Sākas 63. Starptautiskais Kannu kinofestivāls • IR.lv

Sākas 63. Starptautiskais Kannu kinofestivāls

23
Universal

Uz prestižo "Zelta palmas" balvu šogad pretendē tādas režijas zvaigznes kā Takeši Kitano, Abāss Kijārostamī, Maiks Lī, Ņikita Mihalkovs un citi

Dažādu pasākumu, preses konferenču un kino seansu virkni, kas turpināsies līdz 23.maijam, šodien atklās Ridlija Skota "Robins Huds" ar Raselu Krovu titullomā. Plānots, ka svinīgajā pirmizrādē un festivāla atklāšanas pasākumā uz sarkanā paklāja kāps ne tikai Krovs, bet arī viņa ekrāna partnere Keita Blašeta un citas kino zvaigznes, ziņo LETA/AFP.

Uz prestižo "Zelta palmas" balvu šogad pretendē tādas režijas zvaigznes kā Takeši Kitano, Abāss Kijārostamī, Maiks Lī, Ņikita Mihalkovs un citi. Kopā konkursa programmā iekļautas 18 filmas. 

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad konkursā piedalās nedaudz mazāk filmu. Piemēram, pagājušajā gadā par balvām sacentās 20 filmas, bet 2008.gadā konkursa programmā bija iekļautas 22 kinolentes. Kā skaidroja festivāla direktors Terijs Fremo, šādi izpaužas recesijas sekas mākslinieciskajā jaunradē.

Festivālā savu pirmizrādi ārpuskonkursa programmā piedzīvos vairākas filmas, tostarp arī Olivera Stouna drāma "Wall Street: Money Never Sleeps" un Vudija Alena melodrāma "You Will Meet a Tall Dark Stranger" ar Naomi Vatsu, Entoniju Hopkinsu, Antonio Banderasu un Džošu Brolinu galvenajās lomās.

Šogad žūrijas priekšsēdētājs būs amerikāņu režisors Tims Bērtons, kura vadībā tiks sadalītas balvas par labākajiem veikumiem. Balvu ieguvēji tiks paziņoti festivāla noslēgumā.

63.Kannu filmu festivāla konkursa programma:

"Another Year" – Maiks Lī (Lielbritānija);

"Biutiful" – Alehandro Gonsaless Injaritu (Spānija, Meksika);

"Burnt by the Sun 2" – Ņikita Mihalkovs (Krievija, Francija, Vācija);

"Certified Copy" – Abāss Kijārostamī (Francija, Itālija, Irāna);

"Fair Game" – Dags Laimens (ASV);

"Hors-la-loi" – Rašids Bučarebs (Francija, Beļģija, Alžīrija);

"The Housemaid" – Ims Sansu (Dienvidkoreja);

"La nostra vita" – Daniele Luketi (Itālija, Francija);

"La Princesse de Montpensier" – Bertrāns Tavernjē (Francija);

"Of Gods and Men" – Ksavje Bevuā (Francija);

"Outrage" – Takeši Kitano (Japāna);

"Poetry" – Lī Čandons (Dienvidkoreja);

"A Screaming Man" – Mahmats Salehs Harūns (Francija, Beļģija, Čada);

"Tournee" – Matjē Amalriks (Francija);

"Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" – Apičatpongs Vīrasethakuls (Spānija, Taizeme, Vācija, Lielbritānija, Francija);

"You, My Joy" – Sergejs Lozinca (Ukraina, Vācija);

"Chongqing Blues"- Vans Sjaošuai (Ķīna);

"Tender Son – The Frankenstein Project" – Kornels Mundruco (Ungārija, Vācija, Austrija).

Komentāri (23)

Sanita Jemberga 12.05.2010. 18.41

Varētu vien priecāties par to, ka vienu no šī gada Kannu festivāla konkursa filmām tieši šobrīd var redzēt arī Rīgā. Proti, kinoteātrī Parex Plaza jau kopš 23. aprīļa tiek demonstrēta Ņikitas Mihalkova filma „Saules nogurdinātie 2: Dieva priekšā”.
Taču tas, ka šo filmu šobrīd Rīgā ir iespējams redzēt, drīzāk ir nevis prieka, bet lielas apbrīnas vērts. Jo faktiski tas nav iespējams – filmai jābūt vai nu Kannās, vai nu Rīgā. Abās vietās vienlaicīgi tā nedrīkst būt, jo viens no svarīgākajiem Kannu kinofestivāla noteikuma punktiem nosaka – festivāla oficiālajā konkursa programmā tiek iekļautas filmas, kas iepriekš nav izrādītas nekur citur kā tikai tās izcelsmes jeb ražotājvalstī (ja tādas ir vairākas, tad tikai vienā no). Turklāt Kannu festivāls, kā arī citi festivāli (Berlīnes, Venēcijas, Lokarno, Amsterdamas dokumentālo filmu festivāls u.c.), kas izvirzījuši šo prasību pēc pasaules pirmizrādes ekskluzivitātes, pie tās arī ļoti stingri turas un tādejādi rūpējas par savu prestižu un unikalitāti. Un pēdējos gados filmas atbilstību šim kritērijam ir kļuvis ļoti vienkārši kontrolēt (internets, protams). Tāpēc šmaukties neviens īpaši nemēģina, jo kam gan ir vajadzīgs skandāls, kura loģiskais iznākums ir filmas izslēgšana no konkursa.
Tādejādi tas, ka „Saules nogurdinātie 2” šobrīd ir Rīgā, labākajā gadījumā varētu nozīmēt to, ka Latvija ir filmas ražotājvalsts. Taču Latvija, protams, nav starp filmas kopražotājiem, tie, kā vēsta programma, ir Krievija, Francija, Vācija.
Tāpēc atliek sliktākais gadījums – ka pēc Krievijas kino institūciju uzskatiem Latvija ir Krievija un Kannu festivāls to ir akceptējis. Diemžēl.

+3
0
Atbildēt

1

dace_ampermane 12.05.2010. 23.27

vai mēs to nevarētu darīt zināmu Kannu festivālam un viņi savkārt diskvalificē krieviju [viņi diskvalificēs visu pasauli bet ne krieviju]

+1
0
Atbildēt

0

Baiba Grumsle 12.05.2010. 19.45

Mjā.
Sanāk, ja kāds no Latvijas painformē Kannu žūriju par to, ka Latvija tomēr nav Krievija, Mihalkovam šmuce starptautiskā mērogā…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu