Pasaules Banka: Austrumeiropa atveseļosies lēni • IR.lv

Pasaules Banka: Austrumeiropa atveseļosies lēni

17
Lita Krone, LETA

SVF paredz ātrāku ekonomikas augšupeju; Latvijā un Igaunijā oficiālais bezdarbs sarūk

Austrumeiropas un Centrālāzijas reģionu nākamgad sagaida lēna atveseļošanās no globālās ekonomikas krīzes, un fiskālās problēmās nokļuvušajām valstīm vajadzētu parūpēties par sociālajiem izdevumiem trūcīgākajiem iedzīvotājiem, par šādu Pasaules Bankas (PB) paziņojumu pirmdien informē LETA-BBN.

"Valstis šajā reģionā globālā ekonomikas krīze skāra vissmagāk, un tajās, visticamāk, būs vislēnākā atgriešanās pie ekonomiskās izaugsmes," norādījis PB viceprezidents Eiropas un Centrālāzijas reģionā Filips Leuerū, “pieaugošais bezdarbs veicina trūcīgo mājsaimniecību skaita pieaugumu un apgrūtina dzīvi tiem, kas jau ir trūcīgi."

PB vadītājs atgādina, ka ekonomika minētajā reģionā 2007.gadā pieauga par aptuveni 7%, bet 2009.gadā samazinājās par 6%. Šogad PB prognozētā ekonomikas izaugsme Austrumeiropā būšot apmēram 3% un 2011.-2013.gadā – tikai nedaudz labāka.

Jau vēstīts, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nesen izplatītajā jaunākajā ziņojumā par globālo ekonomiku paaugstinājis 2010.gada ekonomikas izaugsmes prognozi Austrumeiropai no 2% līdz 2,8%. Tomēr Latvijai, Lietuvai un Ungārijai šogad būšot sliktākie rezultāti reģionā, proti, iekšzemes kopprodukts attiecīgi saruks par 4%, 1,6% un 0,2%.

Nodarbinātības valsts aģentūras operatīvie dati rāda, ka bezdarba līmenis Latvijā aprīlī turpina samazināties, informē aģentūra BNS. Pašlaik bez darba 16,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kamēr marta beigās bezdarba līmenis bija 17,3%. Arī Igaunijā bezdarbs aprīlī samazinājies trīs nedēļas pēc kārtas, sasniedzot 14,3%, vēstī LETA, atsaucoties uz "Postimees Online".

Komentāri (17)

daina_tabuna 26.04.2010. 19.30

Bezdarba līmenis nesamazinās. Vienkārši beidzot sāk legalizēties tie, kas aizbrauca. Līdz ar to, lai gan nodarbinātība turpina kristies, samazinoties darbspējīgo daudzumam, rodas iespaids, ka samazinās bezdarbs. Ja Latvija turpinās pretoties ES vēlmei 2010./11. gadā veikt tautas skaitīšanu, tad vienā brīdī mums var izrādīties, ka bezdarbs ir tikai 10%, bet nezkāpēc pabalstus jāmaksā 30%. Vai ir kaut viena institūcija, kura zinātu cik šobrīd Latvijā patiesībā ir iedzīvotāju un cik no tiem ir darbspējas vecumā?

+7
0
Atbildēt

3

    murnieks112233 > daina_tabuna 27.04.2010. 00.00

    Kapēc Tu domā, ka pabalstus maksā 30%?! Ja nu vienīgi uz aizbraukušo rēķina, irēdnīši tos pabalstus izzog paši sev! Zinu ļoti daudzus, kas pēc pabalsta beigšanās(daudzi pat to nesagaidījuši), aizbrauca projām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 27.04.2010. 08.31

    Maksās, nevis maksā… Runa ir par to, kas notiks nākotnē, kad valdība vēl arvien turpinās paļauties uz NVD un Statsitikas biroja datiem, kuri ir pilnīgi šreijā.

    Jautājums ir vairāk matemātisks. Ja reālo darba ņēmēju skaits ir daudz mazāks, nekā pēc statistikas vajadzētu būt, nodarbināto skaits ir puslīdz precīzs, tad bezdarbs uzrādās ap 10%, tad tas vēl nenozīmē, ka bezdarbs ir 10%. Jo sarēķinot bezdarbniekus pret patieso darba ņēmēju skaitu, sanāk, ka procentuāli bezdarbs ir daudz lielāks. Jau tagad pēc Eurostat metodikas Latvijā ir 23% bezdarbs, nevis 17% kā to uzskata Latvijas Statistikas birojs. Valdība paļaujas uz viņu metodiku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 27.04.2010. 08.31

    Tieši tas pats, kas ar inflāciju. Latvijas Statistikas birojs uzrāda cenu kritumu tur un cenu kritumu šur, bet prasi kam gribi- neviens cenu kritumu neredz, tās turpina augt. Viss atkarīgs no metodikas. Ja kaut kādā mistiskajā grozā iekļauj jaunas automašīnas (kam tiešam cenas krīt), restorānus un viesnīcas, tad kopumā groza vērtība tiek pavilkta uz leju. Lai gan dzīvē lielākā daļa iedzīvotāju nekad nenopirks jaunu automašīnu, Latvijā viesnīcās nedzīvo un uz restorānu aiziet piecas reizes mūžā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 27.04.2010. 12.31

Bezdarbnieku statistikai es īpaši neuzticētos, it īpaši šajā laikā, ka trešdaļa strādā pelēkajā zonā un saņem bezdarbnieka piķi.

+1
0
Atbildēt

0

Maija Bogena 26.04.2010. 19.58

Interesants jautājums! Ierosinu redakcijai, par to sniegt tuvākas informācijas, kā arī par Latvijas pretošanos tautas cenzusam. Kāpēc?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu