Muciņš: veselības budžetam var pietrūkt 20-25 miljoni • IR.lv

Muciņš: veselības budžetam var pietrūkt 20-25 miljoni

25
Agnese Gulbe, LETA
Indra Sprance

Gada nogalē valdībai, iespējams, būs jālemj par papildu finansējumu vai lielāku pacientu līdzmaksājumu

Ja Veselības ministrijai (VM) neizdosies rast ietaupījumu veselības aprūpes budžeta iekšienē, tad, iespējams, no valsts budžeta varētu būt nepieciešami papildus aptuveni 20-25 miljoni latu, intervijā Ir.lv atzina VM valsts sekretārs, vēl nesen veselības ministres pienākumu izpildītājas Lindas Mūrnieces padomnieks Rinalds Muciņš.

Patlaban papildu ietaupījums tiek meklēts veselības aprūpes budžeta iekšienē – tiek vērtētas gan pieprasījumu prognozes, gan iespējas reorganizēt virkni veselības aprūpes iestāžu, kā arī iespējas vairāk izmantot tā dēvēto “sociālās drošības spilvenu”, skaidro Muciņš. Ja šādi neizdosies rast vajadzīgo ietaupījumu, tad būšot jāvērtē citi pasākumi, “kas mazinātu pieprasījumu” – pacientu līdzmaksājumu celšana vai arī atsevišķu pakalpojumu izņemšana no valsts garantēto veselības aprūpes pakalpojumu groza.

Muciņš atturējās prognozēt, par cik varētu paaugstināt pacientu iemaksas pie ģimenes ārstiem, speciālistiem vai maksu par uzturēšanos slimnīcā. Viņš atzīmēja, ka gadījumā, ja valsts vispār neko nemaksātu par to, tad šo pakalpojumu izmaksas pie ģimenes ārsta būtu aptuveni 5 lati par vizīti, pie speciālista – 7 lati, bet uzturēšanās slimnīcā izmaksātu ne mazāk par 200 latiem. Amatpersona gan uzsver, ka šāda situācija neesot iespējama.

Patlaban vizīte pie ģimenes ārsta maksā latu, pie speciālista – 3 latus.

Pilnu interviju ar Muciņu lasiet tuvākajā laikā Ir.lv sadaļā “Skats”.

Komentāri (25)

Ieva 13.05.2010. 08.13

Vienreiz jābeidz izlikties, ka mums ir bezmaksas medicīna. Tikko ir kaut kas vairāk par ģimenes ārsta apmeklējumu, uzreiz ir jādomā- vai ir jādod, cik ir jādod, un vai nav iedots par maz. Pie kam korupciju medicīnā oficiāli legalizēja Zatlera aplokšņu lieta- viss, kas aploksnē, ir pateicība, un tāpēc nav sodāma. Nezinu, kāpēc Kravecs pieļāva, ka nauda netika ielikta aploksnē… Tāpēc nav ko izlikties un maksas medicīna ir jālegalizē. Citādi tā pārāk dārgi izmaksā. Ka to izdarīt- skatieties uz zobārstiem. Zobu dakterēšana ir dārga, bet tur neviens nedomā stomotologam bāzt kaut ko ķešā…

+6
-1
Atbildēt

2

    sivrita > Ieva 13.05.2010. 16.57

    absint padomā tak ar galvu… kur ir zobārstniecība un kur ir aklā zarna…

    zobus var dakterēt, protezēt, pulēt … pēc vēlēšanās… ja Tev nestrādā sirds Tev nav izvēles…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 13.05.2010. 17.18

    jeb- lai dzīvo korupcija ? Lai turpinās dārgā bezmaksas medicīna?
    – nesaprotu, ko Tu aizstāvi…

    (ītenībā es šķiet saprotu ar ko atškiras zobs no aklās zarnas, mana doma, bija- ja zināsi cik jāmaksā – maksāsi un aploknsnē neliksi, vai arī pie daktera neiesi. Kā ar nolūzušu zobu – bezdarbnieks piecietīs, strādnieks nopūtīsies par cenu, bet salabos. Labāk pelnošis aizies pie dārgāka zobārsta. Bez aploksnes.)

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 13.05.2010. 08.17

Man patīk tas “pasākumi, kas mazina pieprasījumu”, tātad, vienkāršiem vārdiem pasakot, tie, kam nav naudas, medicīnisko palīdzību nesaņems.
Latvijā veselības budžets ir vismazākais ES, pat mazāks, kā Albānijai % no IKP, kompensējamiem medikamentiem arī izlieto vismazāko summu, tā pati nauda, kas paliek, tiek izlietota nelietderīgi, dažādām dārgām rekonstrukcijām dārgu aparātu iegādei, TP iedibinājusi šo tradīciju – medicīnā, galvenais, ko pirkt vai būvēt, nevis ārstēt.
Cilvēki jau tagasd nespēj apmaksāt med. pakalpojumus, plus vēl praktiski visur jādod kukulis, citādi tev pat uzmanību nepiegriež, tie 25 miļjoni jāastrod, lai pameklē adfministratīvā aparātā, arī slimnīcu, kur arī barojas pietriekami daudz liekēži ar milzu algām, ja ne – valsti jādod.
Cilvēki jau ar nostalgiju atceras padomju laikus, kad med. palīdzība bija visiem pieejama, un no padomju med. sistēmu uzskatīja par vienu no labākajām pasaulē.

+5
-1
Atbildēt

2

    sivrita > mary75 13.05.2010. 17.01

    tikai nevajag džeri…

    PSRS labākā medicīna bija pieejama “labākajiem” cilvēkiem

    ja Tu zinātu cik haltūristu dakteru tad bija…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 13.05.2010. 20.28

    PSRS med. sistēma pati par sevi bija viena no labākajām pieejamības ziņā, tas ir fakts.
    Atsevišķu ārstu kvalitāte tas ir kas cits.
    Teiksi, patreiz ir labāka sistēma? Ar ko? Ar to, ka ir modernāka aparatūra un diagnostikas metodes, bet, tas ir progress, nevis Latvijas nopelns.

    0
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 13.05.2010. 09.15

Problēmas ir divas:
1) Nav reāli cietas izmaksu tāmes cik daudz katrs pakalpojums valstij izmaksā;
2) Nav daudz centienu pašā sistēmā pēc iespējas vairāk optimizēt infrastruktūru. Tie, kuri ir, ir izkaisīti pa sistēmu un nav organizēti;

Piemēram, man kā speciālistam neorganizēta šķiet IT infrasturktūra. It kā jau idejas ir labas, bet tām nav kopēja kopsaucēja, nav kopēja mugurkaula/informācijas maģistrāles. Problēmas arī sagādā tas, ka šķiet, medicīnas datus nedrīkst glabāt elektroniskajā formātā.

+2
0
Atbildēt

2

    andrisskrastins > andrisskrastins 13.05.2010. 17.15

    Cik atceros, nesen tas bija aizliegts ar likumu. Vai es arī kļūdos? Ja jā, un to tomēr var darīt, tādā gadījumā es galīgi neko nesaprotu, kāpēc pie mums tāda atpalicība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    sivrita > andrisskrastins 13.05.2010. 17.05

    nav taisnība, ka medicīnas dati netiek galabāti elektriniski…

    cita lieta, ka daudzi pieredzējušie dakteri no tās IT nebumbum…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu