Ļauj turpināt darbu kukuļņemšanā pieķertam ārstam • IR.lv

Ļauj turpināt darbu kukuļņemšanā pieķertam ārstam

16
Foto: LETA

Jelgavas slimnīcas vainīgajam vien izsaka rājienu; pārbaudi sāk korupcijas apkarotāji

Ar slēptās kameras palīdzību pagājušajā nedēļā kukuļņemšanas brīdī pieķerts Jelgavas pilsētas slimnīcas traumatologs ortopēds Vladimirs Kravecs, kuram pacientes tuvinieks devis naudu par paveiktu operāciju, ziņo aģentūra BNS, atsaucoties uz laikrakstu "Zemgales ziņas". Slimnīcas vadība viņam ļāvusi turpināt darbu, izsakot vien rājienu. Tomēr pārbaudi sācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Aģentūra LETA vēstī, ka informāciju par iespējamo kukuļņemšanas gadījumu telekanāla LNT raidījumam "Tautas balss" sniedzis kāds Kārlis, kura sieva pirms vairākām nedēļām lauzusi kāju un ārstējusies Jelgavas slimnīcā. Kāja veiksmīgi sadzijusi, taču izņemt dzīvesbiedri no slimnīcas nav bijis iespējams, jo ārstējošais ārsts Kravecs prasījis kukuli. Reģistratūrā Kārlis noskaidrojis, ka par ārstēšanos jāmaksā 125 lati, taču ārsts pateicis, ka papildus vajag samaksāt 50 latus, kuri slimnīcas rēķinā neparādās.

Tad Kārlis pie ārsta devies kopā ar žurnālistu, kurš uzdevies par viņa dēlu, tikšanos fiksējot ar slēpto kameru. Mediķis Kārlim paskaidrojis, ka oficiālo rēķinu – 125 latus – viņš mierīgi varot apmaksāt pa daļām. Kad Kārlis jautājis par iepriekš prasītajiem 50 latiem, dakteris bez liekām ierunām paziņojis, ka šī summa ir jāsamaksā, pretējā gadījumā vizītes pie ārsta būšot daudz biežākas.

Kārļa pasniegtos 50 latus Kravecs sarunas laikā ieslidinājis krūšu kabatā. Pēc kukuļa paņemšanas kabinetā ienākusi "Tautas balss" žurnāliste ar operatoru, paziņojot, ka notikušais ir nofilmēts un lūdzot naudu atdot, ko ārsts arī izdarījis. Dakteris sarunas laikā ar žurnālisti atvainojies par notikušo. Jautāts, par ko Kārlim jāmaksā 50 lati, dakteris atrunājies, ka tā bijusi summa par turpmāko ārstēšanās procesu.

Kā vēstī BNS, Kravecs savu vainu neatzīst un notikušo sauc par provokāciju, uzsverot – jau no rīta paciente no slimnīcas izrakstīta un slimnīcas kasē bijusi jāsamaksā tikai noteiktā summa par ārstēšanos stacionārā un operācijas līdzmaksājums. "Es vispār tajā momentā neko nesapratu, biju tikko kā atnācis no operācijas, vīrietis runāja neskaidri un deva man naudu. Pirmajās sekundēs nesapratu, vai viņš grib norēķināties uz priekšu par ārstēšanos, jo pacientei vēl kādu laiku tā būs nepieciešama, vai par slimnīcu samaksāt. Tas notika tik ātri, ka neko nespēju aptvert," stāstīja Kravecs, uzsverot, ka naudu nav prasījis. Viņš arī noliedz, ka jebkad agrāk no pacientiem būtu ņēmis citus nelegālus maksājumus.

Kravecam par kukuļņemšanu izteikts stingrais rājiens par ārsta ētikai neatbilstīgu rīcību, aģentūru LETA informēja SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis, galvenais ārsts Andris Ķipurs. Ķipurs sacījis, ka Kravecs esot labs savā jomā, un darbu slimnīcā viņam ļauts turpināt, taču šāda rīcība ir nosodāma un nekāda priekšapmaksa vai citi maksājumi nav pieļaujami. Notikušais esot pārrunāts slimnīcas darbinieku sapulcē.

Pēc publiski izskanējušās informācijas pārbaudi par prettiesisku labuma pieņemšanas gadījumu Jelgavas slimnīcā sācis KNAB. Savukārt Veselības ministrija lūgusi Veselības inspekciju un Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisiju izvērtēt Kraveca rīcību saistībā ar izskanējušo informāciju par kukuļa pieprasīšanu no pacienta.

Komentāri (16)

Driimeris 06.05.2010. 09.28

tikai ar šādu sabiedrisku aktivitāšu palīdzību mūsu valstī būs iespējams ko saglābt- malači!

+7
-2
Atbildēt

0

::Vai cis :: 06.05.2010. 09.22

Kāda kukuļņemšana? Valdis Zatlers tak definēja šādu rīcību par “pateicības pieņemšanu”, lai neaizvainotu pateicīgā pacienta jūtas.

+4
-1
Atbildēt

1

    Ģirtmens > ::Vai cis :: 06.05.2010. 16.02

    nu šoreiz taa nebija vienkarša pateiciiba bet gan apzināta izspiešana … un no cilvēkiem, kam taa jau s;likti ar naudu, tas nav visai labi …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Martins Idens 06.05.2010. 19.23

Man ir 55.gadi un es varu apgalvot,ka Dakterim visos laikos ir dots. Tas tā ir iegājies un to grozīt diez vai izdosies. Cita lieta ir tad,ja Dakteris liek manīt cik būtu jādod lai ārstēšana noritētu tā,kā tam īstenībā būtu jābūt.
Nu un – vajadzētu jau itkā drusku šķirot no kāda kontingenta slimniekiem cik prasīt… Katrā gadījumā augstāk minētais nenozīmē to,ka es atbalstu kukuļņemšanu kā tādu !

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu