Piesaka karu velosipēdu zagļiem • IR.lv

Piesaka karu velosipēdu zagļiem

14
Lita Krone, LETA

Policija sola taktiskus paņēmienus, riteņu cienītāji izglītos viens otru par drošību

Velosipēdisti un policija apvienos spēkus, lai cīnītos pret nekaunīgajiem divriteņu zagļiem, vēstī aģentūra LETA. Iedzīvotāju aptaujas rāda, ka rīdziniekus visvairāk uztrauc tieši velosipēdu zādzības, nevis laupīšana vai slepkavības.

Pirmdien preses konferencē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis apstiprināja, ka velosipēdistu skaits galvaspilsētas ielās katru gadu palielinās, un līdz ar to pieaug braucamo zādzību skaits. Pērn Rīgā nozagti aptuveni 1500 velosipēdu, šogad – vairāk nekā 100.

Lai arī pašiem braucējiem šķiet, ka viņu riteņus galvenokārt zog narkomāni vai vienkārši nerātni puišeļi, Rīgas policijas šefs norādīja, ka šajā "biznesā" darbojas pietiekami labi organizētas grupas. Tās tēmā uz dārgiem velosipēdiem, tā saimnieku pārvietošanos pat izsekojot, lai sagaidītu čiepšanai izdevīgāku brīdi.

Katram policijas iecirknim uzdots izstrādāt taktiskos plānus, kā cīnīties pret velozagļiem. Tāpat kā pērn, arī šogad policija izlikšot “ēsmu” – brīvi pieejamus riteņus – cerībā, ka izdosies pieķert arī kādu nopietnāku zagļu grupējumu.

Pazīstamais velobraucējs Igo Japiņš žurnālistiem atzina, ka riteņbraucēju skaits Latvijā katru gadu pieaug, turklāt te cilvēki labprāt izvēlas patiesi labus braucamos, tādēļ bažas par to drošību ir daudz lielākas, un ļoti svarīga ir pašu braucēju piesardzība.

Velokurjers Oļegs Stoļarovs-Zariņš ar saviem kolēģiem demonstrēja, cik ātri un viegli zaglis var pārkniebt lētu trosi, kas it kā sargā velorīku. Viņš parādīja arī dažus paņēmienus, kā riteni saslēgt tā, lai neviens tam netiktu klāt. Policija un velosipēdisti aicināja lielveikalus būt “draudzīgākiem” un izveidot apsargātas velonovietnes.

Pēc Eiropas Riteņbraucēju federācijas datiem, Latvijā pagaidām šī problēma vēl nav tā samilzusi, bet, piemēram, Nīderlandē gadā nozog aptuveni 800 000 velosipēdu, Dānijā – lielāku skaitu nekā vispār šie transportlīdzekļi valstī ir reģistrēti, tātad viens velosipēds tiek nozagts vairāk nekā vienu reizi.

Komentāri (14)

zaneg26 26.04.2010. 20.21

Pirmais taktiskais solis šajā lietā varētu būt Latgalītes bombardēšana ar reidiem, jo pats ar savām acīm esmu redzējis, kā šajā “tirgū” iebrauc puisis uz velosipēda apgriež riteni kājām gaisā, ap to sapulcējas vietējie “tirgotāji” un velosipēds tiek izjaukts 5minūtēs un katra daļa pazūd savā virzienā. Protams stāvvietu problēma ir vēl milzīgākā, jo uz veikalu ar riteni tikai divatā, kamēr viens veikalā otrs sargā riteņus, jo arī kameras neko nedod, vajag reālu cilvēku – sargu.

+5
0
Atbildēt

1

    kristineim > zaneg26 26.04.2010. 23.03

    Tas būtu prātīgi! Kad pie varas nāca Ušakovs, klusi cerēju, ka darbu sāks ar moskačkas sakārtošanu: viņa vide, kā nekā. Pagaidām laikam nespīd.

    Kā arī tas, ka jāpadomā par veļļuku stāvvietām. Pagaidām RD velkas AIZ reālajām tendencēm: velosipēdu attīstības. Un tas, ka uz (Rīgas) ietvēm nav atdalītas (ar krāsas līniju) velo joslas, ir totāls lūzerisms.

    Ceru, ka RD modīsies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

karlis strelis 26.04.2010. 21.00

Nu re, pamatojoties uz straujo veloīpašnieku skaita pieaugumu un zādzību skaita apmēriem, nepieciešams ieviest velosipēdu reģistrācijas sistēmu. Velo bez dokumentiem pārdot nedrīkst!

+4
-2
Atbildēt

0

rence_linda 27.04.2010. 10.45

interesanti, vai velosipēdistus nolinčotu, ja parādītos propozīcijas 1m no braukšanas joslas labās malas “ziedotu” velotransportam.
Velotransporta attīstībai būtu jābūt prioritāšu sarakstā – tas strādātu.
Pēdējo gadu laikā Rīgas iedzīvotājs lēnām sāk saprast velosipēda priekšrocības, tikai problēmas ir drošība – abpusēja sadarbība. Viena puse godprātīgi noliel velo eksāmenu, savukārt otra puse parūpējas par velosipēdu reģistru, Latgalītes daļēju aizklapēšanu, kā arī daudz maz regulāru ss.lv un.tml. saitu pārlūkošanu.
Būtu jāveicina ciešāka sadarbība ar Skandināvijas valstu lielāko pilsētu pašvaldībām, lai iemācītos attīstīt paliekošu veloinfrastruktūru, kas
spētu atrast vietu, teiksim, rīdzenieka identitātē.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu