Satversmes tiesai divas kandidātes • IR.lv

Satversmes tiesai divas kandidātes

75
LETA
Indra Sprance

TP un LPP/LC virza tiesneša amatam Muižnieci, “Vienotība” – LU lektori Meieri

Apvienību “Vienotība” veidojošās partijas vakantajam Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam izvirzījušas Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektores Silvijas Meieres kandidatūru, savukārt Tautas partijas (TP) un LPP/LC deputāti vakancei pieteikuši Saeimas TP frakcijas vadītāju Vinetu Muižnieci.

Muižniece Ir.lv sacīja, ka gadījumā, ja Saeima viņu apstiprinās ST tiesneses amatā, viņa ir gatava nolikt deputātes mandātu un aiziet no politikas. “Tas ir jauns un ļoti nopietns izaicinājums. Politikā esmu jau 12 gadus, ir jādod iespēja ienākt jauniem cilvēkiem,” sacīja Muižniece.

Muižniece atteicās nosauk, kas viņu uzrunājis tiesneses amatam, taču atzina, ka tie esot gan politiķi, gan ārpus politikas esoši cilvēki. Muižniece uzskata, ka viņas kandidatūra kvalificējas ST tiesneša amatam. Mandātu pirms balsojuma gan viņa nenolikšot, jo uzskata, ka nekādi nevar ietekmēt slēgtā balsojuma rezultātus. “Visi pazīst mani ļoti labi. Izvēle ir jāizdara politiķiem,” pauda Muižniece.

Viņa uzsvēra, ka ievēlēšanās gadījumā politiķes iepriekšējā karjera viņai netraucētu būt par labu tiesnesi. “Darbs Satversmes tiesā tiesnesim liek vadīties vienīgi no likuma un tiesību principiem. Es esmu pārliecināta, ka ļoti labi ar to tiktu galā,” pauda Muižniece.

8.jūnijā beidzoties pilnvarām, pēc desmit gadu darba amatu atstās ST priekšsēdētāja vietnieks Juris Jelāgins. Neoficiāla informācija liecina, ka šim amatam uzrunāti vairāki cilvēki, taču lielākā daļa dažādu iemeslu dēļ atteikušies no piedāvājuma. Meieres kandidatūra atbilst visām likuma prasībām, lai viņa varētu tikt virzīta šim amatam.

Saskaņā ar likumu par tiesnesi var apstiprināt tikai Latvijas pilsoņus ar "nevainojamu reputāciju". Kandidātiem jābūt vismaz 40 gadus veciem ar augstāko profesionālo vai akadēmisko izglītību tiesību zinātnē, maģistra vai doktora grādu, vismaz desmit gadu darba stāžam juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā tieslietu specialitātē kādā zinātniskajā institūcijā vai augstākās izglītības iestādē.

Komentāri (75)

Pauls Raudseps 30.04.2010. 18.22

Tautas partijas valdes locekles un Saeimas frakcijas vadītājas Vinetas Muižnieces virzīšana Satversmes tiesas tiesneses amatam ir loģisks nākamais solis tiesu varas neatkarības iznīcināšanā. Ar balsojumu pret Jāņa Maizīša atkārtotu apstiprināšanu amatā Saeimas vairākums nupat aizklāti demonstrēja programmatisku “nē” politiski neitrālam un neietekmējamam Ģenerālprokuratūras vadītājam; politiķes un partijas funkcionāres atklāta bīdīšana uz konstitucionālo tiesu nu jau “pozitīvi” uzsver likumdevēju vairākuma ideālu par tiesu varu kā varas korporācijas partiju instrumentālu atvasinājumu. It īpaši labi tas redzams uz otras kandidātes fona — Vienotības ieteiktā Silvija Meijere ir “tikai” Latvijas Universitātes mācībspēks un pēdējos trīspadsmit gadus arī ST padomniece, tātad akadēmiska persona, kas TP ieskatā varētu būt drīzāk viņas trūkums. TP Saeimas deputāts Māris Kučinskis pat uzsver Muižnieces lielo “politiķes praktiķes” pieredzi kā viņas iespējamo “lielo pienesumu” Satversmes tiesai. (Diemžēl ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, pēdējā laikā rīkodamies kā politisks aktīvists – amatieris, pats diskreditē ST politisko neitralitāti un gribot negribot sniedzis argumentu par labu tiesas partejiskai “profesionalizēšanai”.) Muižniece ir TP politiķe kopš 1998.gada, un viņas pašaizliedzīgo gatavību nolikt deputātes mandātu (taču — tikai pēc tam, kad tiktu apstiprināta par ST tiesnesi) un tad “vadīties vienīgi no likuma un tiesību principiem” var salīdzināt ar paša TP tēva Andra Šķēles 1999.gadā deklarēto vekseli 29 miljonu dolāru vērtībā, ar ko viņš kā politiķis it kā norobežojās no savām biznesa interesēm. Ja likumdevēja un izpildvara šai partijai ir “savējo” labklājības nodrošināšanas līdzeklis, tad, nudien, kāpēc lai nebūtu arī tiesu vara? Līdz šim to mēģināja darīt slēpti, bīdot tiesu varas augstos amatos sev paklausīgus bezpartejiskus cilvēkus, bet nu TP sper izlēmīgu soli “godīgas” un “atklātas” arī šā varas atzara privatizēšanas virzienā.

+42
0
Atbildēt

2

    primrose > Pauls Raudseps 10.05.2010. 21.27

    Redakcijas komentārā ir nepatiesa informācija!
    S.Meiere nav ST padomniece 13 gadus. Satversmes tiesā viņa uzsāka strādāt un krietnu laiku strādāja kā toreizējās ST tiesneses I.Čepānes palīdze. Diezin vai bez Čepānes gādības viņa jebkad būtu ieņēmusi jebkādu amatu Satversmes tiesā.

    Līdz ar to apšaubāma ir arī informācija par viņas neatkarību no politiķiem.
    S.Meiere ir kaut kas līdzīgs Trojas zirgam, ko deputāte I.Čepāne cenšas iestumt tiesneša amatā, lai pēc tam varētu tiesu censties “grozīt” pēc sava prāta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > Pauls Raudseps 30.04.2010. 23.08

    Ozoliņa kungs, Jums izdeviesdiezgan precīzs komentārs. Ja Satversmes tiesas tiesnesis pretendētu uz kādu no Saeimas deputātu kandidātu sarakstiem, viņam saskaņā ar likumu būtu jāatstāj darbs tiesā jau pirms sarakstu iesniegšanas. Nezinot- ievēlēs vai neievēlēs.Ievērojot to, ka Saeimas deputāte, īpaši Juridiskās komisijas vadītāja, pieņēmusi šajos gados tik daudz likumu, viņai, esot tiesneša amatā, gribot negribot ļoti grūti būs strādāt- bieži būs interešu konflikts. Tiesa, Satversmes tiesas likums noraidīšanu nepieļauj, taču vienmēr šādos gadījumos pastāvēs aizdomas, ka tiesnese nebūs bijusi objektīva.Tāpēc pārsteidz Muižnieces k-dzes izvēle.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

mary75 30.04.2010. 16.34

Liekule un mele Muižniece – uz ST?
Tad jau komplektam vajadzēja arī infantīlo klaunu Segliņu.
Izskatās, TP mērķis ir degradēt un diskreditēt absolūti visas tiesībsargājošas iestādes, ar KNAB viņi to jau izdarīja, nu rindā prokuratūra un ST.
Nu tad mums te būs īsta banānvalstiņa, pēdējās tiesiskuma paliekas tiks iznīcinātas.

+34
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > mary75 30.04.2010. 18.57

    Nē, es tomer sliecos domāt, kā Kolumbija – mafijas ielikteņu pārvaldīta valsts. Skumji.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

krrudzinska 30.04.2010. 17.41

Muižniece- tās variācijas par tēmu:”Vislielākais kretīns!”

+22
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > krrudzinska 30.04.2010. 19.02

    Es teiktu – spilgtas, pat – kliedzošas variācijas>

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu