Eiropas neskartākā daba tepat Latvijā • IR.lv

Eiropas neskartākā daba tepat Latvijā

32

Ikvienam pašam savām acīm tagad iespējams skatīt dabas brīnumu, kas izpelnījies žurnāla "National Geographic" redakcijas ievērību.

Jaunākajā žurnāla "National Geographic" numurā Eiropas savvaļas dārgumiem veltītā fotogalerijā iekļauta arī Ķemeru purva fotogrāfija, vēsta LETA.

Žurnāla rīkotajā projektā, kas ildzis 15 mēnešus, 69 fotogrāfi uzņēma virkni fotoattēlu ar neskartas dabas ainām 46 Eiropas valstīs.

"Politikas un dzīvesveida izmaiņu dēļ neskartā daba atgriežas. Gandrīz 20% Eiropas teritorijai tagad ir noteikta kāda veida aizsardzība un notiek milzīgas izmaiņas, eiropiešiem pametot ģimenes lauksaimniecības un pārceļoties uz pilsētām. Līdz ar to savvaļas pasaule patiesībā atgūst teritoriju un kļūst daudz vitālāka daļa no Eiropas," skaidroja projekta direktors Štafans Vildštrands.

No uzņemtajām fotogrāfijām žurnāla "National Geographic" maija numurā publicēti 14 attēli, kuru vidū ir krāšņa vakara ainava Ķemeru purvā.

"Kad pirms tūkstošiem gadu atkāpās Baltijas jūra, tās ceļā palikušie Ķemeru nacionālā parka purvi, akači un tīreļi ir kļuvuši par daļu no Eiropas Savienības projekta Natura 2000 daļu, kas aizsargā 27 000 objektus," teikts pie materiālā "Eiropas mežonīgākā daļa" publicētā attēla.

Starp Eiropas savvaļas dārgumiem iekļauta arī Francijas Monblāna kalna fotogrāfijas, kā arī virkne attēlu ar Eiropā apdraudētiem dzīvniekiem.

Jau ziņots, ka Ķemeru nacionālajā parkā jaunajā tūrismu sezonā būs pieejams putnu vērošanas tornis pie Kaņiera ezera un dabas izziņas un nūjošanas taka pie Valguma ezera.

Putnu vērošanas tornis apmeklētājiem tika atvērts pagājušā gada rudenī.

Kaņiera ezers ir viena no labākajām putnu vērošanas vietām Latvijā, kur sastopami tādu sugu putni kā gārņi, cekuldūkuri, lauči, gaigalas, gulbji un citi. Savukārt Valguma taka savus pirmos apmeklētājus gaida tieši šajā pavasarī. Dodoties pastaigā pa šo taku, apmeklētājiem būs iespēja iepazīt daudzveidīgas dabas vērtības, izstaigāt Valguma ezera un Slocenes upītes krastus.

Tāpat kā citus gadus, arī šajā tūrisma sezonā Ķemeru nacionālā parka apmeklētājiem būs pieejama Melnalkšņu dumbrāja laipa un Slokas ezera pastaigu taka. 

Dumbrāja laipa atrodas Ķemeros pie administrācijas ēkas "Meža māja". 550 metrus garā koka laipa līkumo caur pavasarī applūstošo palieņu melnalkšņu mežu Vēršupītes krastos un piedāvā iepazīt īpašu, tikai šim biotopam raksturīgu augu un dzīvnieku pasauli, stāstīja Vanaga.

Slokas ezera taka sākas pie automašīnu stāvlaukuma Slokas ezera krastā. Tur uzbūvēts arī peldošs putnu vērošanas tornis, no kura var ērti pārlūkot visu ezeru. Taka vijas gar ezera krastu cauri dažādiem mežu tipiem un piedāvā plašas maršruta dažādošanās iespējas. Pavasaros un rudeņos daļa takas var būt applūdusi.

Lielā Ķemeru tīreļa laipa joprojām apmeklētājiem ir slēgta.

Džūkstes pagastā, Dunduru pļavās atjaunotās Slampes upītes krastos apmeklētājiem ir iespējams vērot lielos zālēdājus – taurgovis un savvaļas zirgus. Apmeklētāju ērtībai pie Dunduru pļavām ir ierīkots automašīnu stāvlaukums, uzbūvēts piecus metrus augsts skatu tornis un izvietoti informācijas stendi.

Ķemeru nacionālā parka apmeklētāji dabas mieru un klusumu var baudīt arī Rīgas jūras līča piekrastē, dodoties pastaigās gar jūru vai apmeklējot zvejniekciemu kultūrvēsturiskos objektus Lapmežciema novadā. Sportiskāku aktivitāšu cienītāji var doties izbraucienā ar velosipēdu pa kādu no četriem marķētajiem velomaršrutiem vai arī pa jebkuru koplietošanas ceļu, maršrutu veidojot paši, stāstīja Vanaga.

Tūrisma sezonas laikā no maija līdz oktobrim "Meža mājā" Ķemeros darbosies Informācijas centrs, kur apmeklētāji varēs iegūt sīkāku informāciju par Ķemeru nacionālā parka tūrisma piedāvājumu.

Žurnāla "National Geographic" attēlu sēriju var aplūkot šeit.

Komentāri (32)

puce 10.05.2010. 23.37

Muļķīgs nosaukums šim rakstam. Ja kaut kur Eiropā ir neskartā daba, tad tas ir šeit, Latvijā.

0
0
Atbildēt

0

juris 08.05.2010. 21.59

+ vismaz daļu no fotoattēliem var lejupielādēt ekrāna tapetei – http://ngm.nationalgeographic.com/wallpaper/download sadaļā May 2010

0
0
Atbildēt

1

    Girts > juris 11.05.2010. 17.39

    Paldies! :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

salmgriezis 08.05.2010. 02.06

Būtu jauki, ja pie ziņām kāds pacenstos pielikt kvalitatīvu foto, vai vismaz saiti uz oriģinālo galeriju http://ngm.nationalgeographic.com/2010/05/european-wildlife/europe-photography
(foto no Latvijas ir 10. pēc kārtas)

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu