Bezdarbs turpina sarukt • IR.lv

Bezdarbs turpina sarukt

29
Lita Krone, LETA

Palielinās brīvo darbavietu un ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits; martā pieaugusi rūpniecība

Aprīļa beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies par 0,6 procentpunktiem, sasniedzot 16,7%, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotā operatīvā informācija. Neliels reģistrētā bezdarba līmeņa samazinājums pirmo reizi divu gadu laikā tika novērots aprīļa sākumā, vēstī aģentūra LETA.

NVA direktore Baiba Paševica informē, ka kopumā aprīļa laikā bezdarbnieku skaits ir samazinājies par vairāk nekā 4000 cilvēkiem – no 194 253 marta beigās līdz 189 891 aprīļa beigās. Kā ziņots, marta beigās bezdarba līmenis Latvijā bija 17,3%. NVA norāda, ka aprīlī pēc Centrālā Statistikas pārvaldes (CSP) datiem ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits valstī palielinājies par 14 300, un patlaban Latvijā ir 1,13 miljoni ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Nedaudz pieaudzis brīvo darba vietu skaits. Turklāt darba devēji vairs neatlaiž tik daudz darbiniekus, kā tas noticis pērn.

Bezdarba līmenis aprīlī kritās visās NVA filiālēs, izņemot Ludzu. Joprojām augstākie bezdarba rādītāji ir Latgalē – 23,1%, zemākie Rīgas pilsētā un reģionā – attiecīgi 12,6% un 13,7%.

Vienlaikus CSP ziņo, ka martā rūpniecības produkcijas apjoms Latvijā audzis par 9,9%,. tostarp apstrādes rūpniecībā produkcijas apjoms palielinājies par 12,2%. “DnB Nord bankas” eksperts Pēteris Strautiņš, gan norādot, ka apstrādes rūpniecības pieaugumam būtu bijis jāparādās jau februāra datos, vērtē, ka līdz ar marta datiem iegūts atskaites punkts, pret kuru mērīt rūpniecības sekmes turpmākajos šī gada mēnešos. Viņš paredz, ka apjomi turpinās pieaugt pakāpeniski, un galvenais rūpniecības balsts būs eksports.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) pavasara prognozes 2010.-2011.gadam apstiprina ekonomikas atlabšanu, paredzot, ka pēc dziļākās lejupslīdes Eiropas Savienības (ES) vēsturē tās ekonomika šogad kopumā pieaugs par 1% un par 1,75% 2011.gadā, informē biznesa portāls nozare.lv.

Komentāri (29)

daina_tabuna 06.05.2010. 09.17

Interesanti gan, no kurienes CSP dati par tiem ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, ja viņi pat nezina cik Latvijā šobrīd vispār iedzīvotāju? Tie 4000 tikpat labi ir izbraukuši uz Angliju, Īriju, Norvēģiju, Holandi… Paši izdomājam kaut kādus rādītājus, pieņemam, ka tie ir puslīdz pareizi, uzcepam preses relīzi… Pašam prieks un mute smaida. Tikai nezkāpēc EUROSTAT turpina uzrādīt to, ka turpinam grimt. Un, atklāti sakot, es vairāk ticu viņu datiem, jo EUROSTAT nevienam nekas nav jāpierāda un nav jātaisa nekādas pozitīvisma kampaņas. Kamēr CSP politiskā konjunktūra uzspiež rādīt, ka viss nav tik slikti, ka kļūst labāk, ka būs o.k., jo pretējā gadījumā SVF un EK uzmetīs lūpu. Nez, cik ilgi valdība plāno mēģināt viņus vazāt aiz deguna un uzrādīt falšos uzlabojumus? Cik ilgi reformas būs tikai uz papīra? Cik ilgi tas bezdarbs “kritīsies” un ražošana “pieaugs”?

0
0
Atbildēt

0

Roberts 06.05.2010. 01.54

ah. tak labi zināms, ka daudzi vnk par nereģistrējas kā bezdarbnieki, daudzi vnk aizbrauc uz ārzemēm, citi strādā un saņem algu aploksnē. Bet tomēr man ir liels prieks, ka valsts atvesaļojas un vismaz šādi rādītāji krītas, tas ir tikai uz labu. yeah. :)

0
0
Atbildēt

0

Driimeris 05.05.2010. 20.01

nedomāju, ka šai statistikai var ticēt- daudzi vienkārši vairs nereģistrējas kā bezdarbnieki…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu