Aptur kārtējo naudas atmazgātāju grupu • IR.lv

Aptur kārtējo naudas atmazgātāju grupu

23
Ieva Čīka, LETA

Šogad jau piektais VID pieķertais grupējums legalizējis 8,4 miljonus latu no 150 uzņēmumiem

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija (FP) otrdien apturējusi šogad piekto "naudas atmazgātāju" grupējumu, kura "pakalpojumus" izmantojuši vismaz 150 uzņēmumi, legalizējot 8,4 miljonus latu un atņemot valsts budžetam 1,5 miljonus latu kā nenomaksātu pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Atklātajā grupējumā darbojušās vairāk nekā četras personas, kurām bija dažādas funkcijas. Grupējums par sniegtajiem "naudas atmazgāšanas" pakalpojumiem ieturēja 10-12% no darījuma vērtības, noskaidrojuši izmeklētāji.

Kā vēstī aģentūra LETA, atklātajai noziedzīgajai shēmai bijuši "klienti" celtniecības, metālapstrādes un pārtikas tirdzniecības nozarēs. Izmeklētāji uzskata, ka shēmas "klienti" savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, lai pēc tam prasītu VID PVN pārmaksas atmaksu, tā samazinot uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā. Shēmas īstenošanai un darījumu imitēšanai bija nodibināti vairāk nekā 20 lielākoties fiktīvi uzņēmumi.

Lai slēptu naudas izcelsmi, tā tika pārskaitīta shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Latvijas, Lietuvas un Čehijas kredītiestādēs, bet pēc tam izņemta skaidrā naudā un atdota "klientiem", skaidro VID.

6.aprīlī sāktajā kriminālprocesā otrdien notika 20 kratīšanas shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās Rīgā un tās apkārtnē. Kratīšanā atsavināti zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi lietiskie pierādījumi.

FP rīcībā nonākusi arī informācija par iespējamu narkotisko vielu atrašanos kādā no pārmeklējamajiem objektiem. Kādas shēmā iesaistītas personas dzīves vietā tika atrasts neliels daudzums augu izcelsmes vielas, kas, iespējams, ir narkotiskā viela un bija paredzēta personīgai lietošanai. Viela nosūtīta ekspertīzei.

Komentāri (23)

maziks 27.04.2010. 18.59

uzņeemeeji kuri piekopj šaadu politiku ir sodaami par valsts nodeviibu un baažami cietumaa , viņu deeļ šiodien nav ko maksaat pensijaas un lai vareetu uztuteet valsts aparaatu tagad pensijas tik apcirptas , pensionaars vairs darbu dabuut nevar , ko tad viņam šo zagļu un kraapnieku deeļ buutu jaanošaujaas??? … tagad 150 kantori , no riita ziņoja par 90 kantoriem … tas ir par traku …

+4
-1
Atbildēt

0

austrisv 27.04.2010. 19.22

Gods un slava Finanšu policijas darbībā, kura vērsta uz naudas atmazgātāju izķeršanu!
Protams, ka aplokšņu algu maksātājiem ir vajadzīgi uzņēmumi vai privātpersonas caur kurām laist naudas plūsmu aplokšņu algu izmaksām. Nav šādi fiktīvi uzņēmumi, tad nevar arī izmaksāt aplokšņu algas.
Pati redzēju savām acīm kā tas notiek!

+2
0
Atbildēt

3

    austrisv > austrisv 28.04.2010. 10.38

    Kā, lai es to nezinātu, jo pati strādājot savulaik par grāmatvedi, to izbaudīju ne jau pēc savas gribas. Caur šim fiktīvām firmām atmazgā gan naudu priekš aplokšņu algām, gan, un it sevišķi no budžeta atmaksājamo PVN!!! PVN ir galvenais, ko grib tā saucamie uzņēmēji! Nekaunība tagad jau saniegusi daudz , daudz lielākus apmērus!
    Es domāju, ka izķert šīs firmas nemaz nav tik grūti un naudas atmazgātājus caur tām arī nebūt ne grūti!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 28.04.2010. 11.48

    Esmu runājis ar banku uzraugiem – redz viņi visus tos darījumus smuki, jautājums paliek kapēc joprojām ir lietas uz kurām piemiedz acis. Burkāns ar mēdz sadzēries šo to par tēmu parunāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 28.04.2010. 10.02

    Ļoti precīzi pateici,ka pēc būtības cīņa ar aplokšņu algām ir jāsāk ar cīņu pret šīm mazgātāju firmām. Pamācošs piemērs ir citā lauciņā – 2003.gadā Dombrovskis , esot finanšu ministra amatā , metodiski iznīcināja kreisās degvielas firmas ,kas tirgoja ” papīrus ” , kā rezultātā sagrāva lielo kontrobandas realizācijas tīklu – rezultāts ciparos esot bijis +27% akcīzes ieņēmumi. Katrā gadījumā efektīgāk kā tvarstīt uz robežas fizisko kontrobandu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

arturs 28.04.2010. 12.48

ko dod šie paziņojumi, ja netiek nosaukti firmu nosaukumi? varbūt godprātīgu sadarbības partneri vids tagad turēs aizdomās tikai tāpēc, ka tam ir bijusi sadarbība ar kādu no šiem mazgātājiem??

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu