Maizītis noraizējies par prokuratūru • IR.lv

Maizītis noraizējies par prokuratūru

24
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Bičkovičs nenosauc nākamo ģenerālprokurora kandidātu un neatklāj, kad pieņems lēmumu

Ģenerālprokuros Jānis Maizītis ir noraizējies par to, ka prokuratūra pēc 10.maija paliks bez īsta vadītāja, jo iestādē ir virkne lēmumu, ko nevarēs pieņemt pienākumu izpildītājs. To Maizītis trešdien žurnālistiem atzina pēc Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes. Savukārt Augstākās tiesas (AT) priekšsēdis Ivars Bičkovičs par jauno ģenerālprokurora kandidātu vēl neesot izlēmis.

Kā norādīja Maizītis, amata pienākumu pildīšanai viņam palikušas dažas dienas, un viņš vēl nezina, ko darīs tālāk. Taču viņu satraucot situācija prokuratūrā, jo šai iestādei ir nepieciešams vadītājs, un ir virkne lēmumu, ko nevar pieņemt pienākumu izpildītājs. Kā ziņots, ja jaunais ģenerālprokurors līdz noteiktajam datumam nav Saeimā apstiprināts, AT priekšsēdētājs ieceļ pienākumu izpildītāju no ģenerālprokurora vietnieku vidus.

Vaicāts, vai NDP sēdē viņš atklājis iemeslus, kādēļ piekrita atkārtotai izvirzīšanai uz trešo pilnvaru termiņu, Maizītis atbildēja, ka NDP runātais ir valsts noslēpums.

Savukārt AT vadītājs Ivars Bičkovičs, kurš, kā novēroja Ir.lv, NDP sēdi pameta pirmais, joprojām bija izvairīgs par to, kad varētu nosaukt nākamo ģenerālprokurora amata kandidātu. Viņš vien apstiprināja, ka joprojām lēmumu nav pieņēmis.

“Kandidatūra tiks nosaukta tad, kad tiks nosaukta,” paziņoja AT priekšsēdis. Viņš izvairījās atbildēt, vai varētu nosaukt kandidātu pēc 14.maijā plānotās tikšanās ar Saeimas frakciju politiķiem pie Valsts prezidenta.

“Jo ātrāk tiksim galā, jo labāk, sacīja Bičkovičs, tiesa gan, uzsverot, ka viņš savu rīcību negrasās pakārtot Saeimas darba kārtībai. Līdzīgi viņš atbildēja uz jautājumu, vai kandidātu varētu nosaukt pirms parlamenta došanās vasaras brīvdienās.

Savukārt "Vienotības" partiju deputāti iesnieguši grozījumus Prokuratūras likumā, rosinot noteikt, ka gadījumos, kad, beidzoties ģenerālprokurora pilnvaru termiņam, Saeima nav iecēlusi jaunu ģenerālprokuroru, līdzšinējā ģenerālprokurora pilnvaru laiks turpinās līdz dienai, kad parlaments ieceļ jaunu šo pienākumu veicēju.

Jau vēstīts – ja grozījumi Saeimā tiktu pieņemti vistuvākajā laikā, tas ļautu tagadējam ģenerālprokuroram Maizītim turpināt pildīt pienākumus līdz jauna ģenerālprokurora iecelšanai. Šāda norma nodrošinātu Ģenerālprokuratūras darbības nepārtrauktību, iesākto lietu un procesu virzību gadījumos, kad Saeima, izbeidzoties ģenerālprokurora pilnvaru termiņam, nav iecēlusi jaunu ģenerālprokuroru

Kā ziņots, Saeima 15.aprīlī aizklātā balsojumā, 45 deputātiem balsojot par un 47 – pret, noraidīja Maizīša atkārotu apstiprināšanu ģenerālprokurora amatā. Maizīša pilnvaras ģenerālprokurora amatā beidzas šā gada 11.maijā.

Komentāri (24)

buchamona 05.05.2010. 18.47

Diez, ko vēl var paspēt līdz vēlēšanām izdarīt, lai tā pa īstam “iegrieztu” Latvijas valstij? Gājiens ar Maizīti AŠx2 un Co izdevās perfekti.

+13
0
Atbildēt

1

    austrisv > buchamona 05.05.2010. 19.47

    Nav jau pirmā reize- roka jau ievingrināta un galvas tāpat. J. Strīķi jau arī iznesa tā cauri un gan jau vēl citas reizes arī. Prezidentes vēlēšanas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

maziks 05.05.2010. 18.42

protams , nav uztaustiits Lembem tiikams kandidaats … Maiziitim taisniiba , ģeneraalprokurors nav ministrs , bez kura var iztikt pusgadu un vairaak , viņam ir pienaakumi , kurus nevar pildiit VI…Bičkovičs ir atkariigs , kaada jeega no murmuļa , kurš pats neko nevar???

+8
0
Atbildēt

0

mary75 05.05.2010. 21.17

Ja Bickovics nenosauks “pareizo”kandidātu, var izrādīties, ka to pilsonību viņš ieguvis, tomēr, nelikumīgi, tā, lūk, pēkšņi uzpeldēs jaunii fakti, utt.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu