem patlaban neizslēdzot Maizīša izredzes atkārtotai virzīšanai uz trešo pilnvaru termiņu. Bičkovičs apliecināja, ka Maizītis joprojām ir potenciālo kandidātu sarakstā.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs Ir.lv sacīja, ka sarunas laikā iezīmējušās četras sistēmiskas problēmas, kas būtu risināmas saistībā ar amatpersonu apstiprināšanu. Sanāksmes dalībnieki nonākuši pie secinājumiem, ka kompleksi būtu jārisina jautājumi par pilnvaru termiņa ierobežojumiem, visām amatpersonām līdzīgi nosakot divus pilnvaru termiņus. Būtu nepieciešams vienādot arī kārtību, kā kāda augsta amatpersona beidz pildīt savus pienākumus un ko dara pēc tam. Piemēram, valsts kontrolieris šādos gadījumos turpina pildīt pienākumus, līdz Saeima apstiprina jaunu Valsts kontroles vadītāju. Savukārt ģenerālprokurors beidz pildīt pienākumus pilnvaru termiņa pēdējā dienā, un viņa pienākumus, ja nav Saeimas apstiprināta vadītāja, veic pienākumu izpildītājs.

Sarunu laikā tika pievērsta uzmanība arī jautājumiem, kas skar profesionālās garantijas tiem cilvēkiem, kas bijuši augstos amatos, piemēram, dodot iespējas Augstākās tiesas prieksšēdētājam atgriezties tiesnešu vidē, līdzīgi arī ar citu profesiju pārstāvjiem.

Ceturtais jautājumu loks skāris balsošanas formu, proti, kā nodrošināt, lai slēgtais balsojums, izmantojot elektronisko balsošanas sistēmu Saeimā, arī būtu slēgts – lai kolēģi vai žurnālisti nevarētu nofikstēt konkrēta deputāta izvēli. Kā atzina Rinkēvičs, Valsts prezidents ir apmierināts ar tikšanās rezultātiem, jo AT priekšsēdētājam bija iespēja uzklausīt politiķu viedokli, kas arī bijis galvenais mērķis, organizējot tikšanos neitrālā teritorijā.

Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkoto politiķu un AT vadītāja tikšanos pilī nokavēja, bet vēlāk izlēma neapmeklēt TP priekšsēdētājs Andris Šķēle, novēroja Ir.lv. Muižniece, kas vēl pirms desmitiem no rīta gaidīja TP priekšsēdētāju ierodamies pilī, pēc sanāksmes Ir.lv stāstīja, ka TP dibinātājs esot sasirdzis – zaudējis balsi. Īsi pirms tikšanās viņš apmeklējis ārstu, taču neesot paspējis uz sanāksmes sākumu un tāpēc nolēmis tajā nepiedalīties, skaidroja Muižniece.

Komentāri (75)

itommy_ 14.05.2010. 10.56

Zatlers atkal nošāvis greizi. Ar oligarhiem var un vajag runāt. Bet nevis par valsts amatpersonu iecelšanu. Ar oligarhiem var runāt tikai un vienīgi par nacionālo izlīgumu, cietuma vietā piedāvājot amnestiju apmaiņā pret salaupītā atdošanu sabiedrībai un politekonomiskās shēmošanas izbeigšanu. Vai Zatlers ir politisks muļķis?

+38
-2
Atbildēt

3

    Driimeris > itommy_ 14.05.2010. 18.44

    Andrew…+1

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > itommy_ 14.05.2010. 11.05

    Zatlers nav muļķis. Tieši tāpēc dara to, ko dara. Atliek tikai atcerēties kas un kādos apstākļos viņu aizveda līdz amatam…

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

    terauds123 > itommy_ 14.05.2010. 13.34

    Zatlers manā skatījumā ir labs dakteris, labsirdīgs cilvēks..Lilitas vīrs..gādīgs tētis ..tas man viss, ko par viņu teikt..reizēm cilvēki jokainā kārtā nokļūst tur, kur tiem nekādi nevajadzētu atrasties

    +21
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 14.05.2010. 10.58

Šī tikšanās tikai vēl skarbāk izgaismo realitāti, kurā dzīvojam – šķēles, muižnieces, lemebergi pulcējas prezidenta pilī, lai vienotos par nākošo LR ģeneralprokurora kandidatu, kuru tad arī Bičkevičam nāksies nosaukt.

+35
0
Atbildēt

2

    ilmisimo > buchamona 15.05.2010. 06.55

    Šoreiz prezidenta pilī, ne zoodārzā. Kaut gan grūti pateikt, kur labāk.”

    Viegli pateikt:
    Pleskavas(lai ievērotu subordināciju) kremlī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > buchamona 14.05.2010. 14.14

    Šoreiz prezidenta pilī, ne zoodārzā. Kaut gan grūti pateikt, kur labāk.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Lng 14.05.2010. 11.41

Latvija paradoksu valsts – apsūdzētie izvēlas sev prokuroru.

+23
0
Atbildēt

9

    daina_tabuna > Lng 14.05.2010. 14.50

    Nokavēji. Manu jau krīze savāca. Šoalg atkal mēnesis par garu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Lng 14.05.2010. 14.06

    Nevar manipulēt ar to, kurš saprot, ka ar viņu cenšas manipulēt. Hmmm… Pilnīgi nejauši un nesaprotamā kārtā man galvā ieskrēja viens no Mērfija likumiem. Nav pilnībā par tēmu, bet visai pietuvināti…

    Ir amorāli atstāt muļķiem viņu naudu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Lng 15.05.2010. 07.00

    Nezinu, kāpēc cilvēkiem ir tāds priekšstats izveidojies, ka politiķim būtu jāuztraucas par valsti.”
    ——————————–

    es arī nesaprotu.
    Politiķim -nav(jāuztraucas par valsti).

    Valstvīram/sievai- ir.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Lng 15.05.2010. 07.02

    Kas pietrūkst šleseram? Slava, slava slava. ”

    Taisnība. Aleluja viņam jau ir.

    Ak tā – vēl pietrūkst likteņa kopības ar dziesmas varoni.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > Lng 14.05.2010. 14.17

    Nav slikts šis Mērfija likums – kad es varu ierasties pēc Tavas naudas?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Lng 14.05.2010. 11.52

    Nekā paradoksāla. Es arī gribētu, lai prokurors būtu mans čoms. Un vēl kāds augstākstāvošs policists. Un kāds labs cilvēks VIDā, muitā, ostā u.tt. Dzīve uzreiz vieglāka un gaišāka kļūst.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Marija > Lng 14.05.2010. 12.22

    >dolārs
    “Dzīve uzreiz vieglāka un gaišāka kļūst.”
    Tipisks egoistiskas tuvredzības piemērs, kas ilgākā laika periodā noved valsti postā. Sīkāk skat. rakstu “Grieķu traģēdija” jaunākajā #IR.
    http://www.ir.lv/2010/5/12/griekju-tragjeedija

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > Lng 14.05.2010. 13.36

    āķis ir tajā, ka patiesībā jebkurš bagātais ir pat vēl vairāk ieinteresēts ilglaicīgā stabilitātē nekā parastais, kuram nav īpaša piesaiste konkrētai vietai.
    Šķēle ir pat ļoti norūpējies par savas biznesa impērijas stabilitāti, tāpēc atkal buktē biksiņas.
    Kas pietrūkst šleseram? Slava, slava slava. Vienalga kāda, bet slava.
    Šodien dzirdēju jauno stengas sacerēto reklāmas tekstu kampaņai par labu Latviju – jauns prostitūcijas sasniegums politiskajā reklāmā. Šie manipulatori ir nopelnījuši spļāvienu sejā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Lng 14.05.2010. 13.11

    Redzi, tas uztrauc tikai tos, kam interesē valsts un turklāt vēl ilgtermiņā. Nevienam nevar aizliegt būt tuvredzīgam egoistam. Bagātam un ietekmīgam tuvredzīgam egositam :-)

    Nezinu, kāpēc cilvēkiem ir tāds priekšstats izveidojies, ka politiķim būtu jāuztraucas par valsti. Kaut vai tas pats Šķēle. Un taču jau sen ir redzams, ka viņam interesē pavisam kas. Ja reiz cilvēki turpina balsot par TP, tātad viņus apmierina, ka šīs partijas līderim valsts ilgtermiņā nav svarīgs dzīves elements. Bet- nē! Nobalso un tad kurn. Lūk, tā ir īstā tuvredzība!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu