Konservatīvie valdībā aicina liberāldemokrātus • IR.lv

Konservatīvie valdībā aicina liberāldemokrātus

42
AFP/LETA

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās neviena partija nav guvusi absolūto vairākumu

650 vietu parlamentā lielākā frakcija būs līdzšinējās opozīcijas konservatīvajiem – Deivida Kemerona vadītos torijus parlamentā pārstāvēs 306 deputāti. Premjerministra Gordona Brauna leiboristi būs pārstāvēti ar 258, bet liberāldemokrāti – ar 57 deputātiem, liecina piektdien izsludinātie galīgie vēlēšanu rezultāti, ziņo LETA-AFP. Parlamentārajam vairākumam nepieciešamas vismaz 326 deputātu balsis.

Kemerons jau ir piedāvājis trešo vietu ieguvušajiem liberāldemokrātiem "lielu, atklātu un visaptverošu" vienošanos par kopīgu darbu nākamajā valdībā. Toriju līderis ar šo piedāvājumu nācis klajā pēc tam, kad liberāldemokrātu vadītājs Niks Klegs bija apliecinājis, ka konservatīvajiem ir "pirmās tiesības tiekties pēc valdīšanas"

Lielbritānijas preses komentētāji prognozē politiski vētrainus nākamos mēnešus pēc ceturtdien notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās neviena no partijām nav guvusi absolūto vairākumu. Pirmo reizi kopš 1974.gada izveidojusies situācija, ka nevienai partijai nav skaidra pārsvara parlamentā.

"The Times" komentētāja Reičela Silvestra norāda, ka Kamerons nav panācis neko vairāk kā vien "negribīgu atbalstu". "Vēlētāji ir uzgriezuši muguru Gordonam Braunam, taču nav metušies toriju skavās tā, kā viņi to darīja ar jaunajiem leiboristiem pirms 13 gadiem," raksta Silvestra. "Protams, vēl ir laiks, iespējams, beidzamie rezultāti mainīs situāciju, taču pašlaik neviena no piedāvātajām izvēlēm neradīs stabilu valdību nākamajiem pieciem gadiem," tā savukārt iepriekš rakstīja "The Guardian" apskatniece Džekija Ešlija.

Komentāri (42)

Māris Diņģelis 07.05.2010. 13.54

Rakstot brīdī, kad pat visi balsu skaitīšanas rezultāti vēl nav apkopoti, es rīkojos tieši pretēji ieteikumam, ko devis cilvēks, kuram acīmredzami var piederēt izšķirošais vārds vēlēšanu īstā uzvarētāja noteikšanā. Šis cilvēks ir liberāldemokrātu līderis Niks Klegs, bet viņa ieteikums – nesteigties ar lēmumiem un secinājumiem, kas nespēs izturēt laika pārbaudi.

Lai gan tehniski leiborists Gordons Brauns kā esošais valdības vadītājs ir tas, kuram “gaisā pakārtā parlamenta” situācijā ir pirmā roka jaunā kabineta veidošanā, tomēr nav viegli iedomāties, kā viņš varētu šo iespēju izmantot. Visticamāk, leiboristi pat kopā ar liberāldemokrātiem nevarēs sastiķēt 326 mandātu vairākumu parlamentā, kaut arī šīs divas partijas ir ieguvušas vairākumu vēlētāju balsu. Turklāt Klegs jau paziņojis, ka tiesības veidot valdību jādod partijai, kura ieguvusi lielāko balsu skaitu, tātad konservatīvajiem, kas kopā ar liberāldemokrātiem varētu izveidot pārliecinošu vairākumu.

Sarunas tikai sākas, kompromisi nav pat iezīmēti. Taču jādomā, ka liberāldemokrātu dziļā vilšanās par to, ka lielais vēlētāju atbalsts šajās vēlēšanās izvērties deputātu skaita samazinājumā, liks politiskās sistēmas maiņu izvirzīt kā vienu no prasībām koalīcijas veidošanā. Sarūgtinājums labi saprotams – partija, kas ieguvusi gandrīz ceturto daļu vēlētāju balsu, nesaņem pat desmito daļu no deputātu mandātiem, tāpēc viņu prasība pēc pārmaiņām nav tikai skaista kampaņas metafora, bet pieteikums fundamentālai ietekmes pārdalei britu politiskajā sistēmā.

Vēlēšanu rezultāti vairākos apgabalos vēl var tikt arī apstrīdēti – dažos iecirkņos pat ar policijas spēku nācies izklīdināt balsotājus, kuri pēc iecirkņu slēgšanas protestējuši,jo pēc ilgas stāvēšanas rindās nav tomēr tikuši pāri balsošanas iecirkņu slieksnim.

Iespējams, skaidrību nesīs jau šodiena, Gordons Brauns atzīs sakāvi un atkāpsies. Ja nē, politiķiem jātiek pie koalīcijas līdz 25.maijam, kad formālā britu politikas tradīcija prasa karalienei nospraust jaunās valdības un parlamenta darba mērķus.

+5
0
Atbildēt

0

mary75 07.05.2010. 09.56

Lielākais pārsteigums ir liberāldemokrātu zemais rezultāts, prognozēja daudz vairāk.
Bet, kas man ļoti patīk Lielbritānijā – viņiem aizliegta politiska reklāma elektroniskos masu mēdijos. Un vēl mažoritarā vēlēšanu sistēma.

+5
-1
Atbildēt

1

    Eriks Grube > mary75 07.05.2010. 10.35

    Veeleetaajus baida Klega eiropeiskums, iipashi kad griekju juku sakaraa tie bija spiesti atcereeties savus 12% budzheta deficiita.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Elvis Jakovļevs 07.05.2010. 12.07

Domāju, ka briti tiešām būtu ļoti laimīgi ar proporcionālo sistēmu, jo pēdējo vēlēšanu dati: Conservatives-10milj balsis, 290 vietas parlamentā, Labour-8milj.balsu, 247vietas, Libdems-6milj balsu, 51 vieta parlamentā. Tu tiešām domā, ka tas ir taisnīgi attiecībā pret vēlētājiem?
Pašreizējā sistēmā visu vēlētāju balsīm nav vienāda vērtība, vērtība ir tikai balsīm no pasta indeksiem marģinālos vēlēšanu iecirkņos. Tu domā, ka tā ir demokrātija? Nē, tas ir izsmiekls!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu