Neo atbalstam pie valdības sanāk ap 100 cilvēku • IR.lv

Neo atbalstam pie valdības sanāk ap 100 cilvēku

50
Kaspars Krafts, F64
Sanita Jemberga

Tiesībsargs ierosina pārbaudi par kratīšanu LTV žurnālistes Naglas dzīvesvietā

Ceturtdien pusdienlaikā pie Ministru kabineta (MK) ēkas izsludinātajā akcijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu nopludinātāja Neo jeb Latvijas Universitātes pētnieka Ilmāra Poikāna atbalstam bija sapulcējušies ap 100 cilvēku, novēroja Ir.lv. Tikmēr tiesībsargs saistībā ar kratīšanu Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "De facto" žurnālistes Ilze Naglas dzīvesvietā ierosinājis pārbaudes lietu, vēstī aģentūra BNS.

Pie valdības ēkas sanākušie uz asfalta ar krāsainajiem krītiņiem veidoja dažādus Neo atbalstošus uzrakstus: “Free Neo” [Arbrīvojiet Neo”, "4ATA – brīvība vārdam, garam un tautai!", "Kungi, iztīriet vispirms savus staļļus!", "Ķeriet īstos!". Nepilnas stundas laikā uzraksti uz trotuāra sniedzās teju visa valdības nama garumā, ziņo BNS.

Akcijā piedalījās ne tikai to izsludinājušie studenti, bet daudzi vecāka gadagājuma cilvēki. Piketa vietā atradās arī Nagla, LTV ģenerāldirektors Edgars Kots un Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis, kuri vēroja akcijas norisi. LTV tiesā apstrīdēs žurnālistes mājvietā notikušo kratīšanu, informēja Kots.

Jau nepilnu stundu pēc akcijas beigām pie MK ēkas vairāki strādnieki nomazgāja piketa laikā uz ietves ar krītiņiem uzrakstīto, novēroja Ir.lv. Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds uz vairākkārt uzdotu jautājumu, kas deva rīkojumu ietves tīrīšanai pēc piketa Neo atbalstam, skaidru atbilde nedeva, bet tikai norādīja – "ja ietve ir netīra, tad tā ir jāsatīra". Par ēkas apsaimniekošanu atbildot "Rīgas dārzi un parki", un, tā kā pie premjera iepazīšanās vizītē nācis Lielbritānijas vēstnieks, tad ēkas apsardze par apzīmēto asfaltu esot informējusi apsaimniekotāju, skaidroja Freidenfelds. Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane neesot devusi rīkojumu ietvi tīrīt: ja ārpusē ir netīrība, par ēkas ekspluatāciju atbildīgā struktūrvienība informējot uzkopējus. Premjera preses sekretāre Līga Krapāne Ir.lv apgalvoja, ka premjers rīkojumu tīrīt ietvi nav devis.

Otrajā akcijā pie Ģenerālprokuratūras pulksten 15 piedalījās mazāk ļaužu. Kā novēroja Ir.lv, viņi uz vietas zīmēja plakātus ar saukļiem “Brīvību Ilmāram un Trīszvaigžņu ordeni”, “Valsts vara ir absolvējusi Lukašenko universitāti”. Bija arī krieviski veidots plakāts “Mēs no telšu pilsētiņas”. Pasākuma rīkotāji – jaunieši kreklos ar vienādiem uzrakstiem “Mūsu izvēle – Neo” – pastaigājās gan prokuratūru, iespējams, tāpēc, ka Rīgas pašvaldībā neviena no publikajām akcijām nebija pieteikta. Tiesībsargi uz vietas vērtējot, vai pasākums rīkots nesankcionēti.

Savukārt tiesībsargs Romāns Apsītis pēc savas iniciatīvas ierosinājis pārbaudes lietu par kratīšanu žurnālistes dzīvoklī un iespējamo preses brīvības pārkāpumu, informē Tiesībasarga birojs. Ekspertu sagatavotajam atzinumam gan būs vien rekomendējošs raksturs.

Policijas veikto kratīšanu žurnālistes dzīvoklī par neadekvātu rīcību un draudiem sabiedrības tiesībām saņemt informāciju uzskata Nacionālā radio un televīzijas padome, BNS paudis tās priekšsēdētājs Ābrams Kleckins. "Mēs esam pārsteigti, ka tā vietā, lai pētītu, kā vienā valsts iestādē netika aizsargāti dati, uzmanība tiek novērsta uz sabiedrības tiesībām iegūt informāciju," sacīja Kleckins, vēlreiz uzsverot, ka šādi paņēmieni ir "kategoriski nepieņemami".

Valsts policijas preses pārstāve Ieva Rekšņa telefonsarunā ar Ir.lv pamatoja, ka kratīšana Naglas dzīvesvietā bijusi pamatota ar izmeklēšanā gūto informāciju, un to tiesisko pamatotību atzinis gan prokurors, gan tiesa. Šo pamatojumu gan patlaban izpaust nedrīkstot, jo tās ir kriminālprocesa gaitā iegūtas ziņas, kas publiskotas vairs nederētu par pierādījumu vēlāk tiesā. Rekšņa uzsvēra, ka kratīšana nav notikusi informācijas avota noskaidrošanas dēļ, un policija nav vērsusies pret preses brīvību. Kratīšana notikusi citā izmeklēšanas nolūkā, jo ziņu avots policijai bijis zināms jau iepriekš.

Komentāri (50)

mary75 13.05.2010. 16.50

Principā, dzīvo viņi kopā, vai nedzīvo, uz tā fonas, ka totāli korumpētā valstī stipri maz lietas, saistītas ar ekonomiskiem noziegumiem, ja arī ir, tad laimīgi noplok, neviens no lielajiem korumpantiem nesēž, bet, ar tādu degsmi tiek vajāts cilvēks, par kuru vispār nav skaidrs, ko viņš īsti pārkāpis, ja vispār pārkāpis – tas viss izskatās neadekvāti, netaisnīgi, un nesamērīgi, tāpēc sabiedrības reakcija ir pilnīgi izprotama.
Ja mums kā pret NEO vērstos pret jebkuru likumpārkāpēju, tad tāda reakcija nebūtu.

+8
-1
Atbildēt

0

austrisv 13.05.2010. 15.15

Žēl, ka nedzīvoju Rīgā, jo tad būtu turpat, kur protestētāji!
Malači !

+4
0
Atbildēt

0

ievuliitis 13.05.2010. 15.21

“Šo pamatojumu gan patlaban izpaust nedrīkstot, jo tās ir kriminālprocesa gaitā iegūtas ziņas, kas publiskotas vairs nederētu par pierādījumu vēlāk tiesā.” sacīja Rekšņā.
Vakar gan Voins nekautrējās šo pamatojumu izteikt 100.pantā. Un tikai tad, kad gan šeit, gan, aimredzot, citos medijos, no šī pamatojuma nepalika ne spalvas, tie kļuvuši par neizpaužamiem. Steidzami tiek gudrotas jaunas pasakas.

+6
-2
Atbildēt

5

    terauds123 > ievuliitis 13.05.2010. 16.31

    Jaunalksnes gadījumā iedeva noklausīšanās atļauju..tur gan bija nepareizi dati pieprasījumā..bet tiesnesis tāpēc ir tiesnesis lai tos izvērtētu..un šaubu gadījumā pārbaudītu..un ja sistēma pieļauj šādu iespēju..kā var zināt kādu informāciju izmeklētāji iedeva prokuroram atļaujas saņemšanai?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 13.05.2010. 15.31

    Esi pārliecināts? Šobrīd ātrumā nevaru nevienu konkrētu gadījumu atcerēties, bet vai tiešām nav bijuši gadījumi praksē, ka sakumā aizturēšana un pēc tam pierādījumu vākšana?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > ievuliitis 13.05.2010. 15.49

    Betij, cik es zinu, līdz izmeklēšanas pabeigšanai ar izmeklējamo lietu saistītā informācija netiek izpausta nevienā valstī, lai netraucētu izmeklēšanas norisi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > ievuliitis 13.05.2010. 15.46

    Tas beidzas ar to, ka pierādījumus vienkārši nevar izmantot tiesā. Tā kā nē, nav gan.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > ievuliitis 13.05.2010. 15.25

    Piedod, bet prokurors pasaku dēļ atļauju kratīt nedodu, kur nu vēl tiesnesis – ja nemaldos pēdējais šādi var zaudēt gan kvalifikāciju, gan darbu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu