Par VID datu ieguvi un nopludināšanu Neo draud 10 gadi • IR.lv

Par VID datu ieguvi un nopludināšanu Neo draud 10 gadi

155
Ieva Čīka, LETA
Sanita Jemberga

Uz jautājumu, kāda ir nodarījuma sabiedriskā bīstamība, Valsts policijas šefs atbildēja, ka policija vadās tikai pēc Krimināllikuma

Aizturētajam Latvijas Universitātes pētniekam Ilmāram Poikānam, kuru tur aizdomās par sabiedrībā plašas debates raisījušo VID datu iegūšanu un publiskošanu par valsts iestāžu un uzņēmumu algām, sliktākajā gadījumā var draudēt 10 gadu cietumsods.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis trešdien medijiem paziņoja, ka kriminālprocess pret "Neo" ierosināts pēc diviem pantiem – par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja radīts būtisks kaitējums, un par tādas ierīces izgatavošanu, ar ko noziedzīgā nolūkā paredzēts piekļūt automatizētai datu apstrādes sistēmai, un kas izraisījusi smagas sekas.

Par pirmo (145.panta 1.daļa) Krimināllikums paredz cietumsodu līdz diviem gadiem, arestu, piespiedu darbu vai 18 000, bet par otro (244.panta 2.daļa) – brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām jeb Ls 36 000. R.Kviesītis apliecināja, ka aizturēto tur aizdomās arī par programmatūras izstrādi, ar kuras palīdzību no VID EDS sistēmas iegūti dati.

Policija atteicās apstiprināt, ka aizturētais ir I.Poikāns, taču vēlāk uz jautājumu, vai viņš aizturēts LU Matemātikas un informātikas institūtā, atbildēja apstiprinoši. Arī citi avoti apliecina, ka I.Poikāns ir "Neo". Uz jautājumu, kāda ir viņa nodarījuma sabiedriskā bīstamība, Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins atbildēja, ka policija vadās tikai pēc Krimināllikuma.

LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijā, kur I.Poikāns, tviterī pazīstams kā @ilmarmors , strādā jau vairākus gadus, darbinieki par otrdien vakarā notikušo kratīšanu uzzinājuši trešdienas rītā un bijuši šokā, liecina Ir.lv informācija. Policija apgalvo, ka Neo aizturēšanas brīdī neesot bijis sevišķi pārsteigts. Institūta direktors Rihards Balodis – Bolužs Ir.lv apliecināja, ka otrdien ap plkst.22 institūtā ieradusies policija ar kratīšanas orderi un arestējusi vienu no serveriem. Policijas ierašanās laikā institūtā bijis arī I.Poikāns, kas pametis telpas "ap to laiku", bet viņš nezinot, vai tad aizturēts.

Laboratorijas vadītājs Andrejs Spektors Ir.lv atzina, ka I.Poikāns institūtā strādājis sākumā kā students, atgriezies kā līdzstrādnieks 2005.-2006.gadā. Viņa zinātniskā interese bijusi latviešu valodas datorizācija, "lai ar datoru varētu sarunāties latviski, gādāt, lai mākslīgais intelekts saprot latviešu valodu."

"Ja runājam par Neo, viņš ir tāds kā mūslaiku virtuālās vides Robins Huds, kurš sākotnēji veica sabiedriski nozīmīgu un vajadzīgu darbu, norādot uz "caurumu" Valsts ieņēmumu dienesta uzturētajā mājaslapā, kurā, kā izrādījās, jebkurš varēja uzzināt publiski nepieejamus datus par valsts iestāžu darbinieku atalgojumu. Tomēr viņa šī brīža aktivitātes, šo iegūto informāciju, kas satur fizisku personu datus, publiskojot, es raksturotu kā destruktīvu un prettiesisku darbību. Tā ir provocējoša un rada neiecietību pret noteiktām sociālām grupām," iepriekš “Latvijas Avīzei” sacīja Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Komentāri (155)

mary75 12.05.2010. 13.57

NEO darbība notika sabiedrības interesēs, atklājot, kādā veidā šokējošā veidā tiek izsaimniekoti sabiedrības līdzekļus.
Ne jau NEO bija jātiesā, bet, varas pārstāvji, kas, to visu zinādami, aprobežojas ar “kotamēsturvaramdarītvissirlikumīgi”, nevis pieņēma kādus mērus, lai šo šokējošo izsaimniekošanu apturetu.
Nožēlojama Greizo spoguļu karaļvalsts.

+66
-4
Atbildēt

2

    andrisskrastins > mary75 12.05.2010. 21.14

    “NEO darbība notika sabiedrības interesēs, atklājot, kādā veidā šokējošā veidā tiek izsaimniekoti sabiedrības līdzekļus.Ne jau NEO bija jātiesā, bet, varas pārstāvji…”

    Dzeri, es tev parasti piekrītu, bet nu diezgan pamatīgi pārspīlē tagad. Nekāds šoks jau īsti nebija – reakcija būtu pavisam citāda – turklāt dati bija veci un daudzas iestādes bija publiski izlikušas jau jaunāko, krietni zemāko algu sarakstu. Turklāt es organizācijas kā Latvenergo neuzskatu, ka viņi tērētu sabiedrības līdzekļus. Tāpēc es nepiekrītu.

    Turklāt ja viss ir likumīgi ar tām algām – un tici man, tā ir, jo algu apjomu nosaka nevis kaut kāds krimināllikums, bet gan realizētā politika – tad tur nav par ko tiesāt.

    Cilvēki cepjās, ka citiem ir lielākas algas, bet mums kā paliek mazas, tā paliek mazas. Cilvēciski saprotami, taču ne vairāk.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 12.05.2010. 21.30

    Par tiesāšanu jau es, dabiski, nedaudz pārspōlēju, uzskatamības pēc, bet par to, ka Latvenergo, Krūmanes kantoris, utt. pelna paši – tur gan es nepiekrītu, par visu pastarpināti vai pa tiešo maksājam mēs visi.
    Un pat ne tik daudz tās algas šokēja, kā milzīga sociāla nevienlīdzība un valstas nevēlēšanos ko mainīt.
    Kā tas var būt, ka valsts sektorā strādājošo algas var atšķirties desmitiem un simtām reižu, kā ko tādu var pieļaut valstī, kas deklarē taupības režīmu?
    Latvijā Džini koeficients tuvojas Latīņamerikas līmenim, jau pie 20, šķiet, ES tas ir 3- 5, tas ir normāli?
    Kā vid, algas valsts sektorā var būt lielākas, kā privātsektorā?
    Privātsektorā lai pelna kaut miļjonus, bet, valsts sektorā tā nedrīkst būt.
    Pie kam, kur tie izcilie darba rezultāti?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

terauds123 12.05.2010. 14.29

mani šajā lietā daudz vairāk nepatīk kratīšana pie žurnālistes ..lai arī “de facto” kopš tā sagraušanas un tā veidotāju aiziešanas no LTV neskatos, tomēr šitādi izgājieni pret žurnālistiem apdraud visas preses brīvību un nav svarīgi cik tīkami vai netīkami personīgi tie ir..un arī paša NEO ķerstīšana drīzāk izskatās pēc vāji slēptas atriebības nevis likumības nodrošināšanas – nešaubos jau ka Likuma Burts protams tiks skaļi piesaukts, kamēr Likuma Gars joprojām paslaucīts pagultē …uz vispārējā fona šī izmeklēšanas akcija izskatās diezgan nožēlojami…braucot pāri Dienvidu tiltam jo īpaši

+58
0
Atbildēt

1

garausiitis 12.05.2010. 14.07

Tie ,kas Ilmāru Poikānu ieliks savā sarakstā rudenī iegūs diezgan daudz balsu. Tas nav joks.

+55
-3
Atbildēt

3

    agata_anca > garausiitis 12.05.2010. 18.49

    Ko zini, varbūt vēl pēc likuma tādā gadījumā var arī imunitāti iegūt. Šeit nāk prātā Lemberga ideja, ka noteikti kandidēšot, ja pret viņu izvirzīs apsūdzību. Zinam, ka tiesu namā laiks lēnu iet.

    Aiziet! Par ministru!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    reiznieks > garausiitis 12.05.2010. 14.30

    Jā, ar šo vīru Saeimā tiks gandrīz jebkurš saraksts.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > garausiitis 12.05.2010. 18.49

    ja smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais Lembergs var staigāt uz saeimu tikties ar deputātiem tad tādas pašas tiesības jādod Poikānam

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu