Sāk apspriest Staiceles atdalīšanos • IR.lv

Sāk apspriest Staiceles atdalīšanos

30
Gatis Ivuškāns, F64

Iedzīvotājiem mēnesis laika paust viedokli par izstāšanos no Alojas novada

Pirmdien sākas mēnesi ilga publiskā apspriešana par Staiceles atdalīšanos no Alojas novada, kas notiks ar īpaši sagatavotu anketu palīdzību. Atdalīšanos ierosinājuši iedzīvotāji, kuri norāda uz abu pilsētu ilgstošām domstarpībām un atšķirīgu attīstību, vēstī aģentūra LETA.

Publiskā apspriešana par novada teritorijas sadalīšanu ilgs līdz 10.jūnijam. Publiskās vietās pašvaldībā – bibliotēkā, pārvaldēs, Tautas namā, u.c. –, iedzīvotājiem būs pieejamas anketas, kurās būs jāatbild ne tikai uz jautājumu par Staiceles atdalīšanos no Alojas novada, bet arī uz sīkākiem jautājumiem par pakalpojumu un iestāžu pieejamību novadā. Aizpildītās anketas jāievieto aploksnē un jāiesniedz iepriekš norādītās, publiski pieejamās vietās novadā. Anketa sagatavota kopā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) pārstāvjiem.

Kā ziņots, 2.martā Alojas novada dome saņēma novada iedzīvotāju iesniegumu par Staiceles atdalīšanos no Alojas novada. Iesniegumam pievienoti 405 iedzīvotāju paraksti. Aptauja par novada robežu izmaiņu notiks, jo iesniegumu domei parakstījuši vairāk nekā 5% novada iedzīvotāju.

Iesniegumā iedzīvotāji lūguši Alojas novada domi organizēt publisko apspriešanu par Staiceles atdalīšanos no novada. Iesniegumā norādīts, ka Staicele Alojas novadam pievienota piespiedu kārtā, strīdi sākušies jau novada izveidošanas laikā un tagad turpinās.

Staiceles iedzīvotāji uzskata, ka viņu nepatika pret iekļaušanu Alojas novadā ar laiku nemazināsies. "Vietējie stāsta, ka jau gadu desmitiem un simtiem Staicele nav satikusi ar Aloju. Kaut arī tās ir vienāda lieluma pilsētas, tomēr katra attīstās citādi, un savstarpēji konflikti ir bijuši sen. Jau kopš darbu sāka novads, Staiceles un Alojas deputāti novada domē ir sadalījušies. Nenotiek nekāda attīstība, deputāti arī savā starpā konfliktē," par notikumiem novadā stāstījusi Staiceles Mūzikas un mākslas skolas direktora vietniece Ārija Daugule.

Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne (TP) paudusi, ka staiceliešiem ir tiesības atdalīties no Alojas novada, ja viņi to uzskata par nepieciešamu un jūtas aizskarti: "Lai kā es iekšēji vēlētos, lai Staicele Alojas novadā paliek, es nevaru pateikt iedzīvotājiem, ka viņiem nav tiesību atdalīties."

Komentāri (30)

ezis 10.05.2010. 12.50

es nesaprotu – kāpēc kāds vispār klausās šajos cilvēkos? vajadzētu uzlikt griestus gan iedzīvotāju skaitam, gan teritorijas lielumam, lai novads spētu viens pastāvēt. reforma bija paredzēta, lai samazinātu pašvaldību izdevumus, bet tagad atkal ejam pretējā virzienā.

+1
0
Atbildēt

4

    andris902 > ezis 10.05.2010. 16.30

    Klishinj, vai Tu Rīgā sēdi? Esi mēģinājis aizbraukt no viena novada gala uz otru, lai nokārtotu dokumentus…ar sabiedrisko transportu….kurš kursē 2x nedēļā? Vai aizbraukt pie ārsta, kurš slimos pieņem 45 km no Tavas dzīves vietas, bet iepriekšējās ambulances vietā vējš svilpo izsistajos logos…. bet vecajā pagastmājā sēž pārvaldnieks (kā nu kurā vietā sauc) ar savu darbinieku aparātu…kurš saka – naudiņas nav, palīdzēt nevaram, pienāciet rīt… Bet novada deputātiem algas trīskāršojušās….kur Tu redzi ietaupījumus un laimību zemes virsū…. Deputātiem – tiem ir labi, tikai ne vienkāršajam lauciniekam!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ezis 10.05.2010. 16.18

    Un cik ietaupījām?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ezis 10.05.2010. 20.10

    Bet cik tomēr ir iztērēts un kāds ir ietaupījums?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ezis > ezis 10.05.2010. 19.40

    man iet protestēt kāpēc 10 000 cilvēku pilsētā nav augstskola?? kāpēc man būtu jābrauc 150 km līdz universitātei??!
    vajag apzināties to, ka nebūs slimnīca, pasts, skola katrā mežā. šim brīdim agri vai vēlu vajadzēja pienākt, jo valstij nesanāk naudas, lai katram lauķim izpatiktu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

murnieks112233 10.05.2010. 12.25

Un tas ir tikai sākums un rezultāts tai stulbajai teritoriālajai reformai, ko varmācīgi izdzina cauri oranžie kretīni, ar nolūku visos amatos sabīdīt savējos un nokāst ES fondu naudu, bet krīze visam pārvilka treknu svītru pāri. Tagad lauki ir totāli sačakarēti un tauta neapmierināta.

0
0
Atbildēt

0

ievuliitis 10.05.2010. 12.31

Vai kāds nevarētu atgādināt, cik mums izmaksāja reģionālā reforma? Cik no mūsu, cik no ES kabatas?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu